”Mă tem că Rusia ne va invada și pe noi” – Reportaj The Guardian în țările vecine cu Ucraina

”Mă tem că Rusia ne va invada și pe noi” – Reportaj The Guardian în țările vecine cu Ucraina

Invazia Rusiei în Ucraina continuă, în timp ce valurile de refugiați inundă țările vecine.

Jurnaliștii de la The Guardian au vorbit cu mai mulți oameni din aceste state despre războiul de la granițele lor, iar aceștia și-au manifestat la unison temerile cu privire la intențiile viitoare ale Kremlinului.

”Mă tem că Rusia ne va invada și pe noi și nimeni nu va mișca un deget, pentru că suntem o țară atât de mică”, spune Kotryna, o lituaniancă de 45 de ani, al cărei tată este ucrainean, dar care trăiește acum la Bruxelles.

ADVERTISING

”Nu cred că Putin va invada Polonia, o țară membră a NATO, dar suntem îngrijorați că ne-ar putea tăia aprovizionarea cu gaz și petrol. Efectul economic este cel care ne îngrijorează, motiv pentru care unii au început să își facă provizii”, a declarat polonezul Igor Dudkiewicz, (23 de ani), student la Poznań.

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 7-a zi de război în Ucraina

”Sunt pregătit să mă înrolez în armată, dacă țara mea are nevoie de mine”, a declarat Mihai (22 de ani), student în România, pentru The Guardian.

ADVERTISING

”Sunt în parte ucrainean, bunicul meu era de acolo. Am crescut în România, dar simt multă afecțiune pentru Ucraina. Ceea ce face Putin este de neiertat, dar răspunsurile UE la acțiunile lui sunt surprinzătoare. De ce nu ajută nimeni Ucraina? De ce doar sancțiuni? Simt că Putin va obține ceea ce vrea și va merge mai departe, pentru că nimeni nu îl oprește. Mi-e teamă că nu se va opri la granițele Ucrainei.

Ca ajutor umanitar, sunt mândru că noi suntem dornici să primim refugiați din Ucraina. Cred că suntem pregătiți pentru circa 500.000. Am fost mânios când am auzit despre invazie și sunt gata să mă înrolez în armată, dacă țara mea are nevoie de mine”, a declarat Mihai.

ADVERTISING

În schimb, Michaela (23 de ani), originară din Slovacia și studentă la Londra, e îngrijorată pentru faptul că mulți dintre concetățenii ei ar putea ajunge să își dorească ieșirea din NATO.

”S-a făcut recent un sondaj și circa 40% dintre slovaci spuneau că SUA și NATO sunt responsabile pentru creșterea tensiunilor în Ucraina”, a explicat ea, pentru publicația citată, precizând totodată că aceasta este o minciună.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇