Fitch retrogradează iar Rusia și consideră că prăbușirea e iminentă. Moscova interzice până în toamnă vânzarea de valută

Fitch retrogradează iar Rusia și consideră că prăbușirea e iminentă. Moscova interzice până în toamnă vânzarea de valută

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat, marți, ratingul Rusiei în categoria C, care corespunde unui default iminent sau inevitabil.

Decizia a venit la câteva ore după ce SUA au anunțat că interzic importurile de petrol, gaz și cărbune din Rusia, iar Marea Britanie a anunțat aceeași decizie pentru petrol și produse petroliere, dar cu implementare treptată, până la finalul anului.

Este a doua retrogradare a Rusiei de la începerea războiului. Pe 3 martie, Fitch şi Moody’s au retrogradat cu şase trepte ratingul Rusiei, la categoria „junk” (nerecomandat pentru investiţii), spunând că sancţiunile occidentale sporesc incertitudinile privind capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile şi slăbesc economia.

ADVERTISING

Între timp, Banca Centrală a Moscovei a anunțat că suspendă vânzarea de valute străine pânã pe 9 septembrie.

Mai exact, între 9 martie şi 9 septembrie 2022, "bãncile nu vor putea vinde valută străinã cetăţenilor", se aratã într-un comunicat remis marți seară, potrivit The Guardian.

Ruşii vor putea, totuşi, să schimbe valută străină în ruble în aceastã perioadă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇