Mai devreme sau mai târziu, dacă Putin nu e oprit, va folosi arme neconvenționale și România e pe lista lui, avertizează Bill Browder, pe care liderul de la Kremlin l-a considerat inamicul său numărul 1. Este autorul Legii Magnițki (Magnitsky Act), devenită sinonim al luptei contra abuzurilor regimului de la Moscova și sistemului oligarhic.
NATO trebuie să dea Ucrainei ceea ce președintele Zelenski cere cu insistență: o zonă de excludere aeriană, astfel încât Rusia să nu mai ucidă civili, care sunt evident o țintă, spune Bill Browder, într-un interviu acordat Spotmedia.ro.
Bill Browder, fondator și director executiv al fondului Hermitage Capital Management, a fost cel mai important investitor străin în Rusia până în 2005, când viza i-a fost anulată din cauza campaniei sale împotriva corupției și a devalizărilor practicate de oligarhi. Fondul său a devenit ținta unei operațiuni frauduloase susținute de organele judiciare.
Arestat abuziv în 2008, Serghei Magnițki, unul dintre avocații săi, a fost ucis după un an petrecut în detenție.
Bill Browder a militat, din acel moment, pentru tragerea la răspundere a celor responsabili de această crimă. Ca urmare a demersurilor sale, Congresul SUA a votat în 2012 Legea Magnițki, prin care au fost impuse sancțiuni împotriva oficialilor implicați în acest caz.
Confruntarea sa cu Vladimir Putin a povestit-o într-o carte tradusă la Editura Humanitas, Alerta Roșie. Cum am devenit inamicul numărul unu al lui Putin.
Bill Browder, multă lume scrie acum despre cum Occidentul a fost prevenit despre Putin. Dvs ați scris despre regimul autocrat și mafiot al lui Putin, sunt analize peste analize in ultimii ani în Occident. Totuși, suntem aici. Cum scăpăm acum de Putin? Vedeți o breșă în interiorul Serviciilor Secrete din Rusia sau în grupul oligarhilor noi?
Nu cred ca noi, cei din Vest, putem face în vreun fel să scăpăm de Putin. Nici oligarhii nu pot, deoarece sunt speriați, iar el este tot timpul atent la trădări și la manifestări de neloialitate. Și nici oamenii obișnuiți nu vor putea să-l înlăture, tot așa cum nici cei din Coreea de Nord nu-l pot alunga pe Kim Jong-un.
Vorbim despre un dictator dur care face viața oamenilor un calvar. Singurul lucru pe care-l putem face este să-i limităm capacitatea de acțiune, iar pentru asta ar trebui să-i instituim o blocadă economică completă, să nu mai poată obține bani de nicăieri.
Sancțiunile economice trebuie să fie mai serioase, mai cuprinzătoare, trebuie să includă și ceea ce unii nu vor acum, petrolul și gazele.
Ar trebui să oprim complet orice interacțiune economică cu Rusia, ca să nu mai aibă de unde scoate banii necesari pentru a continua războiul.
Ucrainenii, președintele Zelenski, cer cu insistență închiderea spațiului aerian. Sunt refuzați. De ce nu este posibilă cererea Ucrainei?
Eu cred că se poate și că asta este o eroare politică majoră a Vestului.
Putin înțelege doar când este constrâns cu forța, nu înțelege retorica, nu negociază, la el diplomația nu funcționează. Doar dacă ajungem în situația în care avioanele de vânătoare îi sunt doborâte în zbor, abia atunci ucrainenii nu vor mai fi masacrați. Ofensiva lui terestră clar nu merge, trebuie să-i oprim ofensiva aeriană.
Vedem clar cum atacurile aeriene nu țintesc obiective militare, ci pe civilii ucraineni, este de datoria noastră de ființe umane să impunem zona de interdicție aeriană.
Despre ideea asta ca Putin ar intra în război cu noi, ei bine oricum va intra în război împotriva noastră. Ar trebui să nu ne mai purtăm cu mănuși și să nu mai batem câmpii și să impunem acum o zonă de “no-fly” deasupra Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin a refuzat să înlăture posibilitatea Moscovei de a folosi arme nucleare.
Putin va folosi fără să se gândească de două ori orice arme are la dispoziție și despre care crede că-i vor aduce un beneficiu.
Nu doar acum, oricând va fi dispus să facă un astfel de lucru. Trebuie să înțelegem bine, ăsta e omul și noi trebuie să fim mult mai duri în relația cu el.
Doar când spune un lucru de genul ăsta ar trebui să fie suficient ca să încetăm să mai cumpărăm vreo picătură de petrol de la el, și asta imediat. Orice bancă de-a lui care încă mai e în SWIFT trebuie deconectată astăzi, orice oligarh care încă nu a fost sancționat trebuie să fie sancționat astăzi, nu mâine.
Doar faptul că a menționat că se gândește la armele nucleare ar trebui să îi aducă cele mai draconice sancțiuni pe care le-a văzut vreodată o țară.
Ce urmează pentru Ucraina? Care e planul lui Putin acum? I-a reușit ceva din planul inițial?
Scopul lui este să termine cu Ucraina și apoi va trece mai departe, la România, de pildă, și să vadă dacă America va fi dispusă să se bată cu Rusia pentru România. Acesta este planul lui. Așa că România ar trebui să susțină chiar acum o zonă de excludere aeriană, pentru ca Putin să nu apuce să ajungă la voi.
Cum vedeți poziția Chinei? Toată lumea pare a aștepta acum ceva de la China.
China trebuie să fie foarte atentă, deoarece dacă pare că ajută Rusia, va ajunge să aibă probleme economice teribile.
Vestul va impune asta, atât consumatorii, cât și guvernele vor reacționa, iar chinezii știu asta.
Îl cunoașteți bine pe Vladimir Putin. Cum a fost posibil ca să se înșele atât de mult, în primă fază?
El nu este chiar așa de bun, de fapt, și nici cei care lucrează pentru el nu sunt. Tot timpul greșim aici, îi supraestimăm puterile, atunci când el, de fapt, nu prea le are. Se bate cu pumnii în piept și face mult zgomot, dar realitatea este că el e gol pe dinăuntru.
Nu poate câștiga împotriva Ucrainei, o țară mult mai mică, mai săracă și mai prost echipată. Cu siguranță, nu poate câștiga împotriva Vestului. El blufează, iar noi trebuie să dăm asta în vileag.
Putin a spus că va folosi armele nucleare doar în caz de “amenințări existențiale”. Sunt sancțiunile economice astfel de amenințări pentru el?
Orice este amenințare existențială pentru Putin.
El va folosi armele nucleare indiferent dacă există sau nu amenințări. Nu vă mai legați de cuvintele omului acestuia. El va face tot ce are de făcut, iar noi va trebui să facem tot ce putem să-l oprim.
Să spunem că Putin va fi înlocuit. Cum rămâne cu sistemul? Înseamnă asta că Rusia se schimbă la față?
Depinde de cine-l înlocuiește. Dacă aduc în locul lui pe alt KGB-ist, acesta îi va continua moștenirea, dar dacă poporul îl înlocuiește, de pildă cu Alexei Navâlnâi, acest Nelson Mandela al Rusiei, va fi altceva.
Și putem crede că poporul rus poate face o astfel de schimbare?
Nu, nu cred că e ceva probabil, dar acum orice se poate întâmpla. Când deschizi cutia Pandorei a războiului, orice se poate întâmpla.