Singurul ambasador UE rămas în Kiev spune că orașul e de necucerit, iar el nu pleacă de lângă ucraineni

Singurul ambasador UE rămas în Kiev spune că orașul e de necucerit, iar el nu pleacă de lângă ucraineni

Unii membri ai corpului diplomatic european din Ucraina au fost mutați la Liov, alții au trecut granițele și lucrează din țările vecine, iar cei mai mulți au fost evacuați în țările de origine.

Doar ambasadorul Bartosz Cichocki se află în continuare în ambasada din Kiev, scrie The Guardian.

„24/7”, spune el, adică lucru non-stop de la începutul invaziei rusești asupra Ucrainei.

Îmbrăcat cu tricoul echipei de fotbal Șahtior Donețk, ambasadorul polonez a răspuns cu nonșalanță întrebărilor și le-a oferit whiskey și țigări musafirilor săi, veniți să afle ce gândește singurul ambasador din statele UE care a rămas la Kiev, oraș luat cu asalt de invadatorii ruși.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 9-a zi de război

Întrebat dacă doarme noaptea în adăpost, din cauza bombardamentelor, Cichocki a răspuns: „De ce? Oamenii dorm în pat. De ce ar trebui să dorm în adăpost?”, în condițiile în care sute de mii de ucraineni care au decis să rămână în Kiev își petrec nopțile în subsolurile blocurilor.

Refugiații au plecat spre țările vecine, printre care România și Polonia, cei mai mulți în Polonia, conform statisticilor oficiale, fiind primiți cu brațele deschise de societatea civilă și de autoritățile locale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iar dacă războiul va continua și se va intensifica, multe milioane de ucraineni își vor părăsi țara. „Nu cred că există o limită. Nu îmi pot imagina Polonia închizând ușa”, a declarat ambasadorul.

Pentru că unii au comentat diferența de atitudine a Poloniei manifestată anterior față de refugiații belaruși, ambasadorul Cichocki a ținut să explice: ”Cel de azi este un fenomen real, în timp ce acela era complet artificial - era turism cu refugiați”.

Ambasadorul Poloniei spune că a decis să rămână la Kiev în mod simbolic, pentru că multe dintre activitățile specifice ar putea fi desfășurate și dacă s-ar afla fizic în altă parte.

ADVERTISING

Cred că ceea ce mai putem influența astăzi este moralul, starea de spirit. Ei (ucrainenii - n.red) au arme, au alimente, au de toate, dar eu cred că a-i părăsi acum ar fi ceva ce le-ar putea strica starea de spirit”, crede ambasadorul polonez.

De altfel, un oficial european a dezvăluit, sub protecția anonimatului, că Strategia lui Putin prevede și demoralizarea ucrainenilor, inclusiv prin execuții publice.

Bartosz Cichocki afirmă că atâta timp cât guvernul democratic ales în Ucraina e în funcție, el rămâne la Kiev, apreciind că orașul este ”de neinvadat”. Totuși, recunoaște că ar pleca dacă i-ar cere-o ministrul său de Externe, dar spune că se îndoiește că un astfel de ordin ar fi iminent.

În afara ambasadei, Kievul era joi un oraș părăsit. Puțini oameni mai erau pe străzi, unii la cozile din fața farmaciilor sau magazinelor alimentare, relatează sursa citată.

O rachetă a lovit turnul televiziunii marți și 5 oameni au fost uciși, dar orașul a fost relativ liniștit în ultimele două zile, deși bombe ocazionale se mai aud căzând, din când în când. Chiar și în timp ce ambasadorul discuta cu jurnaliștii de la The Guardian.

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇