Slovenia își retrimite diplomații la Kiev și vrea să ”convingă UE să facă același lucru”

Slovenia își retrimite diplomații la Kiev și vrea să ”convingă UE să facă același lucru”

La câteva zile după vizita-surpriză la Kiev, premierul Sloveniei, Janez Jansa (foto), a anunţat revenirea diplomaţilor țării sale în capitala ucraineană.

Ucraina are nevoie de sprijin diplomatic şi diplomaţii Sloveniei se vor întoarce în curând la Kiev, a explicat şeful executivului sloven, duminică seară, într-un tweet prin care şi-a anunţat decizia.

"Acţionăm să convingem #UE să facă acelaşi lucru", a adăugat el, citat de dpa.

Ambasadorul Sloveniei şi personalul ambasadei, care au părăsit Kievul împreună cu diplomaţii multor altor ţări atunci când a izbucnit războiul din Ucraina, se vor întoarce în capitala Kiev săptămâna aceasta, a confirmat şi postul de televiziune sloven.

ADVERTISING

Jansa a călătorit la Kiev marţea trecută, în cadrul unei vizite-surpriză alături de omologii săi din Polonia şi Cehia.

Cei trei s-au întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu premierul Denis Şmîhal, pentru a-şi arăta solidaritatea faţă de Ucraina, după invazia rusă începută în 24 februarie. 

Război în Ucraina, Ziua 26 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Ambasadorul Poloniei a fost singurul din UE care a anunțat că nu pleacă din Kiev, în semn de solidaritate cu ucrainenii.

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Parchetului European (EPPO), este singurul oficial de la Bruxelles care a mers în Ucraina după declanșarea războiului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇