Boris Johnson: Putin se teme de Ucraina. Și e vital ca el să eșueze acolo, altfel nu se va opri

Boris Johnson: Putin se teme de Ucraina. Și e vital ca el să eșueze acolo, altfel nu se va opri

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut o „greşeală catastrofală” atunci când a invadat Ucraina, a spus, sâmbătă, premierul britanic Boris Johnson.

Într-un discurs pe care l-a ținut la conferinţa Partidului Conservator de la Blackpool, premierul a spus că Marea Britanie este alături de poporul Ucrainei.

„Cu fiecare zi în care rezistenţa eroică a Ucrainei continuă, este clar că Putin a făcut o greşeală catastrofală”, a spus el.

Johnson s-a întrebat de ce Putin a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, respingând ideea că aceasta a fost cauzată de preocupările legate de aderarea la NATO, dorită la Kiev.

ADVERTISING

„I-a fost frică de Ucraina, pentru că în Ucraina au o presă liberă. Iar în Ucraina au avut alegeri libere şi cu fiecare an Ucraina a progresat, nu întotdeauna uşor, spre libertate şi democraţie şi pieţe deschise, se temea de exemplul ucrainean şi se temea de reproşul implicit la adresa lui (...)

Pentru că în Rusia lui Putin, eşti condamnat la 15 ani de închisoare doar pentru că îi spui invaziei pe nume: «invazie» (și nu «operațiune militară specială» cum cere Kremlinul - n.red.). Şi dacă eşti împotriva lui Putin, la alegeri, eşti otrăvit sau împuşcat", a spus Johnson, citat de The Guardian.

Johnson a mai spus și că Putin s-a simţit ameninţat de Ucraina, deoarece cele două ţări au fost „atât de apropiate din punct de vedere istoric”.

ADVERTISING

„Este vital ca invazia Moscovei să eşueze”, deoarece „un Putin victorios nu se va opri în Ucraina", a mai apreciat premierul Britanic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇