Reacțiile Occidentului după ce Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk: Un semn rău. Vor exista sancțiuni

Reacțiile Occidentului după ce Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk: Un semn rău. Vor exista sancțiuni

Liderii mai multor țări au reacționat, luni seara, la anuțul lui Vladimir Putin de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că decizia lui Putin este „în mod evident o încălcare a dreptului internațional. Este o încălcare flagrantă a suveranității și integrității Ucrainei”, potrivit The Guardian.

El a subliniat că recunoașterea independenței celor două republici este un semn rău care arată că lucrurile se mișcă în direcția greșită.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că decizia lui Putin încalcă flagrant integritatea teritorială a Ucrainei și acordurile de la Minsk

ADVERTISING

„Recunoașterea celor două teritorii separatiste din Ucraina reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk”, a declarat Ursula von der Leyen, informează BBC.

Ea a subliniat că UE va reacționa cu fermitate.

„UE și partenerii săi vor reacționa cu unitate, fermitate, hotărâre și solidaritate cu Ucraina”, a precizat Ursula von der Leyen.

Washingtonul va impune sancțiuni

Totodată, Casa Albă a precizat că a anticipat că Rusia va recunoaşte independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk şi anunţă că Washingtonul va impune sancțiuni.

ADVERTISING

"Am anticipat o astfel de mişcare din partea Rusiei şi suntem gata să răspundem imediat. Preşedintele Biden va emite în curând un ordin executiv care va interzice noi investiţii, afaceri şi finanţare de către persoanele americane către, dinspre sau în aşa-numitele republici Doneţk şi Lugansk din Ucraina", se arată într-o declaraţie a Casei Albe, semnată de purtătoarea de cuvânt Jen Psaki.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat recunoaşterea de către Rusia a republicilor separatiste din estul Ucrainei.

El a precizat că decizia anunțată de Putin erodează eforturile de soluţionare a conflictului dintre Rusia și Ucraina.

ADVERTISING

"Condamn decizia Rusiei de a extinde recunoaşterea independenței republicilor Doneţkși Lugansk. Acest lucru subminează şi mai mult suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, erodează eforturile de soluţionare a conflictului şi încalcă Acordurile de la Minsk, la care Rusia este parte.

Moscova continuă să alimenteze conflictul din estul Ucrainei, oferind sprijin financiar şi militar separatiştilor. De asemenea, încearcă să pună în scenă un pretext pentru a invada din nou Ucraina.

NATO sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional. Aliaţii îndeamnă Rusia, în cei mai puternici termeni posibil, să aleagă calea diplomaţiei şi să-şi retragă forţele din Ucraina în conformitate cu obligaţiile şi angajamentele sale internaţionale", a afirmat Jens Stoltenberg.

Reacția României

Și România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei, afirmă președintele României, Klaus Iohannis.

Potrivit șefului statului, acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

”De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki.

Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.

România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a recunoscut luni seară indepedenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Prin recunoșterea independenței celor două republici, Rusia poate să trimită trupe în estul Ucrainei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇