Biden amenință Rusia: Dacă va invada Ucraina, nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt

Biden amenință Rusia: Dacă va invada Ucraina, nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt

Preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz au evidenţiat luni, la Washington, poziţii similiare cu privire la criza din Ucraina, dar nu au reuşit să vorbească pe o singură voce despre controversatul gazoduct Nord Stream 2.

„Dacă Rusia invadează Ucraina, asta înseamnă că tancuri şi trupe trec graniţa cu Ucraina, din nou. Atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt”, a spus Joe Biden despre această conductă de gaze care leagă Rusia de Germania şi care a fost deja construită, dar nu a fost dată încă în exploatare, transmite AFP.

ADVERTISING

Preşedintele Biden nu a precizat însă cum ar putea Statele Unite să pună capăt acestei infrastructuri.

În cadrul conferinţei de presă comune, cancelarul german, Olaf Scholz, presat cu întrebări pe această temă, nu a fost la fel de explicit.

Statele Unite şi Germania sunt "absolut unite" în privinţa sancţiunilor care vor fi impuse Rusiei în cazul în care ar ataca vreodată, a asigurat Olaf Scholz, fără a menţiona Nord Stream 2. În opinia sa, însă, nu toate măsurile de represalii posibile ar trebui "puse pe masă" de la început.

ADVERTISING

Proiectul Nord Stream 2 a cântărit mult asupra relaţiilor dintre Washington şi Berlin în ultimii ani, dar a căpătat o importanţă deosebită odată cu escaladarea tensiunilor în criza ucraineană.

Statele Unite au susţinut de la început că această infrastructură oferă Moscovei o pârghie energetică şi strategică prea importantă. Joe Biden a fost însă convins anul trecut de fostul cancelar german Angela Merkel să nu impună sancţiuni în cazul acestui proiect controversat.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇