Ucraina nu cedează Mariupolul. ”E un oraș distrus total, eroi sunt oamenii care au rămas”, spune consulul grec de acolo (Foto & Video)

Ucraina nu cedează Mariupolul. ”E un oraș distrus total, eroi sunt oamenii care au rămas”, spune consulul grec de acolo (Foto & Video)

Consulul general al Greciei la Mariupol, Manolis Andrulakis, care a aterizat duminică la Atena, a comparat oraşul ucrainean asediat de armata rusă cu Guernica sau Alep.

„Mariupol va fi inclus pe lista oraşelor din lume care au fost complet distruse de război, precum Guernica, Stalingrad, Groznâi, Alep…”, a declarat pe aeroport Andrulakis, citat de Agerpres.

Manolis Andrulakis, care a organizat mai multe evacuări ale cetăţenilor greci din Mariupol, este considerat un erou în ţara sa.

„Am încercat să salvăm cât mai mulţi expatriaţi”, a spus diplomatul, adăugând: „Eroi sunt oamenii care au rămas acolo şi care vor încerca să îşi refacă viaţa din nimic”.

Consulul elen a mai declarat că „civilii au fost atacaţi fără discernământ”, afirmând că a văzut cadavre sfârtecate.

ADVERTISING

În februarie, Atena a anunţat că aproximativ zece membri ai minorităţii elene stabilite în Ucraina din secolul al XVIII-lea, în număr de aproximativ 100.000, au fost ucişi de la începutul invaziei ruse.

Război în Ucraina, Ziua 26 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Ucraina nu cedează Mariupolul

Oraşul Mariupol din sud-estul Ucrainei, care avea 450.000 de locuitori înainte de război, este de câteva săptămâni ţinta bombardamentelor violente ale forţelor ruse, susţinute de separatiştii pro-ruşi.

Cel mai recent bilanţ oficial ucrainean indică peste 2.100 de persoane ucise în Mariupol de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie.

Locuitorii din Mariupol se ascund în pivniţe, iar supravieţuitorii povestesc despre cadavrele care zac pe străzi, dar şi despre foame, sete şi frigul îndurat.

Duminică, Ministerul rus al Apărării a cerut oficialilor din Mariupol să predea oraşul forţelor ruse până luni dimineaţă, la ora locală 05:00. Au propus un coridor umanitar pentru civili și militari, atât timp cât vor lăsa în oraș armele și muniția.

ADVERTISING

Vicepremierul ucrainean Irina Veresciuk a declarat că nu poate fi vorba despre predare.

"Deja am informat partea rusă în legătură cu acest lucru", a declarat ea pentru Ukrainska Pravda, potrivit News.ro.

O declarație pe acest subiect a făcut și Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului de Extern al Ucrainei. El a spus că acum Rusia acționează ca în Al Doilea Război Mondial.

"Mai întâi au venit pentru a distruge oraşele, pentru a bombarda spitalele, teatrele, şcolile şi adăposturile, ucigând civili şi copii. Apoi au relocat cu forţa în teritoriul invadatorilor oameni speriaţi şi obosiţi. Un capitol din Al Doilea Război Mondial? Nu, acţiunile armatei ruse astăzi, în Mariupol", a scris Nikolenko, pe Twitter. 

ADVERTISING

Iată și cum arăta Mariupolul înainte de invazia rușilor:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇