Armata rusă anunță că a ucis ”5 sabotori ucraineni”. Separatiștii îi cer lui Putin bani și arme

Armata rusă anunță că a ucis ”5 sabotori ucraineni”. Separatiștii îi cer lui Putin bani și arme

Oficiali militari din Rusia au anunțat, luni, că soldații ruși ”au oprit la graniță o tentativă de diversiune a unui detașament de recunoaștere” al ucrainenilor. Rușii i-au ucis pe cei 5 despre care spun că erau ”sabotori”, membri ai acestui grup.

„În timpul luptelor, de pe teritoriul Ucrainei prin granița de stat cu Federația Rusă, au intrat două vehicule de luptă de infanterie ale Forțelor Armate ale Ucrainei, pentru evacuarea de urgență a grupului de sabotaj, ambele vehicule fiind distruse de armele antitanc rusești,” se arată în comunicatul armatei ruse.

ADVERTISING

Agenția Interfax afirmă că la operațiune au participat și trupe ale separatiștilor din Donețk.

Ucraina a respins acuzațiile, catalogând anunțul rușilor drept ”fake news”. Kievul transmite că niciun soldat ucrainean nu a călcat în Rostov, unde rușii spun că a avut loc incidentul, potrivit Reuters.

”Niciun soldat de-ai noștri nu a trecut granița în Rusia și niciun soldat de-ai noștri nu a fost ucis azi”, a anunțat Ministerul ucrainean de Externe.

Agenția rusă Interfax citează oficiali din Armată care spun că și vehicule militare ucrainene au fost distruse.

ADVERTISING

Cu doar câteva ore înainte, FSB acuzase că un obuz lansat din Ucraina a lovit un post de frontieră din Rostov.

Între timp, pe Internet au început să circule și fotografii cu cazările promise de ruși refugiaților din Donbass. Mai exact, într-o sălă de sport a unei școli din Rostov au fost puse câteva sute de paturi pliante. În imagini nu apar decât câteva persoane, deși autoritățile de la Moscova au anunțat că peste 60.000 de refugiați au trecut granița. Armata rusă a amenajat în Rostov și corturi de campanie, pentru refugiați.

Liderii separatiști din Donbass continuă însă să denunțe agresiunile armatei ucrainene, chiar dacă Kievul a reiterat constant că nu a lansat niciun atac, ba chiar doi soldați ucraineni au fost uciși în atacurile rebelilor.

ADVERTISING

Luni la prânz, unul dintre liderii separatiști, Eduard Basurin, a lansat într-un video postat pe YouTube un apel către Kremlin, cerând finanțare și ajutor militar.

”Oamenii care trăiesc aici trebuie să știe că nimeni nu ne va trăda, nu ne va înjunghia pe la spate”, a transmis el, citat de The Guardian.

La Moscova, Vladimir Putin a convocat de dimineață o ședință a Consiliului de Securitate, forul în care ar putea fi discutat și aprobat sau nu un astfel de ajutor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇