Erdogan vrea să medieze negocierile dintre Rusia și Ucraina. Dar Putin a pus condiții „de neacceptat”

Erdogan vrea să medieze negocierile dintre Rusia și Ucraina. Dar Putin a pus condiții „de neacceptat”

Cu toate că delegații din partea Kievului și a Moscovei negociază zilnic, momentul în care s-ar putea încheia, într-adevăr, un acord solid de pace e încă departe. O dovedesc cele mai recente declarații ale purtătorului de cuvânt al președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care s-a oferit să medieze negocierile.

Recep Tayyip Erdogan i-a invitat în Turcia atât pe Vladimir Putin, cât și pe Volodimir Zelenski și s-a oferit să medieze încheierea unei păci între Rusia și Ucraina.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al președintelui turc, İbrahim Kalin, într-un interviu publicat sâmbătă de Hurriyet, unul dintre cele mai importante ziare din Turcia.

ADVERTISING

Kalin a susținut că Zelenski s-a arătat dispus să vină în Turcia și să negocieze. În schimb, Putin a anunțat că pune o serie de condiții pentru a lua parte la negociere potrivit CNN.

„Prima solicitare este «neutralitatea Ucrainei». Adică renunțarea ei la aspirația de a deveni membră NATO.

A doua solicitare ține de dezarmare și de furnizarea unor garanții mutuale de securitate, după modelul austriac.

Apoi, a cerut procesul numit de partea rusă «de-nazificare» (și care presupune îndepărtarea lui Zelensky de la conducere – n.red.).

ADVERTISING

A patra solicitare: îndepărtarea tuturor obstacolelor din calea folosirii limbii ruse în Ucraina.

Înțeleg că s-au făcut unele progrese legate de aceste prime puncte. Dar e prea devreme să putem spune dacă s-a și ajuns la o înțelegere pe toată linia și dacă urmează semnarea unui acord”, a spus Kalin.

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a susținut că Putin mai are și două solicitări ceva mai delicate. Și anume: recunoașterea oficială a anexării Crimeri și a așa-ziselor republici separatiste din Donbas.

ADVERTISING

Aceste solicitări „nu sunt aceeptabile nici pentru Ucraina și nici pentru comunitatea internațională”, a spus İbrahim Kalin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇