Lista ”coridoarelor umanitare” prin care Kremlinul vrea să-i aducă în Rusia pe ucraineni. Europa e uimită de Putin: Incredibil de cinic!

Lista ”coridoarelor umanitare” prin care Kremlinul vrea să-i aducă în Rusia pe ucraineni. Europa e uimită de Putin: Incredibil de cinic!

După două zile în care s-a încercat fără succes obținerea unui armistițiu, pentru ca civilii să poată fi evacuați în siguranță din orașele bombardate masiv de ruși, Moscova a anunțat luni dimineață crearea unor coridoare umanitare.

Doar că ele duc fie în Rusia, fie în Belarus, iar în cel mai bun caz în orașe care încă nu au fost bombardate de ruși.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că aceste coridoare au fost stabilite la cererea Franței, însă președintele Emmanuel Macron a negat că a făcut o astfel de solicitare.

Potrivit ministerului de la Moscova, pentru evacuarea civililor din Kiev opțiunile sunt Rusia sau Belarus, în timp ce cei din Harkov nu pot merge decât în Rusia, informează BBC. Din Mariupol și Sumî civilii pot merge spre alte orașe ucrainene sau în Rusia.

ADVERTISING

La scurt timp după ce au fost anunțate coridoarele umanitare către Rusia și Belarus, în Sumî și Trostianets au apărut ”provocatori ruși” care le-au cerut oamenilor să se adune în piețe și să urce în autobuze care să-i evacueze, scriu jurnaliștii de la Ukraine 24 TV.

Iată, concret, rutele:

Din Mariupol

  • Ruta 1 - Novoazovsk, Taganrog, Rostov-on Don (Rusia), de unde pot alege să meargă cu avionul, trenul sau cu mijloace rutiere într-o tabără temporară.
  • Ruta 2 - Portivske, Mangush, Respublika, Rosivka, Bilmak, Polohi, Orekhiv, Zaporojia (Ucraina)

Din Harkov

  • Rută unică: Nekhoteievka, Belgorod (Rusia), de unde pot alege să meargă cu avionul, trenul sau cu mijloace rutiere într-o tabără temporară.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din Sumî

  • Ruta 1 - Sudzha, Belgorod (Rusia), de unde pot alege să meargă cu avionul, trenul sau cu mijloace rutiere într-o tabără temporară.
  • Ruta 2 - Sumî, Golubivka, Romni, Lokhvitsia, Lubni, Poltava (Ucraina)

Din Kiev

  • Rută unică - Hostomel, Rakivka, Sosnovka, Ivankiv, Orane, Chernobîl, Gden', Gomel (Belarus), de unde sunt preluați cu avionul și duși în Rusia.

Ministerul de la Moscova mai spune că soldații ruși vor controla ”neîntrerupt” evacuarea, folosind inclusiv drone.

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 12-a zi de război

Ucraina și liderii europeni critică Rusia: Complet imorală, incredibil de cinică

Imediat după anunțul Moscovei, Palatul Elysee a anunțat, prin purtătorul său de cuvânt, că Macron nu a cerut și nu a discutat aceste rute.

ADVERTISING

”Președintele Republicii nu a cerut și nu a obținut coridoare către Rusia în conversația sa cu Vladimir Putin. El a cerut insistent ca civilii să fie lăsați să plece în siguranță și să fie permise transporturile umanitare. Este doar încă un mod prin care Putin își forțează narativul conform căruia ucrainenii ar fi agresorul și rușii sunt cei care acordă azil tuturor”, a spus purtătorul de cuvânt la BMF TV.

O reacție a venit și de la autoritățile ucrainene, care au descris propunerea Rusiei drept ”complet imorală”.

”Este ceva complet imoral. Suferința oamenilor este folosită pentru a crea la televizor imaginea dorită”, a declarat un purtător de cuvânt al președintelui Zelenski.

Și oficialii britanici au catalogat propunerea Kremlinului drept ”incredibil de cinică”.

Crucea Roșie: Unele rute sunt minate

Dominik Stillhart, directorul de operațiuni al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (ICRC) a declarat, la BBC Radio 4, că de mai multe zile poartă discuții și cu ucrainenii, și cu rușii, pentru a obține coridoare sigure pentru evacuarea civililor, dar este foarte greu să se ajungă la un plan concret comun.

Stillhart a dat ca exemplu o situație de duminică, atunci când voluntarii Crucii Roșii au încercat să scoată din Mariupol civilii, pe ruta care fusese anunțată ca agreată, dar au realizat rapid că drumul era minat.

”De aceea, este foarte important ca ambele părți să cadă de acord pe rute precise, pentru ca noi să putem să intervenim”, a spus el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇