Rusia e de acord să descurajeze programul nuclear din Iran, dacă Occidentul îi permite să facă, în continuare, comerț cu acestă țară

Rusia e de acord să descurajeze programul nuclear din Iran, dacă Occidentul îi permite să facă, în continuare, comerț cu acestă țară

Rusia şi-a retras ameninţarea de a submina reluarea acordului nuclear iranian din 2015 din cauza sancţiunilor care i-au fost impuse în urma invaziei sale în Ucraina, redeschizând calea către un acord după aproape un an de discuţii, transmite CNBC.

Părţile implicate în pact, cunoscut oficial ca Planul de acţiune cuprinzător comun, sau JCPOA, au fost aproape de a ajunge la un acord la Viena până când SUA şi UE au impus sancţiuni drastice Rusiei pentru invazia sa în Ucraina.

Moscova a cerut apoi ca, pe viitor, comerţul cu Iranul să nu fie afectat de sancţiunile occidentale, ceea ce a făcut ca discuţiile să fie suspendate săptămâna trecută.

ADVERTISING

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat marţi că „a primit garanţii scrise” din partea SUA că cererile ruse vor fi îndeplinite, ceea ce înseamnă că discuţiile vor continua probabil.

Printre compromisurile acceptate de Occident și care deschid calea reluării acordului se numără eliberarea aproape simultană a cetăţenilor britanico-iranieni după ani de detenţie iraniană și trimiterea lor înapoi în Regatul Unit, dar şi o rambursare de către Marea Britanie a unei datorii vechi de 530 de milioane de dolari către Iran.

ADVERTISING

„Acordul s-ar putea încheia destul de repede – poate chiar săptămâna aceasta. Decizia Rusiei de a-şi modera cerinţele îndepărtează cel mai important obstacol în faţa renaşterii JCPOA”, au scris analiştii de la firma de consultanţă pentru risc politic Eurasia Group, într-o notă de miercuri.

Odată cu încetarea importurilor de petrol rusesc de către SUA, în timp ce UE încearcă să-şi reducă dependenţa energetică de Moscova, ţiţeiul iranian pare mai atrăgător – la fel ca şi ţiţeiul din alte ţări aspru sancţionate precum Venezuela, care ar fi în discuţii cu oficialii americani în domeniul energiei.

ADVERTISING

Revenirea la acordul cu Iranul din 2015, care a dus la ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului în schimbul limitării programului său nuclear, ar permite revenirea pe piaţă a petrolului iranian într-un moment în care penuria aprovizionării cu energie şi volatilitatea geopolitică au adus preţurile ţiţeiului la cel mai ridicat nivel în mai mult de un deceniu.

viewscnt

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇