Elitele de la Moscova ar vrea să-l dea jos pe Putin și să-l înlocuiască cu șeful FSB, prin orice mijloace

Elitele de la Moscova ar vrea să-l dea jos pe Putin și să-l înlocuiască cu șeful FSB, prin orice mijloace

Serviciile de informații militare ale Ucrainei susțin că elitele Rusiei plănuiesc să-l răstoarne pe Vladimir Putin, pentru a restabili legăturile economice cu țările occidentale.

Aleksandr Bortnikov, șeful agenției de securitate FSB, ar fi considerat succesorul lui Putin, potrivit informațiilor ucrainene, citate de The Kiev Independent.

Potrivit Direcției Principale de Informații a Ucrainei, există o opoziție tot mai mare față de Vladimir Putin în rândul cercurilor politice și de afaceri din Rusia, care pledează pentru îndepărtarea sa urgentă de la putere și restabilirea legăturilor economice și diplomatice cu Occidentul.

ADVERTISING

În același timp, elita politică a Federației Ruse se bazează pe șeful FSB, Aleksandr, Bortnikov, care a căzut deja în dizgrația lui Putin, după enormele erori de calcul din așa-zisa operațiune militară din Ucraina.

În primul rând, Bortnikov și serviciul său special au fost responsabili pentru analiza stării de spirit a populației locale și a capacităților armatei ucrainene, care au devenit principalele două erori de calcul ale Federației Ruse în Ucraina, spune jurnalistul și scriitorul ucrainean Stanislav Aseyev, fost deținut politic, laureat al Premiului Șevcenko.

Potrivit informațiilor ucrainene, Bortnikov și alte cercuri influente ale elitei ruse iau în considerare toate opțiunile de înlăturare a lui Putin de la putere, fără a exclude eliminarea fizică sub pretextul otrăvirii sau a unei alte „eventualități”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Este posibil ca recenta scurgere de informații privind amplasarea unităților cecene la nord de Kiev să fie încercarea FSB de a slăbi influența liderului cecen Ramzan Kadîrov, bun prieten cu Putin, fie de a găsi un punct comun cu guvernul ucrainean, pe viitor, după eliminarea actualului locatar de la Kremlin, crede Stanislav Aseyev.

Cecenii lui Kadîrov ar fi trebuit să-l elimine rapid pe Volodimir Zelenski, dar au eșuat și au fost uciși, iar presa din Ucraina a scris că au fost dați de gol chiar de surse din FSB.

Putin
Foto: Putin și Bortnikov, în excursie prin Siberia (2018)

Aleksandr Bortnikov este un „securocrat”, unul dintre „siloviki”, adică un politician venit din structurile de forță ale Rusiei, la fel ca Putin.

ADVERTISING

El fost numit la conducerea FSB în 2018 de către președintele Dmitri Medvedev, în „pauza tehnică” luată de Putin între mandate.

Este considerat unul dintre apropiații lui Putin, iar numele său este legat de unele asasinate politice (cazurile Litvinenko, Kozlov).

În 2017, într-o scrisoare deschisă publicată de Kommersant, peste 30 de academicieni ruși l-au criticat pentru că a încercat să legitimeze Marea Epurare stalinistă, Marea Teroare, spunând că pentru „o parte importantă” din cazurile penale instrumentate în epocă au existat „motive obiective”.

Arhivele sovietice arată că 681.692 oameni au fost executați doar pe durata anilor 1937-38, numai conform listelor de execuție semnate de Stalin personal, aflate în arhivele NKVD (fost KGB, actual FSB).

Conform datelor strânse de Memorial, cea mai veche organizație de apărare a drepturilor omului din Rusia, scoasă în afara legii în decembrie 2021, ar fi căzut victime epurărilor staliniste 1.345.796 de oameni, identificați cu nume și prenume.

Și Vladimir Putin a condus FSB (fostul KGB), pentru o scurtă perioadă, din iulie 1998 până în august 1999, când președintele Boris Elțîn l-a numit premier.

În această săptămână au existat informații despre unele tensiuni, la Moscova, între FSB și Garda Națională (Rosgvardia), condusă de Victor Zolotov, „armata personală” a lui Putin. Adjunctul acestuia, generalul Roman Gavrilov, a fost reținut de FSB și plasat în arest la domiciliu.

Și cecenii lui Ramzan Kadîrov sunt asimilați acestor forțe armate controlate în mod direct de Putin.

Zolotov, fost agent KGB, era în 1999 șeful gărzilor de corp care îl păzeau pe Vladimir Putin și este considerat persoana cea mai apropiată de către președintele Rusiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇