Polonia anunță că-şi pune toate avioanele MiG-29 la dispoziţia SUA, pentru Ucraina. Americanii spun că nu au fost consultați

Polonia anunță că-şi pune toate avioanele MiG-29 la dispoziţia SUA, pentru Ucraina. Americanii spun că nu au fost consultați

Polonia este gata să-şi trimită toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Rammstein din Germania şi să le pună la dispoziţia SUA, şi cere şi altor state membre ale NATO care deţin aparate de zbor de acest tip să facă la fel, a transmis marţi într-o declaraţie Ministerul de Externe de la Varşovia.

Congresmeni americani au îndemnat luni administraţia preşedintelui democrat Joe Biden să înlesnească transferul de avioane de luptă către Ucraina, din Polonia şi din alte ţări NATO şi est-europene, după un apel în acest sens făcut sâmbătă de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

„Autorităţile Republicii Polone… sunt gata să desfăşoare – imediat şi cu titlu gratuit – toate avioanele lor de tip MiG-29 la baza aeriană Rammstein şi să le pună la dispoziţia guvernului Statelor Unite ale Americii. În acelaşi timp, Polonia cere Statelor Unite să ne furnizeze avioane second hand cu capacităţi operaţionale corespunzătoare. Polonia este gata să stabilească imediat condiţiile de achiziţionare a avioanelor”, a anunţat MAE polonez.

ADVERTISING

Ar fi vorba de 28 de astfel de avioane.

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 13-a zi de război

Statele Unite s-au declarat însă "surprinse" de oferta Poloniei.

"Din câte ştiu, nu ne-au consultat în prealabil", a declarat numărul trei al diplomaţiei americane, Victoria Nuland, în timpul unei audieri parlamentare. "Cred că este un anunţ surpriză din partea polonezilor", a adăugat ea.

Ea a precizat că a luat parte, chiar înaintea acestei audieri, la o întâlnire în cadrul căreia ar fi putut să audă despre o astfel de decizie, dacă aceasta ar fi fost coordonată cu Varşovia.

"Dar după cum ştiţi, ne consultăm cu ei de câteva zile în legătură cu această solicitare a ucrainenilor de a-şi primi avioanele", a amintit ea.

Duminică, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, în timpul unei vizite în Republica Moldova, că Statele Unite "lucrează activ" la un acord cu Polonia pentru a trimite avioane de luptă în Ucraina cu care să lupte împotriva invaziei ruse. Una dintre întrebările restante era în special posibilitatea ca Washingtonul să înlocuiască aceste Mig-29 cu avioane de luptă americane în flota poloneză. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇