Echipa disidentului rus Aleksei Navalnîi susține că un super-iaht de 700 de milioane de dolari care stă la ancoră în Carrara, Italia, i-ar aparține lui Vladimir Putin. Sau cel puțin este pregătit pentru el și îl așteaptă.
Numele proprietarului este secret, însă la bord ar fi un echipaj rusesc, format inclusiv din agenții FSO, care se ocupă de securitatea președintelui Rusiei, doar căpitanul navei fiind britanic.
Dezvăluirile au fost făcute luni de jurnalista de investigații Maria Pevcik și activistul anticorupție Georgi Alburov, pe site-ul lui Aleksei Navalnîi și pe YouTube, iar informațiile au făcut înconjurul lumii, fiind prezentate de New York Times sau Business Insider.
Este vorba despre iahtul Scheherazade (Șeherezada), una dintre cele mai mari nave de acest gen din lume.
Nava de 140 de metri lungime valorează 75 de miliarde de ruble, adică aproximativ 700 de milioane de dolari. Are șase etaje, două heliporturi, o piscină, un complex spa și un salon de înfrumusețare.
Pevcik și Alburov susțin că au obținut o listă a echipajului din decembrie 2020, care arată că toți membrii permanenți, cu excepția căpitanului navei, erau ruși.
Mai mult, ei au aflat că o parte din personalul navei lucra pentru FSO, o agenție de stat militarizată însărcinată cu protecția personală a președintelui Rusiei. Mai exact, la bord s-ar afla cel puțin zece ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate, echivalentul Secret Service din SUA.
Nava a fost investigată de autoritățile americane și italiene, luna aceasta, în contextul sancțiunilor internaționale impuse Rusiei și lui Vladimir Putin.
„Sunt angajați ai statului rus, personal militar și călătoresc în mod regulat în Italia ca grup pentru a lucra la misteriosul iaht”, spune Maria Pevcik.
Căpitanul ambarcațiunii, britanicul Guy Bennett-Pearce, a declarat pentru NYT că oficialii italieni au urcat pe navă la începutul lunii martie, ca parte a unei anchete deschise de poliția financiară, iar el le-a pus la dispoziție documentele care dezvăluie identitatea proprietarului.
El nu a exclus că acesta ar putea fi rus, dar spune că nu poate oferi mai multe detalii, pentru că a semnat un acord de confidențialitate.
Căpitanul mai spune că proprietarul nu se află pe nicio listă de sancțiuni și că el personal nu l-ar fi văzut niciodată pe Vladimir Putin.
Oligarhii ruși de pe lista sancțiunilor internaționale impuse în contextul invaziei ruse în Ucraina s-au ales în ultima perioadă cu iahturile, proprietățile și alte bunuri de lux confiscate în Europa.
Un alt super-iaht despre care se spune că îi aparține lui Putin a ridicat ancora din Hamburg și a plecat în Rusia chiar înainte de începerea războiului, fără a mai aștepta finalizarea reparațiilor.