14 elicoptere ucrainene au solicitat aprobare de survol deasupra României

14 elicoptere ucrainene au solicitat aprobare de survol deasupra României

14 elicoptere ucrainene au solicitat aprobare de survol deasupra României, urmând a ajunge, pentru mentenanţă, la Ghimbav, în judeţul Braşov.

Patru elicoptere au aterizat de dimineaţă la Iaşi, alte cinci se află la ora 15.45 în drum spre Braşov, iar restul vor ajunge în România în perioada următoare.

Autorităţile ucrainene au solicitat României aprobări diplomatice de survol, cu destinaţia finală Ghimbav, judeţul Braşov, pentru aceste elicoptere, în scopul efectuării operaţiunilor de mentenanţă la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare.

ADVERTISING

MApN arată că aeronavele în discuţie sunt configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate, iar pentru aceste elicoptere au fost depuse, marţi, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aterizând deja pe aerodromul Iaşi, pentru escală tehnică, urmând să îşi continue deplasarea către destinaţia finală.

Amintim că un avion militar Su-27 ucrainean a ajuns în România pe 24 februarie, la o oră după declanșarea invaziei de către armata rusă. A fost interceptat și a aterizat la Bacău. La solicitarea autorităţilor ucrainene, aeronava a părăsit spaţiul aerian al României marți, 1 martie.

ADVERTISING

Duminică, Rusia amenința că ţările care îşi pun aerodromurile la dispoziţia Ucrainei pot fi considerate părţi în conflict.

“Ştim sigur că avioane ucrainene de luptă au zburat în România şi în alte ţări învecinate. Folosirea reţelei de aerodromuri din aceste ţări ca bază pentru avioanele militare ucrainene şi folosirea ulterioară a acestora împotriva forţelor armate ale Rusiei se poate considera o implicare a acestor ţări într-un conflict armat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konachenkov.

ADVERTISING

Acum însă este vorba despre aeronave civile.

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 13-a zi de război


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇