Americanii lucrează cu Polonia să trimită în Ucraina avioane sovietice, la schimb cu F-16

Americanii lucrează cu Polonia să trimită în Ucraina avioane sovietice, la schimb cu F-16

Statele Unite ”lucrează” la un acord cu Polonia, în vederea trimiterii unor avioane de război în Ucraina de fabricație rusă, pe care piloții ucraineni știu să le piloteze, iar Polonia să primească la schimb avioane de tip F-16.

”Este imposibil să vorbesc despre un calendar, însă pot să spun că analizăm acest lucru într-un mod foarte, foarte activ”, a anunţat secretarul de Stat american, Antony Blinken, în weekend, în Republica Moldova, relatează AFP.

Statele Unite ”discută foarte activ cu oficiali ucraineni (...) despre o ultimă evaluare a nevoilor pe care le au”, a anunţat el.

ADVERTISING

”Analizăm activ problema avioanelor pe care Polonia le-ar putea furniza Ucrainei şi analizăm cum am putea s-o compensăm, dacă Polonia decide să furnizeze aceste avioane”, a anunţat secretarul de Stat american.

Mai multe publicaţii americane evocă acest posibil acord între Statele Unite şi Polonia, prin care Varşovia să furnizeze Ucrainei avioane de război din perioada sovietică şi să primească în schimbul acestora avioane americane de tip F-16.

Cooperăm cu polonezii în acest dosar şi ne consultăm cu alţi aliaţi din NATO”, a mai declarat un oficial de la Casa Albă pentru Wall Street Journal şi NBC News.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 12-a zi de război

Zelenski a cerut avioane sovietice

Kievul cere Occidentului să-i funizeze o asistenţă militară - inclusiv avioane - pentru a se apăra împotriva invaziei ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat mai ales ţările din Europa de Est să-i furnizeze avioane de fabricaţie rusă - pe care ucrainenii ştiu să le piloteze.

Uniunea Europeană (UE) s-a declarat pregătită, săptămâna trecută, să acţioneze în acest sens.

WSJ dezvăluie, citând două surse care au participat la o reuniune online, sâmbătă, între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi aleşi din Congresul american,preşedintele ucrainean a cerut avioane de vânătoare atunci când liderul minorităţii republicane în Senat, Mitch McConnell, l-a întrebat de ce are nevoie.

ADVERTISING

Aleşi din Congresul american au promis să deblocheze un ajutor Ucrainei în valoare de zece miliarde de dolari.

Statele Unite au anunţat săptămâna trecută că urmează să furnizeze Ucrainei 350 de milioane de dolari - cel mai important ajutor din istoria Statelor Unite.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇