Țările NATO au undă verde să trimită avioane de luptă în Ucraina. Rusia trece la amenințări, inclusiv la adresa României

Țările NATO au undă verde să trimită avioane de luptă în Ucraina. Rusia trece la amenințări, inclusiv la adresa României

Țările NATO au undă verde să trimită avioane de luptă în Ucraina, dacă doresc acest lucru, a transmis, duminică, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. 

Declarația vine în contextul în care Rusia a avertizat ţările vecine cu Ucraina cu privire la primirea avioanelor de luptă ale Kievului care vor fi apoi folosite împotriva ruşilor, acuzând România că a autorizat acest lucru.

Pe de altă parte, Polonia a dezminţit informaţiile potrivit cărora ar intenţiona să trimită Ucrainei avioane de luptă de fabricaţie sovietică şi să primească la schimb aparate de luptă din SUA. Totuși, au loc discuții pe această temă cu americanii.

ADVERTISING

Declarația lui Blinken

Blinken a transmis că, dacă își doresc acest lucru, statele membre NATO au undă verde să trimită avioane de luptă în Ucraina, într-un interviu acordat postului CBS.

Oficialul american a răspuns astfel informațiilor care s-au vehiculat în ultima vreme potrivit cărora Polonia ar intenționa să facă acest lucru.

„De fapt, suntem în discuții cu prietenii noștri polonezi despre cum am putea să le asigurăm cele necesare în cazul în care într-adevăr decid să trimită acele avioane de luptă în Ucraina”, a spus Blinken.

ADVERTISING

"Vrem să vedem dacă putem fi de ajutor, după cum am spus, şi să ne asigurăm că, indiferent de ceea ce livrează ei ucrainenilor, ceva se întoarce la ei pentru a compensa pentru orice sincopă de securitate care ar putea apărea pentru Polonia", a punctat Blinken

Declarația oficialului american vine la scurt timp după ce președintele ucrainean Volodomir Zelenski a cerut Congresului SUA avioane cu care să lupte cu Rusia și a insistat cu instituirea zonei de excludere aeriană.

Polonia nu intenționează să trimită avioane Ucrainei. Deocamdată

Pe de altă parte, Polonia a dezminţit informaţiile potrivit cărora ar intenţiona să trimită Ucrainei avioane de luptă de fabricaţie sovietică şi să primească la schimb aparate de luptă din SUA, transmite duminică agenţia dpa, citată de Agerpres.

ADVERTISING

"Polonia nu va trimite avioane de luptă în Ucraina şi nici nu va permite folosirea aeroporturilor sale", a scris pe Twitter guvernul polonez. "Ajutăm semnificativ în multe alte domenii", a adăugat executivul de la Varşovia.

Totodată, un purtător de cuvânt al guvernului polonez a declarat că discuţiile cu partea americană sunt în desfăşurare, dar că nu s-a luat deocamdată o decizie. 

Rusia avertizează ţările vecine cu Ucraina cu privire la primirea avioanelor de luptă ale ucrainenilor şi acuză România

Între timp, Rusia a avertizat, duminică, ţările vecine cu Ucraina cu privire la primirea avioanelor de luptă ale Kievului care vor fi apoi folosite împotriva ruşilor, acuzând România că a autorizat acest lucru, relatează Le Figaro şi msn.com.

“Ştim sigur că avioane ucrainene de luptă au zburat în România şi în alte ţări învecinate. Folosirea reţelei de aerodromuri din aceste ţări ca bază pentru avioanele militare ucrainene şi folosirea ulterioară a acestora împotriva forţelor armate ale Rusiei se poate considera o implicare a acestor ţări într-un conflict armat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konachenkov, transmite News.ro

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 11-a zi de război


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇