Sancțiunile UE pentru Rusia: Gata cu cumpărăturile la Milano, petrecerile din Saint Tropez și diamantele din Anvers

Sancțiunile UE pentru Rusia: Gata cu cumpărăturile la Milano, petrecerile din Saint Tropez și diamantele din Anvers

Uniunea Europeană a aprobat marţi o primă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, care include interdicţia de intrare pe teritoriul european a unor înalţi oficiali ruşi, limitarea accesului Moscovei la pieţele financiare europene şi un embargo comercial asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Aprobarea finală a sancţiunilor va avea loc miercuri dimineaţă, precum şi intrarea lor în vigoare, odată ce vor fi publicate Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a anunţat marţi seara preşedinţia franceză a Consiliului UE, în urma unei reuniuni a ambasadorilor celor 27 de state membre UE pe lângă instituţiile europene.

În cadrul întâlnirii lor, ambasadorii şi-au dat „acordul” asupra „propunerilor juridice de sancţiuni” prezentate de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) şi de Comisia Europeană, a precizat preşedinţia franceză a UE pe contul său oficial de Twitter.

Aceasta a adăugat că „verificările tehnice şi juridice” vor avea loc în cursul nopţii.

În total, 27 de persoane şi entităţi, atât militare, cât şi politice şi economice, legate de acţiunile Rusiei, vor fi afectate de pachetul de măsuri convenit marţi, la Paris, de miniştrii de externe ai UE şi aprobat apoi de ambasadorii permanenţi ai celor 27 de state membre la Bruxelles.

În plus, 351 de membri ai parlamentului rus care au votat în favoarea recunoaşterii independenţei republicilor separatiste autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi cei 11 care au propus acest lucru vor fi sancţionaţi, împreună cu militarii responsabili de misiunea din Ucraina.

Pachetul de măsuri de marţi, au precizat şefii instituţiilor europene, este doar un „prim pas”, care va fi urmat de sancţiuni mai puternice dacă Moscova continuă să destabilizeze Ucraina.

Gata cu cumpărăturile la Milano, gata cu petrecerile în Saint Tropez, gata cu diamantele în Anvers. Acesta este un prim pas”, a declarat marţi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că pachetul de sancţiuni europene include măsuri foarte bine „calibrate”, care vizează direct „persoane şi companii implicate în aceste acţiuni, precum şi bănci care finanţează aparatul militar rus şi contribuie la destabilizarea Ucrainei”.

„Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că Kremlinul nu-şi poate continua acţiunile agresive”, a declarat preşedinta Executivului UE marţi după-amiază.

„Dacă Rusia continuă să agraveze această criză pe care a creat-o, suntem pregătiţi să luăm măsuri suplimentare ca răspuns”, a avertizat Von der Leyen.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇