Putin obligă Occidentul să cumpere ruble, dacă mai vrea gaz

Putin obligă Occidentul să cumpere ruble, dacă mai vrea gaz

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale.

”Țările neprietenoase” vor trebui să achiziționeze ruble pentru a plăti pentru gaz, măsura menită să întărească moneda rusească.

Anunțul lui Putin a urcat deja cotația rublei, potrivit The Guardian. Pentru prima dată de la începerea războiului, prețul unui dolar a scăzut sub pragul de 100 de ruble.

Totodată, prețul gazului a sărit de 1.350 de dolari la mia de metri cubi pe piețele europene, după anunțul de la Kremlin. Cu o zi înainte, 1.000 de metri cubi de gaz costau 1.077 de dolari.

ADVERTISING

”Zilele acestea, mai multe țări occidentale au luat decizii ilegale pentru așa-zisele înghețări de active ale Rusiei. Asta a făcut să scadă încrederea în monedele lor. Atât SUA, cât și UE nu și-au îndeplinit obligațiile pe care le aveau față de Rusia. Este evident că nu mai are niciun sens pentru noi să continuăm să fim plătiți pentru bunurile noastre în euro și dolari”, a spus Putin.

Președintele rus a dat Băncii Centrale maximum o săptămână să pună la punct sistemul de plăți în ruble.

Joi, Bursa de la Moscova își va relua activitatea. Vor fi posibile tranzacțiile pentru doar 33 de companii și doar în intervalul 09:50 - 14:00.

ADVERTISING

Război în Ucraina, Ziua 28 - Vezi desfășurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇