SUA și Marea Britanie interzic importurile de petrol din Rusia: Nu vom finanța războiul lui Putin!

SUA și Marea Britanie interzic importurile de petrol din Rusia: Nu vom finanța războiul lui Putin!

Președintele american Joe Biden a confirmat că SUA interzic importurile de petrol, gaz și cărbune din Rusia.

„Astăzi anunţ că Statele Unite vizează principala arteră a economiei rusești. Interzicem toate importurile de petrol, gaz şi energie din Rusia. Acest lucru înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi accesibil în porturile din SUA. Poporul american aplică o nouă lovitură puternică mașinăriei de război a lui Vladimir Putin”, a declarat preşedintele american, citat de BBC.

Biden a subliniat că măsura are susținere puternică în Congres, atât din partea democraților, cât și a republicanilor.

”Statele Unite au mobilizat susţinerea pentru poporul ucrainean şi au transmis clar că nu vom finanța războiul lui Putin", mai spus președintele american.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 13-a zi de război

Chiar dacă decizia nu a fost coordonată cu UE, Biden a spus că s-a consultat cu partenerii europeni și că înțelege că unele state nu își permit la acest moment să ia această măsură.

”Aplicăm această măsură de interzicere a importurilor înţelegând că aliaţii şi partenerii noştri din cadrul NATO s-ar putea să nu fie în poziţia de a ni se alătura. Statele Unite produc mult mai mult petrol la nivel intern decât totalul ţărilor europene.

De fapt, noi suntem exportator net de energie. Deci, noi putem face acest pas, în timp ce alţii nu pot. Dar colabărăm strâns cu Europa şi cu partenerii noştri pentru a dezvolta o strategie pe termen lung în sensul reducerii şi a dependenţei lor de energia din Rusia", a subliniat Biden.

ADVERTISING

Preşedintele SUA a admis că cetăţenii americani ar putea fi afectaţi din cauza majorării tarifelor la carburant, dar a spus că "libertatea are un preț".

Biden a dat asigurări că va aplica măsuri, inclusiv subvenţii, astfel încât consumatorii americani să nu fie afectaţi prea mult de interzicerea importurilor de energie din Rusia.

El a mai spus că este clar că ”Putin e hotărât să meargă înainte pe această cale criminală, indiferent e costuri”, dar a adăugat că ”Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Putin”.

Marea Britanie renunță treptat la petrolul rusesc

Și Marea Britanie a anunțat că guvernul de la Londra va renunța treptat la produsele petroliere rusești, urmând ca importurile să fie blocate complet până la finalul lui 2022, potrivit BBC.

ADVERTISING

Această perioadă de tranziție va permite pieței și companiilor și furnizorilor să asigure surse alternative de aprovizionare.

Mara Britanie nu se baza foarte mult pe petrolul rusesc. Își ia în jur de 8% din necesarul de petrol și 18% din necesarul de motorină din Rusia.

UE vrea să nu mai depindă de Rusia până în 2030

Și Uniunea Europeană și-a prezentat marți planurile de eliminare a dependenței sale de energia rusească.

Într-un comunicat de presă, UE a declarat că intenționează să elimine dependența de gazul rusesc prin "diversificarea aprovizionării cu gaze, prin creșterea importurilor de GNL și de conducte de la furnizori din afara Rusiei, precum și prin volume mai mari de producție și importuri de biometan și de hidrogen regenerabil; și prin reducerea mai rapidă a utilizării combustibililor fosili în casele, clădirile, industria și sistemul nostru energetic, prin stimularea eficienței energetice, creșterea energiei regenerabile și a electrificării și rezolvarea blocajelor din infrastructură".

Uniunea Europeană importă din Rusia aproximativ 40% din gazele naturale consumate. De asemenea, Rusia furnizează aproximativ 27% din petrolul pe care UE îl importă în fiecare an.

Iată și o analiză despre situația din România: Așteptăm să ne taie Putin gazele sau închidem noi robinetul acum? Ce poate face România ca să-și scadă dependența energetică față de Rusia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇