UE ia în calcul un posibil embargo asupra petrolului rusesc. Zelenski: Aveţi forţă, Europa are forţă!

UE ia în calcul un posibil embargo asupra petrolului rusesc. Zelenski: Aveţi forţă, Europa are forţă!

Oficialii UE vor analiza posibilitatea impunerii unui embargo petrolier Rusiei, din cauza invaziei în Ucraina, în cadrul reuniunii din această săptămână cu președintele american Joe Biden, într-o serie de summit-uri menite să întărească răspunsul Occidentului față de politica Moscovei.

Încercând să forțeze o retragere militară din Ucraina, UE – împreună cu aliații occidentali – a impus deja o serie de sancțiuni, inclusiv înghețarea activelor băncii centrale rusești.

"Lucrăm la o a cincea rundă de sancțiuni și sunt propuse multe nume noi", a declarat un diplomat UE de rang înalt, sub rezerva anonimatului, deoarece discuțiile nu sunt publice.

ADVERTISING

Guvernele UE vor relua discuția la nivel de miniștri de Externe luni, înainte ca Biden să sosească joi, la Bruxelles, pentru întâlniri în cadrul NATO, precum și cu UE și în formatul Grupului celor șapte (G7), inclusiv Japonia.

Până în prezent, Kremlinul nu a fost determinat să părăsească Ucraina de cele patru runde de sancțiuni impuse de UE în ultimele trei săptămâni, inclusiv împotriva a 685 de ruși și belaruși și asupra finanțelor și comerțului rusesc.

Acest lucru lasă blocul cu cea mai dificilă alegere din punct de vedere economic, și anume dacă să vizeze petrolul rusesc, așa cum au făcut Statele Unite și Marea Britanie, dar nu și UE, având în vedere dependența sa de gazul rusesc.

ADVERTISING

Diplomații au declarat pentru Reuters că țările baltice, inclusiv Lituania, fac presiuni pentru embargo, ca următorul pas logic, în timp ce Germania se declară împotriva unei acțiuni prea rapide, din cauza prețurilor deja ridicate la energie în Europa.

Moscova a avertizat că sancțiunile UE asupra petrolului rusesc ar putea să o determine să închidă un gazoduct important către Europa.

UE se bazează pe Rusia pentru 40% din gazele sale, Germania fiind una dintre cele mai dependente dintre marile economii ale UE.

ADVERTISING

Germania este, de asemenea, cel mai mare cumpărător de țiței rusesc din UE.

Bulgaria, care depinde aproape în totalitate de gazele naturale furnizate de Gazprom din Rusia, a declarat că ar putea solicita o excludere. Singura rafinărie de petrol din Bulgaria este deținută de compania rusă Lukoil și furnizează peste 60% din combustibilul utilizat în țară.

Toate deciziile UE privind sancțiunile necesită consens. Diplomații au declarat că un atac rusesc cu arme chimice în Ucraina sau un bombardament intens asupra capitalei Kiev ar putea duce la un embargo energetic.

În plus, Kremlinul a transmis, luni, că un potenţial embargou european asupra petrolului rus ar afecta "întreaga lume".

Mesajul lui Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, luni, Uniunii Europene, mai ales Germaniei, să înceteze orice comerţ cu Rusia şi în special să refuze resursele energetice ale acesteia, conform unui mesaj video postat pe reţeaua Telegram.

"Niciun euro pentru ocupanţi, închideţi toate uşile, nu le mai trimiteţi bunuri, refuzaţi resursele energetice", a pledat şeful statului ucrainean.

"Fără comerţ cu voi, fără companiile şi băncile voastre, Rusia nu ar mai avea bani pentru acest război", a adăugat el, citat de AFP.

"Vă rog, nu mai sponsorizaţi armele de război ale acestei ţări, Rusia", a spus Zelenski, înainte de a se adresa apoi direct Germaniei: "Aveţi forţă, Europa are forţă".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇