În ciuda sancțiunilor economice pe care Occidentul i le impune, Rusia a câștigat, de fapt, sume mult mai mari de bani din exporturi în ultimele 11 zile, de când a invadat Ucraina.
Potrivit unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă (AEI), la începutul acestui an, eram deja vulnerabili din punct de vedere economic, după un 2021 cu scumpiri uriașe în energie.
Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 12-a zi de război
„Potrivit statisticilor British Petrolium (PB), în 2021 – an de revenire după pandemie, dar fără războaie sau fenomene meteo deosebite - gazele s-au scumpit, față de anul precedent, cu 95%. Cărbunele s-a scumpit cu 318%, electricitatea cu 300%, iar țițeiul s-a scumpit cu 55%”, a precizat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.
Evident, aceste scumpiri din energie au creat efecte. Industria a suferit, iar unele unități de producție și-au oprit activitatea. Prețurile la raft pentru populație au crescut considerabil. Iar guvernele au fost nevoite să aloce sume uriașe doar ca să-i ajute pe oameni și pe unii dintre agenții economici să își achite facturile la gaze și electricitate.
Și tocmai când nu credeam că lucrurile pot sta mai rău de atât, Rusia a invadat Ucraina. Iar prețurile la energie pe piețele europene au explodat.
„Pe lângă creșterea enormă care a fost anul trecut, în ultimele 11 zile, prețul cărbunelui a crescut cu 81%, prețul petrolului cu 35%, prețul uraniului cu 18%.
În plus, potrivit datelor de pe TTF (hub internațional de tranzacționare a gazelor din Olanda – n.red), în ultimele 8 zile, prețurile au crescut cu 153%.
Sunt creșteri de prețuri pe care le-am prevăzut, dar am estimat că ele se vor petrece în 3 până la 6 luni. Au avut loc în 8-11 zile”, a precizat Dumitru Chisăliță, citând concluziile studiului realizat de Asociație Energia Inteligentă.
Potrivit expertului în energie, nu există o dovadă clară în baza căreia să putem spune, cu certitudine, că Moscova a scumpit gazele unilateral, ca răspuns la sancțiunile pe care i le-au impus mai multe țări europene.
Prețurile mari sunt cele date de bursă. Dar un lucru e cert: prețurile gazelor au crescut exploziv, iar principalul beneficiar al acestei scumpiri este statul care asigură circa 41% din gazele Europei. Adică Rusia.
„Au existat elemente care au dus la scumpirea gazului. Pe de o parte, există o reacție emoțională a unor actori din piață, dornici să cumpere, chiar și la preț mai mare, în condițiile în care este război și doresc să își securizeze cantități.
Pe de altă parte, au existat situații ca aceea a conductei Yamal. Au circulat mai multe știri potrivit cărora Rusia ar fi sistat livrarea de gaze către Europa prin această conductă. E fals, după cum se poate vedea pe site-ul ENTSOG. Fluxuri de gaze există în continuare prin conducta Yamal.
Dar o astfel de știre e de natură să crească prețul gazelor, în piață. Nu știm cine a lansat acestă știre falsă, dar ea a susținut creșterea prețurilor la gaze.
Până la acest moment, nu s-au remarcat variații mari în fluxurile de livrare a gazelor din Rusia către Europa. Au fost unele diminuări ale cantităților care tranzitează Ucraina, dar nu semnificative”, a precizat Dumitru Chisăliță.
În acest context – în vreme ce Occidentul susține că îi aplică Moscovei sancțiuni împovătăroare – de fapt, Rusia vinde aproape la fel de multe gaze, dar la preț mult mai mare.
Totuşi, a mai menționat Dumitru Chisăliță, trebuie precizat că nu toate țările cumpără gaz la noile prețuri. Cele mai multe state europene - printre care, din păcate, nu se numără și România - au contracte pe termen lung, în virtutea cărora cumpără, deocamdată, și gaze de 3-4 ori mai ieftine.