Putin recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk. Spune că Ucraina a fost creată de Rusia și acuză Kievul că vrea să dezvolte arme nucleare (Video)

Putin recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk. Spune că Ucraina a fost creată de Rusia și acuză Kievul că vrea să dezvolte arme nucleare (Video)

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a recunoscut luni seară indepedenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Anterior, el i-a informat telefonic în legătură cu această intenţie pe preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi pe cancelarul german Olaf Scholz, cărora le-a transmis că va semna ”în curând” decretul.

Prin recunoșterea independenței celor două republici, Rusia poate să trimită trupe în estul Ucrainei.

Vladimir Putin a fost avertizat însă că, dacă va continua această mișcare de recunoaștere a independenței celor două republici, UE va impune sancțiuni.

ADVERTISING

„Dacă va exista o recunoaștere a celor două republici, voi pune sancțiunile pe masă”, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Discurs despre istorie

Într-o declarație susținută luni seara după ședința Consiliului de Securitate al țării, Vladimir Putin și-a început discursul vorbind despre istorie și afirmând că Ucraina modernă a fost „creată” de Rusia.

"Să începem cu faptul că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia, mai precis, de Rusia bolșevică, comunistă. Acest proces a început aproape imediat după revoluția din 1917.

ADVERTISING

Ulterior, înaintea celui de-al II-lea Război Mondial, Stalin a anexat-o la URSS şi a transferat Ucrainei unele teritorii care anterior aparţinuseră Poloniei, României şi Ungariei. Iar, în 1954, din anumite motive, Hruşciov a preluat Crimeea de la Rusia şi a dat-o Ucrainei. De fapt, așa s-a format teritoriul Ucrainei sovietice”, a spus Putin.

Totodată, Putin susține că Rusia a fost „jefuită” în momentul în care Uniunea Sovietică s-a destrămat în 1991.

Critici la adresa NATO și SUA

Putin a trecut apoi la criticarea autorităților ucrainene. El a numit evenimentele din 2014 – în care protestatarii l-au dat jos pe președintele pro-rus al Ucrainei – o „lovitură de stat”.

ADVERTISING

Putin spune, fără să furnizeze dovezi, că Ucraina a fost controlată din „exterior”.

După mai bine de 20 de minute în care a vorbit despre istorie, Putin a început să acuze NATO și SUA că au transformat Ucraina într-un „teatru de război”.

El a subliniat apoi că unul dintre obiectivele sale declarate a fost să încerce să oprească Ucraina să devină membră NATO.

”Ucraina va dezvolta arme nucleare”

Putin continuă să spună că Ucraina este controlată din exterior, că este o colonie a Statelor Unite și că a distrus tot ce a primit de la URSS.

„Ucraina a devenit o colonie de păpuși. Ucrainenii au risipit nu numai tot ce le-am dat în timpul URSS, ci chiar și tot ce au moștenit de la Imperiul Rus.

Radicalii care au preluat puterea în Ucraina au generat teroare, iar criza economică este dublată de jefuirea ţării. În plus, în Ucraina nu există nicio instanţă judiciară independentă”, a spus Putin.

Președintele Rusiei acuză Ucraina că „pregătește acțiuni militare împotriva țării noastre” și că țara va dezvolta arme nucleare.

Putin announces 'special operation' in Donbass | SPECIAL COVERAGE


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇