Migranţii de la frontiera dintre Belarus şi Polonia au fost mutaţi într-un centru de primire (Video)

Migranţii de la frontiera dintre Belarus şi Polonia au fost mutaţi într-un centru de primire (Video)

Migranţii dintr-o tabără improvizată care fusese ocupată de până la 2.000 de persoane în Belarus, la frontiera cu Polonia, au fost mutaţi într-un centru logistic din apropiere.

„La 18 noiembrie, toţi refugiaţii din tabăra improvizată de la frontiera dintre Belarus şi Polonia din apropierea punctului de trecere Bruzgi au fost transferaţi, pe bază de voluntariat, într-un centru logistic”, au indicat pe Telegram poliţiştii de frontieră din Belarus.

De asemenea, au fost difuzate fotografii cu tabăra aparent abandonată, notează AFP.

Marţi seară, peste o mie de persoane se refugiaseră deja în acest vast hangar din apropierea frontierei, dar alte aproximativ 800, potrivit Minskului, şi-au petrecut noaptea afară, la temperaturi sub 0°C, în corturi sau lângă focuri de tabără.

În cele din urmă, aceştia au fost mutaţi din cauza "condiţiilor meteorologice care se înrăutăţesc".

ADVERTISING

În hangar, migranţii primesc, potrivit poliţiştilor de frontieră din Belarus, "mese calde, haine groase şi produse de primă necesitate".

Migrants moved away from Belarus-Poland border to shelter

Tabăra improvizată a fost ocupată de până la 2.000 de persoane în ultimele zile. Aceasta a fost instalată într-o zonă împădurită, nu departe de punctul de frontieră Bruzgi, unde, marţi, sute de migranţi au înfruntat tiruri de tunuri cu apă şi gaze lacrimogene din partea forţelor poloneze.

Paza de frontieră poloneză a confirmat evacuarea taberei.

Evacuarea a avut loc după o săptămână de tensiuni crescânde între Belarus şi Uniunea Europeană.

Preşedinţia belarusă a indicat joi după-amiază că în plus, pe lângă această tabără, între 200 şi 500 de persoane erau răspândite de-a lungul frontierei cu Polonia, Lituania şi Letonia.

Minskul a subliniat că, în cursul tratativelor implicându-i pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi pe cancelarul german Angela Merkel, aceasta din urmă a spus că doreşte să obţină de la UE un "culoar umanitar" pentru evacuarea celor aproximativ 2.000 de migranţi în Germania, ceea ce Berlinul a dezminţit imediat.

Pe lângă migranţii de la frontieră, alţi aproximativ 5.000 se află în Belarus, potrivit preşedinţiei acestei ţări.

După o săptămână de tensiuni crescânde, peste 400 de irakieni au fost repatriaţi voluntar joi, potrivit Bagdadului.

Belarus, un aliat al Rusiei şi sub sancţiuni europene din cauza represiunii opoziţiei sale, este acuzat de UE că a încurajat sosirea acestor migranţi pentru a face presiuni asupra europenilor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇