Chiar în ziua în care sunt alegeri în Ungaria, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a criticat pe premierul Viktor Orban , afirmând că „a fost singurul din Europa care l-a susţinut deschis pe Putin”.
El a precizat că a vorbit sincer despre Orban şi că nu a încercat să atenueze ceea ce a avut de spus.
"Aceasta se cheamă onestitate, care domnului Orban îi lipseşte. Probabil a pierdut-o undeva, în timpul contactelor cu Moscova", a conchis el, în obişnuitul său mesaj transmis noaptea, conform The Guardian.
Viktor Orban are azi de dat un test important, în alegerile legislative, unde are Opoziţie unită şi puternică.
El a jucat în campania electorală rolul celui care aduce pacea, în vreme ce Opoziția ar urma să bage Ungaria într-un război care nu e al ungurilor, ci al slavilor. Din primul moment al agresiunii ruse, Ucraina nu a fost prezentată de presa oficială de la Budapesta drept victimă, ci drept statul vasal care nu a stat în banca lui și a provocat, împreună cu Occidentul, ursul de la Moscova.
Lansat în politică cu un discurs anticomunist și antirusesc, Viktor Orban s-a convertit radical, odată cu revenirea la putere, în 2010. A vrut să se alăture liderilor autoritari, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, la care întreaga lume e atentă, remarca într-un dialog de curând istoricul italian Stefano Bottoni, care predă istoria Europei de Est la Universitatea din Florența. Bottoni este autorul volumului Orbán: Un despota in Europa.
"Viktor Orban este pregătit pentru un alt mandat, deși, după toate probabilitățile, nu va avea o super-majoritate, de două treimi.
Ultimele sondaje, și cele comandate de Opoziție, și cele comandate de Putere, arată un avantaj de la 2,3 procente până la 8,9 procente pentru Fidesz.
Ținând cont de faptul că Ungaria are un sistem electoral mixt, proporțional și majoritar, duelurile în colegiile electorale vor fi decisive. Teoretic, este posibil ca o coaliție care primește un număr inferior de voturi populare să câștige alegerile, pentru că face mai bine în duelurile directe, într-un singur colegiu electoral. Asta este situația teoretică, pictată de sondajele electorale", spune Stefano Bottoni într-un interviu acordat SpotMedia.ro.
A crezut electoratul maghiar povestea lui Orban? Rămâne să aflăm diseară.