Orban spune că Ungaria îi va plăti lui Putin gazele în ruble

Orban spune că Ungaria îi va plăti lui Putin gazele în ruble

Budapesta acceptă să plătească în ruble pentru gazul rusesc, rupând astfel rândurile Uniunii Europene, care a încercat să facă front comun în fața cererii Moscovei de a plăti în această monedă.

Ungaria va plăti pentru livrările de gaze naturale în ruble, dacă Rusia îi va cere acest lucru, a declarat miercuri premierul Viktor Orban, într-o conferință de presă, ca răspuns la o întrebare a Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat Europa că riscă să i se întrerupă livrările de gaze dacă nu plătește în ruble, în încercarea de a se răzbuna pe sancțiunile occidentale pentru invazia Moscovei în Ucraina.

ADVERTISING

Cu câteva săptămâni înainte de scadența facturilor, Comisia Europeană a declarat că cei care au contracte care prevăd plata în euro sau dolari ar trebui să respecte aceste prevederi.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat anterior că autoritățile UE nu au avut „niciun rol” în acordul de furnizare de gaze cu Rusia, care se bazează pe un contract bilateral între unitățile companiei ungare de stat MVM și Gazprom.

Ungaria a fost unul dintre puținele state membre ale UE care au respins sancțiunile energetice împotriva Moscovei ca răspuns la invazie, pe care Rusia o numește „operațiune militară specială”.

ADVERTISING

Premierul Viktor Orban, al cărui guvern a întreținut relații de afaceri strânse cu Moscova timp de peste un deceniu, a ajuns la putere pentru un al patrulea mandat consecutiv în alegerile de duminică, în parte datorită promisiunii de a menține securitatea aprovizionării cu gaze pentru gospodăriile maghiare.

În timp ce cererea lui Putin a stârnit rețineri în multe dintre capitalele europene, guvernele UE - care, în medie, se bazează pe Rusia pentru mai mult de o treime din gazul lor - discută problema cu companiile energetice.

ADVERTISING

Luni, Slovacia a declarat că va acționa la unison cu UE, în timp ce compania de gaze din Polonia PGNiG a susținut că contractul său inițial cu Gazprom, care expiră la sfârșitul acestui an, este obligatoriu pentru ambele părți.

În Austria, compania energetică OMV a declarat vineri că a avut un prim contact cu Gazprom în legătură cu plata gazelor naturale în ruble, deși guvernul de la Viena a declarat că nu există nicio bază pentru plata în altă monedă decât euro sau dolari.

Uniunea Europeană nu a impus până acum sancțiuni asupra petrolului și gazelor din Rusia, dar se pregătește să propună o interdicție asupra importurilor de cărbune și alte produse.

Intenția Comisiei Europene „"pentru un fel de răspuns comun din partea țărilor care importă gaz rusesc” nu a fost considerată necesară, a declarat Szijjarto, adăugând că țările au semnat individual contracte bilaterale. „Și ... nimeni nu are un cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care ne modificăm propriul contract”.

Ungaria, care se bazează în mare măsură pe importurile de gaze și petrol din Rusia, a semnat anul trecut un nou contract de furnizare de gaze pe termen lung, în baza căruia Gazprom ar trebui să livreze anual 4,5 miliarde de metri cubi de gaze.

Livrările de gaze rusești către Europa prin trei rute cheie de gazoducte au fost în general stabile miercuri dimineață, în general, cu fluxuri spre est în Polonia dinspre Germania scăzând din nou la zero după ce au fost reluate pentru scurt timp în timpul nopții.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇