Putin a mutat, acum Occidentul arată sancțiunile. Sunt vizați oligarhii bogați și puternici de la Moscova

Putin a mutat, acum Occidentul arată sancțiunile. Sunt vizați oligarhii bogați și puternici de la Moscova

Situația din Ucraina este tot mai tensionată, după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut independența teritoriilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul țării. Ulterior, el a ordonat armatei ruse „să menţină pacea” în cele două regiuni, iar parlamentarii ruși au votat marți pentru trimiterea trupelor în ajutor.

Separatiștii proruși au lansat deja zeci de bombardamente, în urma cărora trei soldați ucraineni au fost uciși și 18 au fost răniți.

Statele Unite consideră că asistăm, din nou, la invadarea Ucrainei de către Rusia. Evenimentele nu mai sunt catalogate la Washington drept tensiuni la frontieră, ci o invazie în desfășurare.

Au fost anunțate și primele sancțiuni. Astfel, Germania a decis că proiectul gazoductului Nord Stream 2 nu poate merge înainte, Marea Britanie a sancționat bănci din Rusia și oligarhi ruși, iar SUA impun sancțiuni similare, care vizează instituții financiare rusești, dar și pe oligarhii bogați și puternici de la Moscova. Canada va lua măsuri similare.

Și Comisia Europeană impune sancțiuni economice și taie accesul Rusiei la piețele financiare. De asemenea, parlamentarii ruși care au votat pentru recunoașterea autoproclamatelor republici separatiste din estul Ucrainei - aproape toată Duma de Stat - vor avea interdicție în UE și conturile din Europa blocate.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai noi informații despre invadarea Ucrainei de către Rusia și consecinţele sale:

22:45 - Statele membre UE s-au pus de acord cu privire la sancțiunile care vor fi impuse Rusiei. Sunt vizate persoane şi entităţi, atât militare, cât şi politice şi economice, care au legătură cu invazia în Ucraina. Forma finală va fi anunțată miercuri, după ce peste noapte se fac ultimele verificări de ordin juridic și tehnic.

ADVERTISING

„Gata cu cumpărăturile la Milano, gata cu petrecerile în Saint Tropez, gata cu diamantele în Anvers. Acesta este un prim pas”, a declarat marţi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.

22:00 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că în acest moment nu este necesară mobilizarea generală a populației la armată, dar va chema rezerviștii la arme, pentru o perioadă determinată.

21:25 - Răspunsul lui Joe Biden la ultimele mișcări făcute de Vladimir Putin:

”Este începutul unei invazii a Rusiei în Ucraina, așa că voi începe să impun sancțiuni”, a spus președintele SUA.

„Prima tranșă” de sancțiuni vizează instituții financiare din Rusia, datoria suverană și pe cei din conducerea țării, împreună cu familiile lor.

”Ei sunt implicați împreună în jocurile corupte ale politicii Kremlinului, așa că vor suporta tot împreună și durerea (provocată de sancțiuni - n.red.”, a spus Biden, citat de The Guardian.

Președintele SUA avertizează că sancțiunile impuse Rusiei vor fi mult mai severe decât cele din 2014, după anexarea Crimeei.

”Iar dacă Rusia merge mai departe cu această invazie, noi suntem pregătiți să mergem mai departe cu sancțiunile”, a spus Biden.

El consideră că recunoașterea celor două autoproclamate republici din estul Ucrainei de către Putin reprezintă „o violare flagrantă a dreptului internațional” și a cerut „un răspuns ferm din partea comunității internaționale”.

Cine - Doamne, iartă-mă - crede Putin că-i dă lui dreptul să declare noi așa-zise țări pe teritoriul care aparține vecinilor?”, a mai spus Biden. (Who in the Lord’s name does Putin think gives him the right to...) ”Tocmai a anunțat că taie o mare bucată din Ucraina”, spune liderul de la Casa Albă.

ADVERTISING

Președintele SUA a recunoscut că „apărarea libertății” va veni cu un preț și pentru americani, la ei acasă, refeindu-se la prețul gazelor naturale, însă a spus că va lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că „are de suferit economia lor, nu a noastră”.

Biden a reiterat faptul că impunerea sancțiunilor este o măsură defensivă și că Statele Unite nu vor să se lupte cu Rusia.

21:00 - Între timp, încă un militar ucrainenan a fost ucis în regiunea Lugansk, iar alţi şase au fost răniţi în diverse incidente produse marţi în Donbas.

21:50 - Ursula von der Leyen, șef CE, anunță că UE va bloca accesul Rusiei la piețele financiare, în cadrul unui pachet „solid” de sancțiuni. Sunt vizate persoane, companii, dar și „băncile care finanţează aparatul militar rus şi contribuie la destabilizarea Ucrainei”.

20:45 - Întâlnirea programată pentru vineri între Franța și Rusia, la nivelul miniștrilor de Externe, pe tema situației din Ucraina, a fost anulată de Paris, după ce președintele Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk, deși a spus că nu o va face.

„Și pe acordul de la Minsk era semnătura Rusiei, era chiar semnătura lui Putin, reînnoită la întâlnirea de la Paris din decembrie 2019”, transmit francezii, care spun că toate acordurile semnate și angajamentele asumate de Rusia nu mai valorează acum nimic, așa că nu mai au de ce să se întâlnească.

Președintele Macron a vorbit de mai multe ori la telefon cu Putin, în ultimele zile, iar Franța s-a implicat foarte activ în negocierile privind situația din Ucraina, iar ultimele evoluții de la Moscova au dezamăgit Parisul.

ADVERTISING

20:30 - Președintele SUA, Joe Biden, ar fi trebuit să iasă deja la declarații privind invadarea Ucrainei de către Rusia, însă a întârziat deja mai bine de o jumătate de oră. Casa Albă a transmis că încă mai au loc consfătuiri pe această temă.

20:00 - Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat decizia Germaniei de a bloca gazoductul Nord Stream 2 și a precizat că un pachet complet de sancțiuni europene pentru Rusia va fi gata în scurt timp.

19:20 - Șeful NATO anunță că alianța are 100 de avioane militare în alertă și peste 120 de nave de război gata de acțiune, de la Cercul Polar la Marea Mediterană, însă a precizat că forțele nu au primit încă ordin să intervină, dar sunt pregătite să o facă, dacă este nevoie.

Pe de altă parte, unele state membre au început deja să mute trupe, nave și avioane în Marea Baltică și în Marea Neagră, în sprijinul membrilor NATO din regiune.

19:00 - În momentul în care Rusia a recunoscut Doneţk şi Lugansk ca state independente, spune Putin, au fost recunoscute și frontierele trecute de separatiști în constituțiile așa-ziselor republici. Acestea sunt pe teritoriul actual al Ucrainei și includ zone aflate încă sub controlul Kievului, deci există riscul ca Rusia să intervină cu armata pentru a-i „elibera” pe separatiști, în stilul caracteristic.

Putin a ținut totuși să sublinieze că „toate aceste probleme dificile vor fi rezolvate în cadrul unor negocieri între actuala putere de la Kiev și conducerile lor”, scrie The Guardian.

18:45 - Vladimir Putin se declară „foarte îngrijorat” de posibilitatea ca Ucraina să construiască arme nucleare. El a vorbit despre o Ucraină „înarmată până-n dinți” și „anti-Rusia”, ceea ce în opinia sa este „de neacceptat”.

Președintele Rusiei a mai spus, marți, la Moscova, că va trimite armata în Doneţk şi Lugansk doar dacă situația din teren o cere. „N-am zis că vor merge acolo (trupele - n.red.) imediat după această întâlnire”, a glumit Putin.

18:30 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prezent la Bruxelles, a declarat că este „cel mai periculos moment al generației actuale pentru securitatea europeană” și că toate dovezile arată că ”Rusia își continuă planul de a declanșa o invazie militară în Ucraina”.

El a declarat că Occidentul va ajuta în continuare Ucraina cu cele necesare pentru a se apăra și cu bani, pentru a rezista în fața Rusiei.

18:00 - Vladimir Putin a cerut Parlamentului aprobarea pentru a desfășura trupe în afara Rusiei, iar solicitatea lui a fost votată în unanimitate de Camera superioară. Ar fi vorba despre o „misiune de menținere a păcii” în Doneţk şi Lugansk, iar decizia a intrat în vigoare pe loc.

Parlamentarii au fost ținuți peste program, marți, pentru o sesiune neanunțată, după ce în cursul zilei au votat în unanimitate două tratate de cu regiunile Doneţk şi Lugansk, în care e stipulată inclusiv acordarea de ajutor militar.

17:45 - Vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului conservator aflat la putere în Polonia, spune că sancțiunile ar trebui să-i vizeze în mod direct pe Vladimir Putin și apropiații lui.

„Trebuie să ne gândim să vizăm şi averile oligarhilor. Prima doză de sancţiuni trebuie să fie puternică. În caz contrar, este greu de crezut că Rusia va da înapoi”, a spus Kaczynski, care este considerat cel mai influent politician din Polonia.

17:31 - Statele Unite consideră că mișcările de trupe ale Rusiei la frontierele Ucrainei reprezintă începutul invaziei și așa se vor referi de acum la situația din zonă, ca la o invazie rusească. Până acum au evitat să folosească acest termen.

„Da, considerăm că este începutul unei invazii, cea mai recentă invazie a Rusiei în Ucraina”, a declarat Jon Finer, un înalt consilier pentru securitate națională de la Casa Albă. „O invazie e o invazie și asta se întâmplă acum”, a spus oficialul american, punctând că este „cea mai recentă”, în sensul că nu e prima dată când rușii intră în Ucraina, scrie The Guardian.

17:25 - Şase state membre UE, printre care şi România, vor trimite o echipă de experţi în securitate cibernetică în Ucraina. Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct al Apărării din Lituania.

17:18 - Kremlinul și-a exprimat regretul că Germania blochează gazoductul Nord Stream 2 și speranța că este vorba despre o măsură temporară, potrivit agenției ruse Interfax, care îl citează pe purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

17:05 - Ungaria trimite trupe la frontiera cu Ucraina, pentru gestionarea unor eventuale fluxuri de refugiaţi şi alte misiuni umanitare, a precizat ministrul ungar al apărării. Premierul Viktor Orban și-a declarat sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei și președintele Volodimir Zelenski. -

De asemenea, zvonurile cum că Ungaria ar bloca sancțiunile europene impuse Rusiei au fost infirmate.

16:43 - Qatar avertizează că este "aproape imposibil" să înlocuiască rapid livrările de gaze ruseşti către Europa.

16:37 - Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că România poate primi peste 500.000 de refugiaţi, în cazul unui conflict în Ucraina.

16:26 - Norvegia, care nu este membră UE, a anunţat că se va ralia viitoarelor sancţiuni ale Uniunii împotriva Rusiei şi va organiza în martie exerciţii ale NATO.

16:20 - Trolling la nivel ... diplomatic

16:15 - NATO a anunţat pentru marţi o reuniune de urgenţă cu cele 30 de state membre ale Alianţei şi cu reprezentantul Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va da o declaraţie de presă ''la sediul NATO, în urma unei reuniuni extraordinare a Comisiei NATO-Ucraina'', a anunţat Alianţa.

16:00 - Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Am avut o convorbire ???? consistentă cu președintele Comisiei @vonderleyen cu privire la pachetul de sancțiuni imediate care urmează să fie luate în urma încălcării grave a dreptului internațional de către #Rusia, care a dus la escaladarea gravă a situației de securitate în regiunea #Mării Negre", anunţă Iohannis pe Twitter.

Tot azi, preşedintele Iohannis a discutat la telefon şi cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi acţiunile Rusiei care încalcă grav dreptul internaţional, precum şi de măsurile care vor fi pregătite de NATO şi la Summit-ul Formatului Bucureşti 9 (B9) din perioada 28 - 30 iunie.

15:39 - Liderul separatist Denis Puşilin a vorbit la televiziunea rusă de stat unde a spus că Moscova a recunoscut formal toată regiunea Doneţk, mare parte fiind controlată de forţele Kievului. Liderul separatist crede că problema teritoriului pe care nu îl controlează încă va fi rezolvată mai târziu.

15:29 - Rusia nu intenţionează ”pentru moment” să desfăşoare forţe în teritoriile separatiste proruse din estul Ucrainei, însă va face acest lucru în cazul unor ”ameninţări”, anunţă adjunctul ministrului rus de Externe, Andrei Riabkov.

”Un ajutor militar este prevăzut în acordul (cu separatiştii), dar să nu speculăm”, declară Riabkov.

”Pentru moment, nu ne pregătim să desfăşurăm pe nimeni nicăieri”, subliniază adjunctul şefului diplomaţiei ruse.

15:27 - Trupe cehe ar putea fi desfăşurate în cadrul unei unităţi a NATO în Slovacia, opţiunea cea mai probabilă, sau România, a declarat ministrul Apărării de la Praga, Jana Cernochova.

15:17 - Casa Albă va impune sancțiuni Rusiei în următoarele ore, a declarat marți un înalt oficial al administrației Biden.

„Statele Unite ale Americii vor anunța, puțin mai târziu, sancţiunile pe care le vom impune, ca răspuns la ceea ce a făcut Rusia”, a declarat Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate naţională, citat de CNN.

15:08 - Putin dă asigurări că nu intenţionează să reconstituie un imperiu, la o zi după ce a recunoscut independenţa teritoriilor separatiste ucranene Doneţk şi Lugansk.

”Am prevăzut că vor exista speculaţii cum că Rusia se pregăteşte să reconstitue un imperiu. Nu asta nu e realitatea”, a spus președintele rus.

14:59 - Comisia Europeană şi Consiliul European au finalizat propunerile privind sancțiunile impuse Rusiei. O reuniune informală a miniştrilor de Externe ai UE va avea loc marţi, la ora 16:00. Ulterior, un prim pachet de sancţiuni va fi depus, oficial, mai târziu, în această după-amiază.

Pachetul conţine următoarele propuneri:

  • îi vizează pe cei care au fost implicaţi în decizia ilegală;
  • vizează băncile care finanţează operaţiuni militare ruseşti şi alte operaţiuni în acele teritorii;
  • vizează capacitatea statului şi guvernului rus de a accesa capitalul, precum şi pieţele şi serviciile financiare ale UE, de a limita finanţarea politicilor agresive şi de tensionare a conflictului
  • vizează comerţul din cele două regiuni separatiste către şi dinspre UE, pentru a se asigura că cei responsabili simt în mod clar consecinţele economice ale acţiunilor lor ilegale şi agresive.

14:39 - Premierul Boris Johnson anunță sancțiunile impuse de Marea Britanie Rusiei. El și-a început discursul spunând că președintele Putin a „încălcat flagrant” acordurile de la Minsk, recunoscând independența celor două regiuni.

Johnson le-a transmis parlamentarilor britanici că, prin recunoașterea regiunilor separatiste din Ucraina, Vladimir Putin plănuiește o invazie a restului Ucrainei.

Premierul subliniază că Regatul Unit va continua să caute o soluție diplomatică până în ultimul moment posibil, dar trebuie să fie pregătit în cazul în care președintele Putin va merge mai departe.

Johnson anunță că Regatul Unit va începe chiar de acum să impună sancțiuni Rusiei.

”Impunem sancțiuni împotriva a cinci bănci rusești: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank și Black Sea Bank. Este doar începutul”, spune premierul.

Marea Britanie a sancționat, de asemenea, trei ruși: Gennady Timchenko, Boris Rotenberg și Igor Rotenberg,

„Orice bunuri pe care le dețin în Regatul Unit vor fi înghețate și li se va interzice să călătorească în țara noastră. Le vom interzice, de asemenea, tuturor persoanelor și entităților din Regatul Unit să aibă vreo relație cu ei”, a precizat Johnson.

Boris Johnson makes statement on Ukraine following Russian invasion | Watch Live 12:30pm

14:25 - Liderii separatiști din Doneţk şi Lugansk au amenințat că vor lua înapoi teritoriul pierdut de forțele ucrainene în 2014.

Dmitri Horoşilov, vicepreședintele Parlamentului din Republica Populară Lugansk (LPR), a cerut retragerea trupelor ucrainene, scrie The Daily Beast.

”Cred că trebuie să cerem Ucrainei să-și retragă forțele în mod voluntar. În caz contrar, se va lua o decizie care va permite impunerea păcii și restabilirea integrității teritoriale”, a spus el.

14:20 - Preşedintele rus Vladimir Putin promite că livrările de gaze nu vor fi suspendate, în pofida tensiunilor în creştere cu Occidentul.

”Rusia intenţionează să continue aprovizionarea neîntreruptă cu această materie primă, inclusiv cu gaz natural lichefiat, a pieţelor mondiale”, a declarat Putin.

14:03 - Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) au prezentat marți propunerile de sancțiuni în urma deciziei președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște indepedenţa teritoriilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Astfel, vor exista sancțiuni pentru 27 de persoane și entități, inclusiv politicieni, propagandiști, personal militar și entități financiare despre care UE consideră că au legături cu „activitățile ilegale” din regiunile separatiste, scrie CNN.

Vor exista sancțiuni și pentru cei 351 de parlamentari ruși care au votat pentru recunoașterea independenței celor două regiuni.

13:37 - Proiectul gazoductului Nord Stream 2 nu poate merge înainte, având în vedere ultimele acțiuni ale Rusiei, a declarat marți cancelarul german Olaf Scholz, potrivit BBC.

Conducta de gaz dintre Rusia și Germania a fost finalizată în septembrie anul trecut, dar nu este încă pusă în funcțiune.

13:15 - Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marți că el crede că „nu va fi niciun război” cu Rusia, dar a avertizat că țara sa va fi pregătită în cazul în care agresiunea militară va escalada în continuare.

„Nu va exista un război total împotriva Ucrainei și nu va exista o escaladare puternică din partea Rusiei. Dacă va exista, atunci Ucraina va fi pe picior de război”, a adăugat el, citat de CNN.

13:08 - Ministrul Apărării al Letoniei, Artis Pabriks, cere sancțiuni dure împotriva Rusiei. ”Trebuie să includă tot ceea ce este mai dur din punct de vedere economic”, a spus el.

13:05 - Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, spune că recunoașterea de către Rusia a republicilor Donețk și Lugansk este „inacceptabilă”.

Turcia, membru NATO, este vecin maritim cu Ucraina și Rusia la Marea Neagră și are legături bune cu ambele țări, potrivit The Guardian.

12:57 - Duma de Stat a ratificat marţi aşa-numitele ”tratate de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc” între Federaţia Rusă şi autoproclamatele republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. Decizia a fost aprobată în unanimitate.

12:42 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut oprirea imediată a proiectului Nord Stream 2, pe fondul conflictului cu Rusia.

Zelensky a spus că Rusia trebuie pedepsită pentru recunoașterea independenței teritoriilor separatiste Doneţk şi Lugansk cu „sancțiuni imediate” care includ „oprirea completă a proiectului Nord Stream 2”, scrie Wion.

12:14 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, ironizează anunțul Occidentului potrivit căruia urmează să impună sancțiuni Moscovei.

Oficialul spune că Rusia deja s-a obișnuit cu amenințări prinvind instituirea unor sancțiuni, cu sau fără motiv.

”Colegii noștri europeni, americani, britanici nu se vor opri și nu se vor calma până nu își vor epuiza toate posibilitățile pentru așa-zisa „pedeapsă a Rusiei”.

Ei deja ne amenință cu tot felul de sancțiuni sau, după cum spun ei acum, cu „mama tuturor sancțiunilor”. Ei bine, ne-am obișnuit. Știm că oricum se vor impune sancțiuni. Cu sau fără motiv”, a declarat Lavronv, potrivit The Guardian.

12:01 - Judeţul Suceava este pregătit cu spaţii de cazare şi asistenţă medicală în eventualitatea unui aflux de refugiaţi din Ucraina, a informat, marţi, prefectul Alexandru Moldovan.

Acesta a precizat că au fost identificate posibile locuri de amplasare a taberei mobile, iar conducerea ISU Suceava a dat asigurări că echipamentele pot fi amplasate în teren în maxim 12 ore.

11:43 - Este clar că Rusia a încălcat legea internațională, spune secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, citat de BBC.

Este incredibil de grav ce se întâmplă în Ucraina. Și nu ar trebui să ezităm să luăm toate măsurile necesare pentru a-l descuraja pe președintele Putin să submineze atât NATO, cât și Europa și, mai important, valorile noastre”, a spus el.

11:32 - Premierul ungar Viktor Orban a discutat cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi a spus că Ungaria împărtăşeşte poziţia Uniunii Europene în privinţa conflictului în desfăşurare între Ucraina şi Rusia.

11:27 - Rubla rusă a coborât marți la minimul ultimelor 15 luni, după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat desfășurarea de trupe în două regiuni separatiste din estul Ucrainei, pe care le-a recunoscut ca fiind independente.

11:21 - Fostul ambasador al Regatului Unit în Rusia, Andrew Wood, a declarat pentru BBC că o soluție diplomatică la criza din Ucraina va fi imposibilă atâta timp cât Vladimir Putin rămâne la putere.

Potrivit acestuia, „cuvântul lui Putin nu valorează, evident, nimic”.

11:05 - Mai multe blindate au fost observate noaptea trecută la Makiivka, la periferia oraşului Doneţk, în estul Ucrainei.

Faptul că aceste tancuri observate ar fi ruse nu a putut să fie stabilit clar, însă este ”foarte probabil”, apreciază Reuters, care a filmat aceste imagini.

10:31 - Și Statele Unite au anunţat că urmează să impună noi sancţiuni Rusiei marţi, după o primă reacţie prudentă faţă de ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin de desfăşurare a unor trupe ruse în cele două zone separatiste don Ucraina

10:27 - Uniunea Europeană va decide azi ce sancțiuni să impună Rusiei, a declarat înaltul reprezentant al UE Joseph Borrell. El a solicitat o reuniune informală de urgență a miniștrilor de Externe ai Uniunii Europene în această după-amiază.

10:12 - Doi soldați ucraineni au fost uciși și 12 răniți, noaptea trecută, în urma unor bombardamente ale separatiștilor proruși în estul Ucrainei, a anunțat Armata ucraineană.

10:06 - Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, acuză Rusia că sprijină grupurile rebele din estul Ucrainei.

09:55 - Și diplomaţii americani rămaşi în Ucraina urmau să fie mutaţi în Polonia din motive de securitate, a anunţat secretarul de Stat american Antony Blinken, după ce Rusia a anunţat că trimite trupe în regiunile separatiste proruse din Donbass.

09:37 - Australia și-a evacuat personalul diplomatic rămas în Ucraina și l-a trimis în România şi Polonia.

09:21 - Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisliţa, spune că decretele privind recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk de către Rusia par trase la indigo după cele privind recunoaşterea "independenţei'' provinciilor secesioniste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia în 2008.

08:50 - Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că a deschis un dosar penal după ce Vladimir Putin a anunțat recunoașterea independenței regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇