Sute de persoane au participat sâmbătă, începând cu ora 16.00, la o manifestație împotriva războiului din Ucraina, organizată de mai multe ONG-uri, printre care și Greenpeace România.
Oamenii s-au adunat în Piața Victoriei, la ora 16.00, și au cerut oprirea războiului. S-au scandat lozinci împotriva agresiunii rusești.
În jurul orei 17.45, manifestanții au plecat în marș spre Ambasada Rusiei, unde și-au continuat acțiunea. Numărul maxim atins de protestatari la mitingul de sâmbătă a fost de aproximativ 500, informează Agerpres.
Oamenii au scandat: Putin, oprește războiul! Războiul ne compromite viitorul! Stop războiului!
La protest au participat și mulți refugiați din Ucraina.
Jandarmii au montat garduri suplimentare în zona Ambasadei Rusiei şi nu au dat voie participanţilor să se apropie de acestea, după ce, la un protest anterior, unul dintre participanţi şi-a vopsit mâinile cu roşu şi şi-a imprimat palmele pe garduri, ca simbol al vărsării de sânge din Ucraina.
Acţiunea de protest a Greenpeace România a fost susţinută şi de către organizaţiile: Funky Citizens, Corupţia Ucide, Rezist Galaţi, Aradul Civic, Rezistenţa Civică Galaţi, Declic, Voluntari în Europa, Ştafeta Steagului Uniunii Europene, Geeks for Democracy, Iniţiativa România, Reset şi Rezistenţa.
Reprezentanții Greenpeace România susțin că – pe lângă tot răul pe care îl provoacă – invazia Ucrainei este și foarte poluantă și amână rezolvarea unor probleme urgente de mediu.
„Un lucru este cert - combustibilii fosili alimentează războiul din Ucraina și criza climatică deopotrivă.
De la începutul invaziei din 24 februarie și până în prezent, țările Uniunii Europene au plătit pentru combustibilii fosili livrați de Rusia 15 miliarde de euro.
(...) 15 miliarde de euro care alimentează mașinăria de război rusească responsabilă pentru distrugere, moarte și crime împotriva umanității.
Modul cel mai rapid prin care putem opri acest război este să renunțăm acum la combustibilii fosili. Europa este obligată să își grăbească tranziția energetică și să investească masiv în energie verde și eficiență energetică”, susține Greenpeace.
Potrivit ONG-ului „planuri de urgență pentru izolarea rapidă, încălzire, conectarea și interconectarea în continuare a statelor membre ale UE, precum și a țărilor europene învecinate, vor contribui la reducerea fluxurilor de bani către regimul lui Putin. Vor consolida în același timp securitatea energetică și reziliența pentru toți cetățenii europeni și vor contribui la pacea globală”, au mai precizat reprezentanții Greenpeace.