China vrea să trimită ajutoare în Ucraina, dar ține tot cu rușii

China vrea să trimită ajutoare în Ucraina, dar ține tot cu rușii

China va trimite ajutoare umanitare Ucrainei, prin Crucea Roșie, a declarat ministrul chinez de Externe, Wang Yi, care a făcut și un apel pentru găsirea unei soluții diplomatice pentru conflictul din Ucraina, țară care a fost atacată de Rusia.

Pe de altă parte, el a subliniat că prietenia Chinei cu Rusia este „tare ca piatra”, iar perspectivele de cooperare sunt foarte largi, arată BBC.

„Indiferent cât de periculos este peisajul internaţional, vom menţine o concentrare strategică şi vom promova dezvoltarea parteneriatului global între China şi Rusia în noua eră”, spune acesta.

ADVERTISING

În același timp, Wang Yi anunţă că țara sa e „dispusă” să joace un rol în criza ucraineană şi să participe, „dacă este nevoie”, la o mediere internațională în vederea încheierii războiului.

Declarațiile lui Yi vin la câteva ore după ce prim-ministrul Australiei, Scott Morrison, a cerut Chinei să denunțe oficial Rusia.

„Depinde de China, în acest punct crucial al istoriei, să demonstreze că acestea sunt mai mult decât cuvinte”, a spus Morrison, la Sydney, adăugând că „nicio țară nu ar avea un impact mai mare asupra Rusiei decât China”.

ADVERTISING

Până acum, guvernul Chinei nici nu a condamnat, dar nici nu a acceptat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe care s-a abținut să-l numească „invazie”.

În schimb, China se delimitează de SUA, UE şi alte ţări care au impus sancţiuni Rusiei, după ce a invadat Ucraina. În plus, în viziunea Beijingului, Statele Unite ar fi vină pentru războiul din Ucraina.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇