Nemții ar renunța la gazul rusesc, dar nu-i lasă politicienii (sondaj)

Nemții ar renunța la gazul rusesc, dar nu-i lasă politicienii (sondaj)

Deși politicienii din Germania ezită să ia măsuri radicale în privința alimentării cu gaze din Rusia, cetățenii sunt mult mai hotărâți, potrivit unui sondaj recent, care arată că 60% dintre germani cred că țara lor ar trebui să renunțe la importul de gaze rusești.

Mai mult, arată sondajul realizat de INSA/BILD, aproape jumătate dintre nemții chestionați (48%) spun că sancțiunile impuse Moscovei nu sunt suficient de dure.

În același timp, 16% cred că sancțiunile sunt excesive, dar ei reprezintă mai puțin decât cota de vot combinată a partidelor extremiste, de dreapta și de stânga, care se arată mult mai înlelegătoare cu Putin și faptele sale din Ucraina.

ADVERTISING

Rezultatele sondajului au fost publicate vineri și vin pe fondul războiului din Ucraina, arată publicațiile Bild și WirtschaftsWoche.

Pe de altă parte, miniştrii germani de Finanţe, Christian Lindner, şi de Externe, Annalena Baerbock, s-au pronunţat duminică împotriva interzicerii importurilor de gaze, petrol şi cărbune din Rusia, în cadrul noilor sancţiuni legate de invazia Ucrainei.

„Trebuie să fim capabili să menţinem (sancţiunile) în timp”, a explicat şefa diplomaţiei, Annalena Baerbock, la postul ARD. „Nu foloseşte la nimic dacă în trei săptămâni descoperim că mai avem doar pentru câteva zile de energie electrică în Germania şi, prin urmare, trebuie să anulăm aceste sancţiuni”, a adăugat ea.

ADVERTISING

„Suntem dispuşi să plătim un preţ economic foarte, foarte ridicat”, dar, „dacă mâine, în Germania sau în Europa, luminile se sting, asta nu va opri tancurile”, a adăugat Annalena Baerbock, într-un interviu acordat canalului ZDF.

Germania importă din Rusia 55% din gazele naturale necesare, 42% din petrolul folosit, precum şi mult cărbune.

V.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇