Confruntări violente la granița Polonia- Belarus, unde migranții disperaţi au încercat să forţeze trecerea, iar grănicerii răspund cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene (Video)

Confruntări violente la granița Polonia- Belarus, unde migranții disperaţi au încercat să forţeze trecerea, iar grănicerii răspund cu tunuri de apă şi  gaze lacrimogene (Video)

Violențele au escaladat, marți, la granița Poloniei cu Belarusul, pe măsură ce migranții disperați să ajungă în Uniunea Europeană au aruncat cu pietre în direcția grănicerilor polonezi. Aceștia au răspuns cu tunuri de apă și gaze lacrimogene.

Autoritățile poloneze și cele belaruse dau vina unele pe altele pentru escaladarea tensiunilor la graniță, unde mii de oameni au ajuns cu speranța de a reuși să intre în UE, numai că, în loc de o primire călduroasă, au rămas zile întregi în frig, relatează CNN.

Conflictul, văzut de partea poloneză a gardului cu sârmă ghimpată

Potrivit grănicerilor polonezi, tensiunile au început să crească în momentul în care migranții din taberele de lângă granița Kuźnica-Bruzgi au început să se comporte agresiv, aruncând pietre și alte obiecte către forțele de ordine poloneze.

ADVERTISING

”Pentru a preveni trecerea ilegală a graniței, s-au folosit tunuri de apă împotriva străinilor agresivi”, a afirmat agenția de securitate poloneză pe Twitter.

Ministerul Apărării din Polonia a postat pe Twitter imagini care înfățișează soldați și grăniceri stând umăr la umăr cu scuturi, de partea cealaltă a gardului de frontieră cu sârmă ghimpată, descriind scena drept ”atacul migranților”.

Ministerul a acuzat, de asemenea, serviciile belaruse că i-ar fi echipat pe migranți cu grenade de mână cu efecte speciale acustice și luminoase.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Purtătorul de cuvânt al serviciilor poloneze de securitate, Stanisław Żaryn, a scris marți pe Twitter despre confruntări, spunând că migranții iau cu asalt granița.

De asemenea, un poliţist polonez a fost grav rănit, suferind probabil o fractură de craniu.

"Din nefericire, în urma unui atac al unor persoane împinse de partea belarusă, un poliţist a fost grav rănit", a anunţat pe Twitter poliţia.

Conflictul, văzut din Belarus

Pe partea belarusă, s-au creat scene de haos când mulțimile de migranți au început să rupă bucăți de ziduri și să adune crengi de copac pentru a le arunca în direcția grănicerilor polonezi.

ADVERTISING

Femeile și copiii au fost îndepărtați de gardurile graniței, iar bărbații, urlând cu furie, s-au năpustit asupra locului de trecere.

”Luptăm ca să rămânem în viață”, a spus unul dintre oameni jurnaliștilor CNN.

Televiziunea de stat BelTA din Belarus a vorbit despre o ”agravare” a situației la graniță, marți, pe măsură ce migranții vor să intre ”cu orice preț” în Polonia, iar autoritățile poloneze răspund cu gaze lacrimogene, grenade ”flashbang” și tunuri de apă care cade peste oamenii și așa înghețați de frig.

”Oamenii spun că s-au săturat să aștepte și sunt gata să intre cu forța”, informează BeITA.

Nu se ște clar ce a generat confruntările de marți, dar ce e sigur este că a crescut frustrarea în rândul migranților pentru că Europa nu vrea să-i primească.

De asemenea, ar fi circulat un zvon în ultimele 48 de ore prin taberele de refugiați cum că Polonia ar fi fost pregătită să deschidă coridorul său umanitar. Zvonul a fost, însă, infirmat de Polonia.

Rusia spune că e inacceptabil că Polonia a recurs la forță

Moscova a calificat recurgerea la forţă de către Polonia împotriva migranţilor drept "inacceptabilă", relatează AFP.

"Comportamentul părţii poloneze este absolut inacceptabil", a estimat în faţa presei ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Evocând "tirurile cu gaze lacrimogene şi ale tunurilor cu apă pe deasupra capetelor migranţilor în direcţia unui stat, Belarus", Lavrov a estimat că forţele poloneze "încalcă toate normele juridice".

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care denunţă comportamentul european şi neagă orice responsabilitate în criză, a dat asigurări că face eforturi pentru repatrierea migranţilor, în majoritate veniţi din Irak.

Ambasada irakiană de la Moscova a anunţat, la rândul său, marţi, că "în jur de 200" dintre cetăţenii săi vor fi repatriaţi în Belarus joi. Este vorba în principal de femei şi copii. Bagdadul a precizat că astfel de zboruri, la care se vor înscrie doar migranţii care doresc acest lucru, vor fi organizate din această săptămână.

PILNE! Kuźnica, granica. Użyto armatek wodnych!
Belarus: Polish side uses water cannons on migrants as tensions escalate at Bruzgi checkpoint

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇