Germania şi Ungaria au respins, luni după-amiază, sugestiile Statelor Unite şi Marii Britanii de oprire a importurilor de energie din Rusia, reamintind că ţările Uniunii Europene sunt dependente de resursele energetice ruseşti.
„Europa a exclus în mod deliberat resursele energetice ruse din setul de sancţiuni. Toate măsurile aplicate de noi sunt configurate astfel încât să afecteze Rusia, dar să poată fi menţinute pe termen lung. Resursele energetice sunt esenţiale pentru viaţa de zi cu zi a cetăţenilor noştri”, a declarat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, citat de publicaţia Die Welt.
Anterior, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, şi ministrul Finanţelor, Christian Lindner, au semnalat că se opun sancţionării Rusiei prin oprirea importurilor de gaz, petrol şi cărbune.
Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 12-a zi de război
"Eu pot spune că noi nu excludem nicio măsură din analizele noastre, acest lucru este clar şi evident. Dar este important următorul lucru: trebuie să aplicăm sancţiuni pe care să le putem menţine, deoarece nu ne este util să spunem că introducem mâine o sancţiune, iar peste o săptămână o anulăm pentru că nu ne permitem să o menţinem, chiar dacă vor continua să se întâmple lucruri rele în Ucraina.
Ideea centrală este, şi trebuie să fim cu toţii conştienţi de acest lucru, că în Germania şi în Europa suntem dependenţi masiv de energia din Rusia", a declarat Annalena Baerobock, duminică seară, potrivit postului ZDF.
La rândul său, Guvernul Viktor Orban a semnalat luni că Ungaria nu va susţine nicio sancţiune a Uniunii Europene împotriva sectorului energetic rus. "Cei care cer extinderea sancţiunilor vor ca poporul ungar să suporte preţul războiului", a declarat Mihaly Varga, ministrul Finanţelor de la Budapesta, citat de CNN.
Premierul britanic, Boris Johnson, a sugerat luni după-amiază oprirea importurilor de hidrocarburi din Rusia, din cauza invaziei în Ucraina.
Statele Unite importă din Rusia doar 2% din necesarul de petrol, dar Uniunea Europeană importă din Rusia 27% din necesarul de petrol şi 40% din necesarul de gaz.