Ziua a 13-a de război: Rusia se clatină sub noi sancțiuni, MiG-uri pentru Ucraina. Zelenski, comparat cu Churchill (Foto & Video)

Ziua a 13-a de război: Rusia se clatină sub noi sancțiuni, MiG-uri pentru Ucraina. Zelenski, comparat cu Churchill (Foto & Video)

Rușii au continuat bombardamentee în a 13-a zi de război, iar o nouă unitate de cercetare nucleară din Harkov a fost avariată. Totodată, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunțat că nu mai primește date de la fosta centrală Cernobîl, capturată de ruși la începutul războiului.

Rușii au promis să înceteze temporar confruntările militare în mai multe oraşe, pentru a permite oamenilor să plece, dar sunt locuri unde au bombardat chiar culoarele de evacuare. E o strategie de intimidare a civililor, spun experții, un război psihologic pe care Rusia îl poartă în paralel cu cel militar.

Pentagonul estimează că Rusia a trimis în Ucraina toate trupele mobilizate în aceste ultime luni la frontiera celor două ţări. Iar acum recrutează sirieni pentru a lupta în Ucraina.

Volodimir Zelenski a ordonat chemarea tuturor militarilor ucraineni care participă la operaţiuni în afara Ucrainei, pentru întărirea armatei naţionale. A avut și un mesaj resemnat cu primire la NATO, arătând că nu mai e interesat să adere la alianța militară, pentru că demonstrează că se teme de Rusia, refuzând să ajute Ucraina. Zelenski a spus că e dispus la un dialog cu Rusia despre Crimeea, Doneţk și Lugansk.

A vorbit și în Parlamentul britanic, o premieră istorică pentru acest for legislativ să găzduiască discursul unui alt șef de stat. A avut un discurs inspirat de Churchill, anunțând că ucrainenii vor ”lupta în păduri, în câmpuri, pe țărmuri și pe străzi” și vor câștiga.

Chiar dacă nicio țară nu își asumă să declare cerul închis deasupra Ucrainei, așa cum cere Zelenski, au existat marți măsuri puternice de sprijin. Biden a anunțat că interzice importurile de petrol, gaz și cărbune din Rusia, iar Marea Britanie a anunțat aceeași decizie pentru petrol și produse petroliere, dar cu implementare treptată, până la finalul anului. La finalul zilei, Fitch a retrogradat iar ratingul Rusiei, considerând că prăbușirea economiei e iminentă.

ADVERTISING

Totodată, Polonia a anunțat că e dispusă să ofere Ucrainei toate MiG-urile 29, atât timp cât sunt trimise via Germania și primește în schimb de la americani alte avioane.

De la debutul războiului, în confruntările militare au fost ucişi sute de civili, inclusiv zeci de copii, și au fost distruse locuinţe, biserici, spitale şi şcoli. Totodată, marți numărul refugiaților a trecut de 2 milioane.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din cea de-a 13-a zi de război din Ucraina:

02:00 - Încheiem live-ul celei de-a 13-a zi de război cu imaginile surprinse de jurnaliștii CNN din Polonia. Un băiețel extenuat, ce abia mai merge, plânge cu suspine după ce a trecut granița, cărându-și într-o pungă jucăriile. Acesta este efectul războiului, și nimic pe lume nu justifică asemenea suferință.

Ukraine Crying Boy who run away from Russia invasion

01:23 - În bombardamentele din Sumî Artem Priimenko, campionul național al Ucrainei la sambo (un stil rusesc de arte marțiale), și întreaga lui familie au fost uciși, a anunțat pe Facebook antrenorul său, Ievgheni Leonenko.

01:17 - Statele Unite s-au declarat "surprinse"de oferta Poloniei de a le trimite toate avioanele sale Mig-29 pe care Ucraina ar dori să le preia.

"Din câte ştiu, nu ne-au consultat în prealabil", a declarat numărul trei al diplomaţiei americane, Victoria Nuland, în timpul unei audieri parlamentare. "Cred că este un anunţ surpriză din partea polonezilor", a adăugat ea.

01:05 - Din Sumî a plecat primul tren cu refugiați, spre Liov.

01:00 - În Staroblesk, oraș de lângă Lugansk, cetățenii au dat jos steagul separatist și l-au înălțat pe cel ucrainean.

00:44 - La Liov au avut loc înmormântările a doi soldați ucraineni uciși în război.

00:39 - Agenția Fitch a retrogradat ratingul Rusiei la ”C”, care corespunde unui default iminent sau inevitabil.

ADVERTISING

00:22 - Till Lindemann, solistul trupei Rammstein, a fost văzut în gară la Berlin, ajutându-i pe refugiații ucraineni.

23:56 - Vânzarea de valute străine va fi suspendată pânã pe 9 septembrie, a anunţat miercuri într-un comunicat de presă Banca Centrală a Rusiei. Între 9 martie şi 9 septembrie 2022, "bãncile nu vor putea vinde valută străinã cetăţenilor", se aratã în comunicat, care adaugã cã ruşii vor putea, totuşi, să schimbe valută străină în ruble în aceastã perioadă.

23:33 - Vizată de mai multe zile de critici și presiuni, Coca Cola a anunțat că suspendă operațiunile comerciale cu Rusia. La câteva minute şi PepsiCo a anunţat că şi-a suspendat vânzările, inclusiv de 7up şi Mirinda. Dar va continua să vândă produse esenţiale zilnice, cum ar fi laptele pentru bebeluşi.

Și Starbucks a anunțat marți seară că își suspendă operațiunile în Rusia și închide cele 130 de cafenele pe care le are în această țară.

23:18 - Cozi lungi la McDonald's în Rusia după ce lanțul a anunțat că își închide toate cele 850 de restaurante din această țară.

23:03 - Vladimir Putin a semnat un decret care interzice exportul anumitor mărfuri și materii prime, anunță BBC. Obiectivele declarate ale decretului sunt "asigurarea securității Federației Ruse și funcționarea neîntreruptă a industriei".

În următoarele 48 de ore, cabinetul rus trebuie să ia o decizie cu privire la lista de mărfuri și țări care fac obiectul interdicției. Interdicția va fi în vigoare până la sfârșitul anului 2022.

23:00 - Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a publicat pe pagina sa de Facebook o scrisoare deschisă în care reflectă asupra a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina în ultimele două săptămâni, de la invazia rusă.

ADVERTISING

„În pofida asigurărilor date de către mijloacele de propagandă susținute de Kremlin, care numesc acest lucru o "operațiune specială" - trăim, de fapt, o ucidere în masă a civililor ucraineni", a spus Zelenska.

22:54 - Un tren militar blindat rusesc, cu nouă vagoane, a fost mutat din Crimeea în regiunea ucraineană Herson. CNN a geolocalizat și a verificat autenticitatea unui videoclip postat pe rețelele de socializare.

Un martor ocular a filmat trenul în timp ce trecea prin Novooleksiivka, Ucraina. Micul oraș Novooleksiivka se află la aproximativ 30 de kilometri nord-est de Crimeea, anexată de Rusia, și la 55 de kilometri sud-vest de Melitopol, Ucraina, care se află în prezent sub ocupație militară rusă.

Înregistrarea video arată că trenul - cu litera "Z" pictată pe unele dintre vagoane - are cel puțin două vagoane cu tunuri. În tren se află și două vagoane cu platformă, dintre care unul pare să transporte un vehicul militar învelit.

22:50 - Directorul CIA, Bill Burns, a declarat marți în fața Comisiei pentru informații a Camerei Reprezentanților din SUA că 13-14.000 de ruși au fost arestați pentru că au protestat față de invazia Rusiei în Ucraina, relatează CNN.

"Vedeți înmormântări în Rusia ale tinerilor soldați ruși care au fost uciși în Ucraina și asta va avea în mod clar un impact în timp. Vedeți, de asemenea, în număr relativ mic, dar o mulțime de ruși foarte curajoși care ies în stradă și protestează", a spus el. "Între 13 sau 14.000 au fost arestați de atunci, ceea ce nu este puțin lucru într-o țară profund represivă precum Rusia", a adăugat Burns.

Burns a declarat că SUA vor monitoriza popularitatea internă a lui Putin pe măsură ce războiul din Ucraina continuă: "Dar într-un mediu în care mass-media de stat rusă domină ceea ce mulți oameni aud despre ceea ce se întâmplă în Ucraina, va dura ceva timp, cred, pentru ca oamenii să înțeleagă consecințele alegerilor pe care Putin le-a făcut".

22:41 - Sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, din Ucraina, care au fost capturate de forţele ruse luna trecută, au încetat să mai transmită date către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a anunţat marţi agenţia nucleară a ONU, transmite Reuters.

22:36 - Armata rusă a anunţat marţi o nouă încetare a focului pentru a permite evacuarea civililor din Ucraina, pentru miercuri dimineață, începând cu 09:00 (ora României).

22:23 - Statele Unite au indicat marţi că o nouă coloană rusă înaintează spre Kiev dinspre nord-estul capitalei ucrainene, în timp ce principala coloană a forţelor Moscovei care vine din nord stagnează de câteva zile

21:41 - Fostul ministru al Apărării din Georgia, Irakli Okruașvili a ajuns în Ucraina, pentru a lupta alături de ucraineni împotriva rușilor, a confirmat biroul de presă al ministerului de la Tbilisi.

21:35 - Trupele ucrainene au respins eforturi ale forţelor ruse de a pătrunde marţi în oraşul Harkov (nord-est) şi au zădărnicit o operaţiune planificată de 120 de paraşutişti ruşi în apropiere de graniţă, a declarat guvernatorul regional Oleh Sinehubov, transmite Reuters.

Paraşutiştii militari au aterizat în oraşul de graniţă ucrainean Vovceansk, situat la circa 50 de kilometri nord-est de Harkov, dar au fost înfrânţi de forţele ucrainene, a spus el într-o declaraţie televizată.

21:33 - Postul britanic BBC a anunţat că îşi reia începând de marţi seară serviciul în limba engleză din Rusia, după ce suspendase transmisiile de acolo în urma adoptării unei legi ruse ce prevede pedepse grele cu închisoarea pentru difuzarea de ”informaţii mincinoase despre armata” rusă, relatează AFP.

Grupul audiovizual britanic asigură că ''a examinat implicaţiile noii legislaţii, precum şi nevoia urgentă de a transmite din interiorul Rusiei'' în contextul conflictului armat ruso-ucrainean, astfel că ''după o analiză matură'' a decis să reia transmiterea de reportaje din Rusia încă de marţi seară.

''Vom prezenta această parte crucială a istoriei de manieră independentă şi imparţială, respectând normele editoriale stricte ale BBC. Securitatea personalului nostru în Rusia rămâne prioritatea noastră numărul unu'', precizează postul britanic.

Deutsche Welle a anunțat încă că își mută biroul de la Moscova la Riga.

21:27 - Șeful Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, amenință europenii că vor plăti scump sancțiunile împotriva Rusiei anunțate de SUA.

”Evident că acum, după adoptarea de sancțiuni în sectorul energetic, Washingtonul vrea să ocupe piața europeană. Acum SUA asigură 8% din petrolul din Europa și 6% din gaz. Creșterea prețurilor este, de asemenea, partea din plan. Toate costurile vor fi plătite de țările UE, care vor fi obligate să cumpere combistibili fosili de la americani, la un preț mult mai mare”, a scris pe Telegram Volodin.

21:18 - Și Ferrari și Lamboghini suspendă livrările spre Rusia, iar LʼOreal își închide temporar magazinele din această țară.

21:05 - Aproape 10.000 dintre cei 80.000 de refugiați din Ucraina care au rămas în România sunt studenți, iar România a luat măsuri pentru ca aceștia să își poată continua studiile, a declarat Sorin Cîmpeanu la reuniunea miniștrilor învățământului superior și cercetării din UE.

21:00 - Unilever a suspendat toate importurile și exporturile produselor sale în Rusia și oprește toate investițiile în această țară, anunță CNN.

Gigantul din domeniul produselor alimentare și al bunurilor de consum, care deține mărci de renume, printre care Ben & Jerry's și Dove, va opri, de asemenea, toate cheltuielile media și de publicitate în Rusia și afirmă că nu va profita de pe urma prezenței sale în Rusia.

20:54 - Salvatorii ucraineni caută supraviețuitori după bombardamentele din Cernihov.

20:37 - Președintele Parlamentului European Roberta Metsola a avut un mesaj pentru poporul rus.

”Putin nu e egal cu Rusia. Pentru noi, Rusia e Navalnîi, Nemțov și Magnițki. Curajoșii cetățeni ai Rusiei, în ciuda amenințărilor cu închisoarea și a brutalei opresiuni, continuă să stea drepți. Pentru mine, ei sunt pacificatorii”, a scris pe Twitter Metsola.

20:16 - Evacuarea civililor din Irpin, filmată cu drona.

20:14 - În Riga, Muzeul Medicinei a pus un poster uriaș anti-Putin pe zidul de la intrare. Muzeul este peste drum de Ambasada Rusiei în Letonia.

20:07 - McDonald's anunță că va închide toate cele peste 800 de restaurante din Rusia. În orice caz, compania a anunțat că va continua să plătească salariile celor 62.000 de angajați pe care îi are în Rusia.

McDonald's a fost criticat zilele acestea pentru că ezită să ia decizia. Aceleași critici au curs și către Coca Cola, care încă operează în Rusia.

19:34 - Ucrainencele din Herson au protestat de Ziua Femeii față de invazia rusă.

19:05 - Președintele Zelenski susține un discurs istoric în Parlamentul britanic, prin videoconferință. El descrie, zi cu zi, atrocitățile comise asupra poporului ucrainean.

Zelenski a spus că speră ca Marea Britanie să închidă pentru Rusia cerul Ucrainei. La final, parlamentarii britanici s-au ridicat în picioare și l-au aplaudat.

”Mă adresez vouă ca un cetățean și ca un președinte al unei țări mari, cu un vis măreț”, a început discursul Zelenski, comparând lupta Ucrainei cu Rusia cu cea a Marii Britanii cu Germania nazistă, în Al Doilea Război Mondial.

”Nici voi nu ați vrut să vă pierdeți țară, când naziștii au vrut să vi-o ia. Și a trebuit să luptați”, a spus Zelenski, lăudând eroismul ucrainenilor.

Președintele ucrainean și-a încheiat discursul, amintind de cel al lui Winston Churhill, din 1940.

”Vom lupta în continuare pentru pământul nostru, indiferent de costuri. Vom lupta în păduri, vom lupta în câmpuri, pe țărmuri și pe străzi. Ucraina nu va renunța și nu vom pierde”, a spus Zelenski, ovaționat în picioare de parlamentarii britanici.

18:34 - Președintele american Joe Biden a confirmat că SUA interzic importurile de petrol, gaz și cărbune din Rusia.

”Nu vom finanța războiul lui Putin”, a anunțat Biden.

Și Marea Britanie a anunțat că guvernul de la Londra va renunța treptat la produsele petroliere rusești, urmând ca importurile să fie blocate complet până la finalul lui 2022.

18:18 - Uniunea Europeană își va reduce importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an și va elimina nevoia sa generală de petrol și gaze rusești "cu mult înainte de 2030", scrie CNN.

18:00 - Primarul din Mariupol spune povestea Taniei, fetița de doar 6 ani care a murit de sete, sub dărâmături, după ce mama sa a fost ucisă în bombardamente.

Mariupol, oraș sub asediu, lăsat fără apă și căldură. O fetiță de 6 ani a murit de sete, sub dărâmături, după ce mama sa fusese ucisă de bombe (Foto & Video)

17:34 - Serghei Lavrov a vorbit cu Papa Francisc. Vaticanul nu a dat încă detalii despre convorbire. Moscova a anunțat că Lavrov a expus poziția Rusiei și a exprimat speranța că se va ajunge curând la o înțelegere de pace.

17:26 - Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că autorităţile de la Cernăuţi au solicitat 5.000 de paturi, saltele, pături, dar şi lenjerie groasă de iarnă, în condiţiile în care spaţiile de cazare puse la dispoziţie în Cernăuţi sunt pline cu refugiaţi. A spus că se organizează să răspundă prompt cererii.

17:23 - Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat o lege care permite guvernului rus să majoreze rapid pensiile și o altă care oferă persoanelor fizice şi întreprinderilor mici şi mijlocii dreptul de a solicita ”credit de vacanţe”.

Acestea fac parte dintr-un set de măsuri menite să gestioneze criza cauzată valul de sancţiuni economice impuse Rusiei în contextul invaziei în Ucraina.

17:17 - Dr. Hugo Slim, expert în sisteme de ajutoate umanitare, a explicat, pentru BBC, că ce face Rusia cu crearea de coridoare umanitare are ca scop intimidarea civililor.

”Rusia se va tot juca cu aceste coridoare umanitare”, a spus el, explicând că întâi le dă oamenilor speranța că scapă, apoi întrerupe procesul.

”Rusia încearcă să le arate civililor că opțiunile lor sunt foarte limitate și chiar și acelea sunt nesigure”, a mai spus Slim.

16:52 - Premierul britanic Boris Johnson s-a întâlnit cu liderii grupului de Visegrad, care include Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia, iar cu această ocazie a declarat că împreună vor oferi și sprijin militar defensiv Ucrainei.

În plus, Johnson a declarat că Marea Britanie este gata să trimită mai multe trupe în Polonia, dacă Varșovia o va cere.

El le-a reamintit liderilor V4 că țările lor se aflau după Cortina de Fier, cu ani în urmă, iar Rusia încearcă acum o nouă Yalta, pentru a redesena sferele de influență.

16:45 - Marea Britanie va reduce treptat importurile de petrol și gaze din Rusia, potrivit unor surse consultate de Politico, iar anunțul va fi făcut în scurt timp.

16:28 - Între timp, la baza militară Mihail Kogălniceanu din România, Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit cu președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore din Armata SUA, generalul Mark A. Milley, pentru a discuta despre situația din Ucraina.

16:03 - Apar noi imagini cu tancuri rusești care se apropie de Kiev. Au fost filmate mai devreme 6 tancuri și 2 mașini de luptă ale infanteriei în satul ucrainean Bohdanivka, la 23 de kilometri nord-est de capitala Ucrainei.

Pentru comparație, dacă ne-am raporta la București, să zicem că tancurile au trecut deja prin Corbeanca.

15:56 - MApN informează că încă cinci elicoptere ucrainene configurate pentru executarea misiunilor civile și fără armament la bord se află, la acest moment, în deplasare către județul Brașov, pentru operațiuni de mentenanță planificate la Airbus Helicopters România.

15:50 - Compania Yum! Brands, care include restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, anunță că va opri orice investiții și dezvoltări pe piața din Rusia, în urma invadării Ucrainei de către trupele lui Putin.

15:45 - Statele Unite vor interzice importurile de petrol din Rusia, potrivit unor surse ale agenției Bloomberg, iar anunțul va fi făcut chiar astăzi de Washington.

Informația a fost confirmată de senatorul Chris Coons, la CNN. El spune că prețurile vor crește în toată lumea, dar „acesta este prețul libertății”.

15:20 - Arestările continuă în Rusia, unde cei care protestează față de războiul din Ucraina sunt luați pe sus de forțele de ordine. Acum, imagini din Sankt Petersburg:

15:00 - Biroul Național de Investigații din Ucraina, care se ocupă de infracțiunile comise de înalții funcționari, funcționarii publici, judecători și procurori, anunță că „oamenii legii și funcționarii publici care ajută inamicul în teritoriile sechestrate” vor fi pedepsiți conform legii. Aceste cazuri sunt rare, scrie presa locală.

14:50 - Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat marţi că atacurile asupra spitalelor, ambulanţelor şi a altor facilităţi medicale din Ucraina au crescut rapid în ultimele zile şi a avertizat că ţara duce lipsă de provizii medicale vitale.

14:37 - Zelenski a fost întrebat, într-un interviu la ABC, despre solicitarea Kremlinului de a recunoaște Crimeea ca parte a Rusiei și regiunile separatiste Donețk și Lugansk ca republici independente. El spune că este pregătit pentru un dialog, se poate găsi un compromis, dar nu acceptă un ultimatum de la Vladimir Putin, ci îl cheamă să vorbească despre asta.

14:23 - O analiză publicată de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA arată că forțele rusești se concentrează la estul, nord-vestul și vestul Kievului și pregătesc un asalt asupra capitalei Ucrainei în următoarele 24-96 de ore.

Rușii aduc provizii și întăriri și efectuează atacuri cu rachete, pentru a slăbi apărarea și pentru a intimida forțele ucrainene înaintea unui astfel de asalt.

14:12 - De Ziua Internațională a Femeii, ucrainencele fac apel la ruși să plece din țara lor.

13:59 - Aproximativ 700 de studenți indieni, blocați în orașul Sumî, au fost evacuați și transportați la Poltava, la 100 de kilometri distanță.

13:41 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că și-a pierdut interesul privind aderarea țării sale sale la NATO, după ce a văzut că Alianța nu este pregătită să accepte Ucraina. Mai mult, spune el, NATO se teme de o confruntare cu Rusia.

„Mi-am pierdut interesul pentru această problemă (aderarea Ucrainei la NATO - n.red.), după ce ne-am dat seama că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina. Alianța este speriată de o confruntare cu Federația Rusă”, a declarat Zelenski marți, într-un interviu pentru ABC News.

13:23 - În ciuda războiului, livrările de gaz rusesc prin Ucraina continuă la un nivel ridicat, conform companiei energetice Gazprom din Rusia.

13:15 - Primarul din Irpin spune că a fost amenințat să predea orașul, dar a respins cererea forțelor ruse. „Sunt surprins că acești monștri încă nu au înțeles. Irpin nu se predă, Irpin nu poate fi cumpărat, Irpin luptă!", a declarat Oleksandr Markushyn.

13:01 - Ministerul ucrainean al Apărării acuză Rusia că nu respectă un culoar umanitar la Mariupol, un port asediat situat în sud-estul Ucrainei. „Inamicul a lansat un atac exact către culoarul umanitar”, denunţă într-o postare pe Facebook ministerul.

12:43 - Parchetul General german a lansat o anchetă cu privire la eventuale crime de război comise de către forţe ruse după invazia Ucrainei, decisă de către Vladimir Putin la 24 februarie, anunţă marţi o sursă judiciară.

12:27 - Volodimir Zelenski va vorbi azi, de la ora 19:00, ora României, pentru prima dată în fața Parlamentului britanic.

12:16 - Ministerul Apărării anunţă că patru elicoptere ucrainene au solicitat aprobare de survol deasupra României, urmând a ajunge, pentru mentenanţă, la Ghimbav, în judeţul Braşov. Elicopterele au aterizat deja la Iaşi pentru escală tehnică.

12:04 - Președintele Zelenski a transmis un nou mesaj video: „Dreptul la viață este pentru toată lumea. Exact pentru asta luptăm în Ucraina. Exact de acest lucru vor invadatorii să ne priveze”.

Якщо світ буде осторонь – він втратить себе. Назавжди. Бо є безумовні цінності. Для всіх однакові. Передусім це життя....

Publicată de Володимир Зеленський pe Marţi, 8 martie 2022

11:53 - Numărul persoanelor care au părăsit Ucraina de la invazia Rusiei a ajuns astăzi la două milioane, anunță ONU.

11:40 - Ministerul ucreainean de Interne spune că armata rusă refuză să își ia morții. „Este primul război din istoria omenirii când se întâmplă asta”, spune ministerul.

11:31 - Ministerul de Externe al Rusiei a spus că Rusia și SUA ar trebui să revină la principiul coexistenței pașnice, așa cum au făcut-o în timpul Războiului Rece.

11:22 - Oleksiy Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, a declarat că până la ora 9:30, peste 150 de persoane au fost evacuate.

11:14 - Coridoarele umanitare care să permită evacuarea civililor au fost deschise și din orașele Cherhihiv, Harkov și Mariupol.

11:00 - În schimb, la Kiev autoritățile ucrainene acuză trupele ruse că au bombardat cu autobuz care evacua civili. Trei persoane au fost rănite.

10:55 - În Sumî a încetat focul și a fost creat un coridor verde pentru evacuarea civililor. Primii cetățeni au părăsit deja orașul.

10:37 - Orașul Herson, situat în sudul Ucrainei, capturat de Rusia săptămâna trecută, se confruntă cu o problemă gravă: a rămas fără mâncare. Magazinele sunt goale, iar oamenii spun că nu știu cât timp pot supraviețui așa.

10:24 - Reprezentanții armatei ucrainene îi acuză pe militarii ruși că fac din ce în ce mai multe jafuri și încalcă frecvent drepturile omului.

10:11 - Zelenski a decis, marţi, să retragă forţele de menţinere a păcii ucrainene din toate misiunile de pe mapamond, pentru ca acestea să se alăture eforturilor de apărare a ţării împotriva ofensivei militare ruse.

09:57 - Armata Ucrainei anunță că aproape 12.000 de soldați ruși au murit, au fost răniți sau capturați în primele 12 zile ale războiului din Ucraina.

09:42 - Și orașul Ohtîrka a fost bombardat noaptea trecută de ruși.

09:31 - Președintele Zelenski apare pe coperta ultimei ediții a revistei New Yorker. El este ilustrat stând singur, pe un fundal de explozii. Zelenski este îmbrăcat în haine militare și ține în mână steagul Ucrainei.

09:20 - Fostul președinte demis al Ucrainei Viktor Ianukovici i-a spus lui Zelenski să oprească vărsarea de sânge: „Trebuie să opriți vărsarea de sânge cu orice preț și să ajungeți la un acord de pace”.

09:12 - Giorgi Dzhangirian, fostul președinte al uniunii de rugby din Ucraina, s-a alăturat armatei ucrainene. Dzhangirian are 83 de ani.

08:51 - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că trupele sale luptă în continuare împotriva invaziei ruse în toată țara. Atacurile continuă, iar în Cernihiv și Nikolaiev forțele aeriene au respins loviturile cu rachete ruse.

08:39 - Ce a mai rămas din clădirile rezidențiale din Sumî după o noapte de atacuri aeriene.

08:28 - Reprezentanții companiei IBM au anunțat că își suspendă toate activitățile din Rusia.

08:19 - 29.636 de cetăţeni ucraineni au intrat în România luni, în scădere cu 12,7 % faţă de ziua precedentă.

08:10 - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei afirmă că rușii s-au regrupat pentru a organiza un asalt la Kiev. Ei plănuiesc să trimită în capitală cele mai pregătite unități de luptă din armata rusă.

07:50 - Rusia a ameninţat în mod direct că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1 pentru prima dată de la invazia din Ucraina.

"Avem dreptul deplin să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă", a spus vicepremierul rus Alexander Novak.

El a precizat că o astfel de măsură ar fi similară cu decizia Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2.

07:35 - De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, 1,7 milioane de persoane au plecat din țară.

07:19 - Vladimir Putin a afirmat că recruţii şi rezerviştii nu participă la operaţiunile militare din Ucraina şi nu vor face acest lucru.

El s-a adresat mamelor, soţiilor, surorilor şi iubitelor soldaţilor “care sunt acum în luptă şi apără Rusia într-o operaţiune militară specială”.

07:10 - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov, în Turcia, în cursul acestei săptămâni.

"În prezent este planificată data de 10 martie. Să vedem dacă zboară la Antalya, atunci voi zbura şi eu. Să ne aşezăm, să vorbim", a spus Kuleba.

06:56 - Compania Estee Lauder Inc a anunţat suspendarea tuturor activităţilor comerciale în Rusia şi închiderea tuturor magazinelor sale din această ţară.

06:44 - Rusia a depășit Iranul și Siria și a devenit cea mai sancționată țară din lume.

06:38 - Rubla rusească, zlotul polonez şi forintul unguresc au scăzut la minime record, în condiţiile în care preţurile petrolului au crescut, din cauza speculaţiilor că țările occidentale ar putea interzice ţiţeiul rusesc.

06:26 - 11 voluntari din Belarus vor merge să lupte pentru Ucraina.

06:20 - Dainius Žalimas, fostul șef al Curții Constituționale a Lituaniei, susține crearea unui tribunal internațional după modelul Nürnberg, care să emită un verdict împotriva criminalilor de război ruși responsabili de invadarea Ucrainei.

Cu 77 de ani în urmă, Tribunalul de la Nürnberg a inculpat importanți membri ai conducerii politice, militare și economice a Germaniei Naziste.

06:12 - Premierul Kiril Petkov a declarat că Bulgaria susţine sancţiunile împotriva Rusiei ca mijloc de a opri invazia în Ucraina, dar va dori probabil o exceptare de la interzicerea importurilor de gaze naturale şi petrol.

06:01 - Temerile cresc pentru civilii aflați în orașele Mariupol, Volnovakha și Kiev, pe măsură ce atacurile rușilor continuă.

05:47 - Preşedintele Zelenski a avertizat ţările occidentale că războiul declanşat de ruşi nu se va limita la Ucraina şi că atacarea libertăţilor va afecta restul lumii.

El a precizat că este de părere că preşedintele american Joe Biden “poate face mai multe” pentru a opri războiul. “Sunt sigur că poate şi mi-ar plăcea să cred asta. Este capabil”.

05:35 - Șeful Administrației Regionale din Sumî, Dmitro Jivitski, a declarat că avioanele rusești au bombardat zonele rezidențiale ale orașului. Cel puţin zece persoane, inclusiv copii, au murit.

05:21 - Preşedintele Zelenski a ordonat chemarea tuturor militarilor ucraineni care participă la operaţiuni în afara Ucrainei, pentru întărirea armatei naţionale.

05:08 - Japonia a înghețat activele altor 32 de oficiali și oligarhi ruși și belarusi, a anunțat Ministerul Finanțelor. Totodată, a interzis exporturile de echipamente de rafinărie de petrol către Rusia.

04:43 - Compania aerospaţială americană Boeing a anunţat luni că nu va mai cumpăra titan din Rusia.

04:20 - Preşedintele ceh Milos Zeman, un vechi simpatizant al Moscovei, a declarat luni că va acorda cele mai înalte onoruri de stat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru curajul şi îndrăzneala de care a dat dovadă în faţa invaziei Rusiei.

04:07 - Consiliul de Administraţie al Băncii Mondiale a aprobat, luni, un pachet de sprijin pentru Ucraina cu numele “Free Ukraine”, urmând să se acorde în cadrul acestuia imediat 489 milioane de dolari.

03:47 - Până în acest moment, aproximativ 230 de companii au plecat sau și-au anunțat retragerea din Rusia.

03:31 - Un convoi cu echipamente rusești a fost distrus lângă Sumî.

03:15 - O nouă unitate de cercetare nucleară din Harkov a fost avariată de bombardamente, potrivit unei actualizări a Agenţiei pentru Energie Atomică, scrie The Guardian.

Nu au fost detectate creşteri ale radiaţiilor în apropierea instalaţiei avariate din nord-estul Ucrainei, care produce radioizotopi şi este utilizată pentru cercetare şi dezvoltare. Dar problema a alarmat autorităţile de reglementare care trebuie să sublinieze de urgenţă riscurile în creştere.

03:09 - Rusia recrutează mercenari sirieni cu experienţă de gherilă urbană pentru a combate în Ucraina, a confirmat luni un purtător de cuvânt de la Pentagon.

02:50 - Mai mult de 100 de muncitori de la centrala nucleară de la Cernobîl, locul celui mai grav dezastru nuclear în 1986, sunt blocaţi acolo de 12 zile, neputând să plece după ce forţele ruseşti au capturat instalaţia în prima zi a invaziei


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇