MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la cel maxim: Părăsiţi imediat ţara!

MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la cel maxim: Părăsiţi imediat ţara!

Ministerul de Externe a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina, la cel maxim, şi le cere cetăţenilor români să nu meargă în această ţară, iar celor care se află temporar acolo să plece imediat.

„În contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din Ucraina şi din regiunea Mării Negre şi a evoluţiilor negative din această seară, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim – „Părăsiţi imediat ţara!”, a anunţat ministerul, luni seara, într-un comunicat.

ADVERTISING

MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Crimeea şi în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi în zona de frontieră a Ucrainei cu Federaţia Rusă şi Belarus, reamintind că situaţia de securitate se menţine tensionată şi fluidă.

În situaţii ce ar necesita acordarea de asistenţă şi protecţie consulară cetăţenilor români în Peninsula Crimeea, capacitatea misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României este extrem de limitată.

MAE le recomandă cetăţenilor români să se informeze permanent din surse oficiale, să manifeste atenţie sporită şi să respecte reglementările stabilite de autorităţile ucrainene.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ministerul de Externe, prin misiunea diplomatică şi oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecţie şi asistenţă consulară cetăţenilor români de pe teritoriul Ucrainei.

MAE reiterează solicitarea către cetăţenii români care se află în Ucraina să-şi notifice coordonatele prezenţei lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev - +380936252717, Consulatul General Cernăuţi - +380635669918; Consulatul General Odessa - +380955412788; Consulatul Solotvino - +380682140918).

ADVERTISING

De asemenea, MAE reaminteşte că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetăţenilor români care se află temporar în Ucraina şi care solicită protecţie şi asistenţă consulară – telefon 0040 -751.084.537.

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a recunoscut luni seară indepedenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Ulterior, Putin a ordonat armatei ruse să intre în teritoriile separatiste din Ucraina, pentru a menține pacea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇