- Forțele de la Kiev dispun de soldați bine pregătiți, care au participat la multe exerciții NATO.
- Aceștia sunt mult mai motivați ca inamicii lor, fiind conștienți că luptă pentru existența țării lor.
- Militarii ucraineni au o mare experiență. Mulți dintre ei au fost căliți în confruntările din Donbas.
- În armata ucraineană, promovările s-au făcut exclusiv pe merit, un ofițer de 25 de ani ajungând să conducă o companie (aproximativ 100 de militari), iar la 27, un batalion (aproximativ 1.000 de militari).
Pavlo Sbitov (Павло Сбитов) avea 27 de ani și a murit în luptele din sud-estul Ucrainei, batalionul condus de el reușind să respingă un atac al forțelor ruse.
“Căpitanul de infanterie al forțelor navale și-a dat viața pentru a stopa invadatorii ruși să treacă de liniile defensive din estul Ucrainei. Luptătorul de 27 de ani a fost considerat unul dintre cei mai buni comandanți de infanterie din forțele navale”, se arată într-un comunicat publicat de Institutul Ucrainean al Comemorării Eroilor.
Batalionul din care făcea parte Pavlo Sbitov s-a confruntat cu forțele ruse într-unul dintre cele mai fierbinți puncte de pe front, între localitățile Volonvakha și Mariupol.
Trupele ucrainene au fost atacate de trei batalioane tactice ale Rusiei care doreau să spargă liniile de apărare ucrainene. Atacul a fost respins, anunță oficialii de la Kiev.
Invadarea Ucrainei de către Rusia este o confruntare dezechilibrată, în care militarii Moscovei sunt mai numeroși, mai bine înarmați și mai antrenați, cel puțin asta anunțau mesajele propagandistice de la Kremlin.
În teren, după mai mult de trei săptămâni de lupte, situația e diferită.
Avantajul Moscovei rămâne artileria care produce mari daune atât printre civili, cât și printre militari.
În confruntările terestre, ucrainenii sunt eficienți și au distrus aproape 500 de tancuri, conform unui raport al Ministerului Apărării din Ucraina. Cifra n-a putut fi confirmată independent.
Asediul orașului Mariupol slăbește mult și forțele ruse
“Căderea orașului Mariupol în mâinile rușilor nu va elibera suficiente resurse militare pentru a schimba în mod dramatic rezultatul campaniei inițiale”, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
“Forțele ruse au concentrat o putere de foc considerabilă în jurul orașului Mariupol, cu participarea Armatei a 8-a la est și grupul de forțe rusești din Crimeea la vest”, se arată în studiul citat.
“Dacă rușii ar fi luat rapid Mariupol sau cu pierderi relativ puține, probabil că ar fi fost capabili să mute suficiente trupe spre vest, spre Zaporojie și Nipru pentru a amenința acele orașe. Totuși, asediul prelungit din Mariupol slăbește serios forțele ruse pe această axă”, explică analiștii militari americani.
Deși orașul este asediat de două săptămâni, acesta rezistă încă și e controlat de ucraineni, dar e greu de presupus că o mai poate face mult. Mariupol este înconjurat de forțele rusești, iar la periferie se dau lupte grele.
Într-un raport amănunțit, independent, confirmat atât de analizele americane și britanice, pe frontul de est și de sud al Ucrainei, în ultimele zile nu s-au observat mișcări semnificative de trupe.
“Forțele ruse nu posedă capacitatea materială, logistică sau tactică pentru a desfășura un asalt prin care să cucerească orașul Harkov, din estul țării. Singura acțiune viabilă din punct de vedere operațional este de a stopa avansul forțelor ucrainene prin lovituri de aviație și de artilerie”, se arată în raport.
Volnovakha este o mică localitate aflată la 62 de kilometri de Donețk, estul Ucrainei, și la 66 de kilometri, nord de Mariupol, port la Marea Azov.
De la începutul invaziei, au fost lupte intense aici pentru că e locul unde armatele ruse din sud, intrate în Ucraina din Peninsula Crimeea, și cele din est, venite prin regiunile separatiste Donețk și Luhansk, pot face joncțiunea și să înceapă înaintarea spre centrul și vestul țării.
Nu-i vom ierta niciodată!
Pavel Sbitov s-a născut în localitatea Berezoveţ, regiunea Liov, din vestul țării.
Tânărul a terminat liceul militar din Liov și a absolvit Academia Militară a Forțelor Terestre din Ucraina. Era un profesionist, antrenat și pregătit să lupte.
“O mare durere și pierdere ireparabilă pentru satul nostru. Războinicul Pavlo Sbitov a murit. Pentru noi ești încă viu și așa vei rămâne pentru totdeauna. Memorie veșnică în Împărăția Cerurilor! Nu-i vom ierta niciodată!”, este mesajul bisericii din localitatea natală a militarului.
Și-a petrecut aproape întreaga viață în haine militare. Invadarea Peninsulei Crimeea și confruntările cu separatiștii ruși din regiunea estică Donbas au început în 2014, după victoria revoltei populare de la Kiev (Euromaidan) și alungarea președintelui Viktor Ianukovici, un politician aflat sub controlul lui Putin.
În ultimii opt ani, principalul obiectiv al guvernelor din Ucraina a fost pregătirea apărării țării în fața unei posibile invazii.
În acești ani, reprezentanții Kievului au făcut tot posibilul să achiziționeze arme, să-și antreneze soldații și să pregătească împreună cu forțele occidentale o strategie de apărare.
Pavlo Sbitov a fost un rezultat al acestei politici. Un bărbat puternic, patriot, dedicat trup și suflet misiunii sale, a reușit să-și ducă batalionul la victorie cu prețul vieții. A murit eroic în data de 12 martie 2022.
Realitatea războiului, diferită de antrenamente
În anul 2019, compania pe care o conducea a câștigat titlul de “Cea mai bună unitate de luptă din Armata Ucraineană” într-un exercițiu ce consta în respingerea unui asalt desfășurat de parașutiști și infanterie montană (vânători de munte).
Întrebat de un reprezentant al Ministerului Apărării cum a reușit compania să obțină acest titlu, Sbitov a spus că “noi nu avem secrete. Antrenamentul nostru a jucat un rol mai important decât cel jucat de noi înșine. Facem în mod constant pregătire de luptă și exerciții fizice, dar avem și acel spirit al pușcașilor marini, care vor întotdeauna să câștige”.
“Un alt element este faptul că unitatea noastră a participat la mai multe exerciții internaționale și a lucrat cu țări membre NATO”, a mai adăugat el, în 2019, când avea doar 25 de ani.
“Am băieți în subordine care fie sunt de vârsta mea, fie mai în vârstă decât mine, dar mă respectă. Pentru că eu cred că în orice situație trebuie să rămâi om, mai presus de toate. Și când cei aflați în subordinea mea simt că-i sprijin și că am încredere în ei, atunci unitatea este mai ușor de comandat”, a povestit el despre provocările unui ofițer foarte tânăr, care comandă o companie.
Imediat după terminarea academiei, în 2016, Pavlo Sbitov pleacă spre Mariupol, unde participă la confruntările armatei ucrainene cu forțele separatiste din Donbas.
“Credeam că sunt pregătit, dar totul e diferit față de ce am învățat. Ce îți spun prietenii sau ce vezi la televizor nu are nicio legătură cu realitatea. Când ajungi acolo, ai o responsabilitate incredibil de mare”, a povestit el în 2019.
“Nu există timp să te gândești, trebuie să acționezi prudent și corect. A fost greu în primele zile. Mai târziu, m-am obișnuit cu sunetele loviturilor de artilerie și nu am mai reacționat la toate”, a mai adăugat el, în interviul dat reprezentanților armatei.