Forțele ucrainene au respins înaintarea invadatorilor la Harkov, au doborât 12 ținte aeriene și ar fi ucis un locotenent rus UPDATE Ucraina a pierdut temporar accesul la Marea Azov

Forțele ucrainene au respins înaintarea invadatorilor la Harkov, au doborât 12 ținte aeriene și ar fi ucis un locotenent rus <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Ucraina a pierdut temporar accesul la Marea Azov

Bilanțul ultimelor 24 de ore de război arată că forțele ucrainene au respins înaintarea invadatorilor la Harkov, au doborât 12 ținte aeriene și ar fi ucis un locotenent rus. Totodată, Kremlinul transmite că ar fi ocupat 90% din regiunea Donețk, dar informația nu a putut fi verificată. De asemenea, Ministerul ucrainean al Apărării spune că a pierdut temporar accesul la Marea Azov, dar nu se știe încă dacă a fost recuperat.

Forţele ucrainene au lansat un contraatac de succes în apropierea oraşului Nikolaev din sudul încercuit. Astfel, a fost nevoită să se retragă circa 10 kilometri spre Herson, potrivit unui raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), citat de News.ro.

ADVERTISING

Dar forţele invadatoare ar putea încerca să stabilească "un regim administrativ şi poliţienesc strict” în mai multe zone, în timp ce distribuie alimente civililor pentru a menţine o imagine pozitivă, consideră ISW, care adaugă că ruşii continuă să reţină funcţionari publici, activişti şi alţii pro-ucraineni.

Aceste măsuri represive vin în condiţiile în care Rusia "şi-a epuizat în mod semnificativ resursele umane” şi ia "măsuri extreme în materie de personal”, fiind demis chiar un general.

Război în Ucraina. Ziua 24 Vezi desfășurarea evenimentelor

Mai mult, în ultimele ore, forţele armate ale Ucrainei au anunţat că apărarea sa antiaeriană a distrus cel puţin 12 ţinte aeriene ruseşti - două avioane, trei elicoptere, trei drone şi patru rachete de croazieră, transmite BBC.

Rapoartele locale care citează un consilier al şefului biroului preşedintelui au adăugat că forţele armate au lovit şi aerodromul Cernobaievka, unde Rusia şi-a plasat o parte din flota sa - pentru a şasea oară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totodată, Statul Major a anunţat că un locotenent rus a fost ucis la Cernobaievka, acesta fiind locotenent Andrei Mordvişev, comandantul Armatei a 8-a Combinate din Districtul Militar de Sud al Forţelor Armate Ruse.

În tot acest timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au capturat mai mult de 90% din regiunea Donețk, dar informația nu a putut fi verificată

UPDATE 10.00: Ucraina a pierdut temporar accesul la Marea Azov

Ucraina a pierdut "temporar" accesul la Marea Azov, a anunţat vineri seara Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce forţele ruse strâng laţul în jurul Mariupol (sud-est), principalului port ucrainean la Marea Azov.

ADVERTISING

"Ocupanţii au reuşit parţial să obţină succes în districtul de operaţiuni Doneţk, privând temporar Ucraina de acces la Marea Azov", indică Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat, citat de Reuters și preluat de Agerpres.

Ministerul nu precizează în text dacă forţele ucrainene au redobândit ulterior accesul la mare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇