Putin a ordonat armatei ruse să intre în teritoriile separatiste din Ucraina, pentru a menține pacea. America spune că e un nonsens

Putin a ordonat armatei ruse să intre în teritoriile separatiste din Ucraina, pentru a menține pacea. America spune că e un nonsens

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat, luni seară, armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste proruse din Ucraina, cărora le-a recunoscut independenţa, Doneţk şi Lugansk.

Două decrete ale preşedintelui rus cer Ministerului Apărării ca „forţele armate ale Rusiei să îşi asume funcţii de menţinere a păcii pe teritoriul” „republicilor populare” Doneţk şi Lugansk, notează AFP.

În aceste documente, fiecare de o pagină, nu a fost anunţat niciun calendar de desfăşurare sau amploarea acţiunii.

ADVERTISING

Rusia a desfăşurat de mai multe săptămâni zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei care, potrivit occidentalilor, sunt pregătiţi să-şi invadeze vecinul.

Recunoaşterea independenţei celor două teritorii a deschis calea către o desfăşurare militară rusă la cererea acestora.

Vladimir Putin a semnat şi acorduri de ajutor reciproc cu aceste două entităţi separatiste care, cu sprijinul Rusiei, luptă de opt ani împotriva forţelor armate ucrainene.

Potrivit textelor publicate pe un site al Camerei inferioare a Parlamentului rus, Duma, acestea prevăd că părţile îşi vor asigura apărarea, împărţi baze militare şi îşi vor proteja frontierele în comun.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acordurile, cu o durată de 10 ani, creează "temeiul legal pentru prezenţa" în aceste teritorii a "unităţilor militare ruse necesare menţinerii păcii în regiune şi asigurării unei securităţi de durată pentru părţi", potrivit unei note explicative care însoţeşte aceste texte.

Documentele "prevăd obligaţiile părţilor de a asigura asistenţă reciprocă, în cazul în care una dintre părţi este ţinta unui atac" şi "prevăd protecţia comună" a frontierelor.

Aceste acorduri de prietenie şi ajutor reciproc urmează să treacă marţi prin Parlamentul Rusiei.

ADVERTISING

America spune că e un nonsens

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a apreciat luni ca "nonsens" desemnarea de către preşedintele rus, Vladimir Putin, a armatei sale drept "forţă de menţinere a păcii" pentru a justifica intrarea în teritoriile separatiştilor din estul Ucrainei, notează AFP.

Preşedintele Putin "a anunţat că va desfăşura trupe ruse în aceste zone. Ei le numesc forţe de menţinere a păcii. Este un nonsens. Ştim ce sunt cu adevărat", a criticat diplomata americană, în cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Două decrete ale preşedintelui rus, semnate în urma unui discurs televizat, recunosc "republicile populare" Doneţk şi Lugansk şi cer Ministerului Apărării ca "forţele armate ale Rusiei să îşi asume acolo funcţii de menţinere a păcii".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇