Germania face noi livrări de arme pentru Ucraina: 2.700 de rachete anti-aeriene Strela

Germania face noi livrări de arme pentru Ucraina:  2.700 de rachete anti-aeriene Strela
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După lungi ezitări și respingeri privind livrările de arme pentru Ucraina, guvernul german a decis sâmbăta trecută să trimită totuși armament acestei țări atacate de Rusia. Acum urmează noi livrări.

Cele mai importante informații pe scurt:

  • Germania pregătește noi livrări de arme pentru Ucraina
  • Oraș ucrainean important sub controlul trupelor ruse
  • Noi atacuri dure asupra capitalei Kiev
  • ONU: un milion de refugiați din Ucraina
  • Noi negocieri ruso-ucrainene

Potrivit agenției germane de presă (dpa), Ministerul Economiei de la Berlin a aprobat trimiterea în Ucraina a 2.700 de rachete de apărare anti-aeriană de tip "Strela". Este vorba de arme de fabricație sovietică din dotarea armatei din fosta RDG. Germania și-a schimbat sâmbăta trecută poziția și a decis să înarmeze totuși Ucraina în fața agresiunii rusești. Berlinul a hotărât să livreze Ucrainei cât se poate de repede 1.000 de arme anti-tanc și 500 de rachete sol-aer de tip "Stinger" aflate în dotarea Bundeswehr.

ADVERTISING

Potrivit unor surse apropiate cercurilor guvernamentale, aceste arme ar fi fost livrate deja Ucrainei. În plus, țările din NATO Olanda și Estonia au primit aprobarea Germaniei de a trimite Ucrainei arme deținute de acestea, produse în Republica Federală sau din fostul arsenal al RDG. 

Primul mare oraș ucrainean a căzut în mâinile agresorilor ruși

Orașul Herson, din sudul Ucrainei, este primul oraș controlat de trupele rusești. Șeful administrației regionale Gennadi Lakhuta a scris pe Telegram că "ocupanții ruși foarte periculoși" ar fi peste tot în oraș.

Anterior, primarul Igor Kolihaiev a declarat că soldații ruși ar fi pe străzile orașului și ar fi intrat și în primărie. El le-a cerut acestora să nu atace populația civilă. "Nu avem soldați ucraineni în oraș, doar civili și oameni care vor să trăiască aici", a spus Kolihaiev.

ADVERTISING

Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat printr-un purtător de cuvânt că orașul cu 290.000 de locuitori s-ar afla sub "controlul total" al soldaților ruși. Localitatea este considerată de importanță strategică datorită portului din oraș.

La Kiev au avut loc în ultimele ore noi atacuri grele, cu mai multe explozii. A fost lovită și avariată și clădirea gării centrale din capitala ucraineană, loc în care s-au refugiat numeroase persoane.

Mariupol, în sud-estul Ucrainei, este atacat în continuu, potrivit primarului Vadim Boicenko. Acesta a spus că localitatea sa a fost atacată fără pauză timp de peste 14 ore, în cea mai grea zi de război de până acum.

ADVERTISING

În afară de portul local, armata rusă ar mai fi atacat o maternitate și o școală.

Mariupol este considerat un obiectiv strategic, deoarece portul său se află pe ruta dintre Crimeea anexată de ruși și regiunea Donbas, unde sunt autointitulatele republici populare separatiste. Dacă rușii obțin controlul asupra acestui oraș-port, trupele lor ar urma să fie mult mai bine conectate. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, Mariupol ar fi înconjurat de trupele ruse.

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 8-a zi de război în Ucraina

Zelenski: Ocupanții Ucrainei se confruntă cu o "puternică rezistență"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, într-un mesaj video, că ocupanții ruși nu vor avea parte în Ucraina nici de pace, nici de mâncare, nici măcar de un minut de liniște. Vor primi un singur lucru în Ucraina: "O asemenea rezistență aprigă încât își vor aminti mereu că ucrainenii nu renunță la ce este al lor."

În interval de o săptămână, Ucraina ar fi compromis planuri pe care "dușmanul" le-ar fi pregătit ani întregi.

Zelenski a vorbit de aproape 9.000 de soldați ruși uciși - Moscova a anunțat că ar fi vorba de doar 498.

Soldații ruși luați prizonieri ar susține, potrivit lui Zelenski, că nu știu de ce se află în Ucraina. Zelenski a amintit de rezoluția recentă a adunării generale a ONU, în care 141 de state s-au solidarizat cu Ucraina și doar patru au susținut Rusia: Coreea de Nord, Eritreea, Siria și Belarus. "Aceasta este lista. Aceștia sunt prietenii", a spus Zelenski.

Un milion de refugiați de la începutul războiului

Potrivit oficiului ONU pentru refugiați UNHCR, atacul Rusiei asupra Ucrainei ar fi provocat doar în prima săptămână refugierea a aproximativ un milion de persoane, adică 2% din cei 44 de milioane de locuitori ai Ucrainei.

UNHCR estimează că totalul refugiaților ar putea depăși patru milioane.

Polonia are deocamdată cel mai mare număr de refugiați ucraineni - peste 500.000. Urmează Ungaria, Moldova, Slovacia și România. Șeful UNHCR, Filippo Grandi, a scris pe Twitter: "Pentru multe milioane de persoane în Ucraina este timpul ca armele să tacă, pentru a putea fi acordat ajutorul umanitar necesar salvării vieților umane."

Tribunalul Penal Internațional deschide anchetă împotriva Rusiei

După pașii pregătitori necesari, procurorul curții penale internaționale de la Haga, Karim Khan, a demarat oficial o anchetă împotriva Rusiei, sub acuzații de posibile crime de război, crime împotriva umanității și genocid în Ucraina, din 2013 până la războiul din prezent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇