Trei tentative de asasinare a lui Zelenski au eșuat, cu ajutorul unor spioni ruși din FSB care se opun războiului (presă)

Trei tentative de asasinare a lui Zelenski au eșuat, cu ajutorul unor spioni ruși din FSB care se opun războiului (presă)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi supravieţuit unui număr de trei tentative de asasinare, săptămâna trecută, din partea a două grupări diferite – mercenari ai Kremlinului şi forţe speciale cecene -, a informat vineri cotidianul britanic The Times, citat de EFE.

Două grupări diferite au încercat să-l asasineze pe liderul ucrainean: aşa-numitul grup Wagner, mercenari susţinuţi de Kremlin, şi unele forţe paramilitare speciale cecene.

Ambele tentative au fost anihilate de elemente provenite chiar din interiorul Serviciului Federal de Informaţii (FSB, fostul KGB) al Rusiei care se opun războiului din Ucraina.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 9-a zi de război

Cotidianul britanic semnalează că mercenarii din grupul Wagner sosiţi la Kiev au înregistrat pierderi şi şi-ar fi exprimat îngrijorarea cum de ucrainenii au ştiut să le anticipeze mişcările.

The Times citează o sursă apropiată acestui grup care recunoaşte că a fost "surprinzător" de cât de bine informată pare să fi fost echipa de securitate care îl protejează pe Zelenski.

Potrivit cotidianului citat, sâmbăta trecută o tentativă de a-l lichida pe Zelenski a fost dejucată la periferia Kievului şi, potrivit oficialilor de securitate ucraineni, o echipă de asasini ceceni a fost "eliminată" înainte ca aceasta să poată ajunge la preşedintele ucrainean.

ADVERTISING

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională din Ucraina, a dezvăluit la posturi de televiziune locale că spioni ruşi au atenţionat partea ucraineană în legătură cu planurile de asasinat.

Potrivit funcţionarilor ucraineni, informaţia care s-a încheiat cu uciderea cecenilor a plecat de la agenţi ai FSB care se opun invaziei ruse.

"Vă pot spune că am primit informaţii de la (agenţi ai) FSB, care nu vor să participe la acest război sângeros", a declarat Danilov, care a adăugat că, "datorită acestora, grupul de elită (al liderului cecen Ramzan) Kadîrov a fost distrus, după ce venise să-l elimine pe preşedintele nostru".

ADVERTISING

Mercenarii din grupul Wagner nu erau la curent cu intenţiile asasinilor ceceni, în schimb acest grup se află la Kiev de mai bine de şase săptămâni, unde supraveghează activităţile la 24 de obiective ucrainene de importanţă crucială.

Potrivit The Times, grupul Wagner a fost instruit să aştepte sosirea forţelor speciale ruseşti Spetsnaz, care să le asigure un coridor securizat pentru a ieşi din Kiev odată ce-şi vor fi îndeplinit misiunea.

O sursă apropiată mercenarilor aflaţi în capitala ucraineană a relatat că se crede că aceştia au făcut planuri pentru o nouă încercare de asasinat înainte de sfârşitul săptămânii. 

Și grupul de hackeri Anonymous a dezvăluit că Ucraina a fost alertată chiar de FSB, cu privire la un complot de asasinare a lui Zelenski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇