Aurescu: Contractele nu prevăd plata în ruble a livrărilor de gaze din Rusia. E imposibil să faci o astfel de plată

Aurescu: Contractele nu prevăd plata în ruble a livrărilor de gaze din Rusia. E imposibil să faci o astfel de plată

Contractele nu prevăd plata în ruble a livrărilor de gaze din Rusia către Europa, deci este imposibil să faci o astfel de plată, declară ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Afirmația lui vine după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret care prevede că de azi cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc, în caz contrar urmând a fi reziliate contractele.

"Ministerul Afacerilor Externe este mai puţin implicat în chestiunile care ţin de securitate energetică, din perspectiva acestor contracte de livrare de gaz, însă, aşa cum au arătat toţi aliaţii care s-au pronunţat pe acest subiect, este clar că prevederile contractelor trebuie respectate.

ADVERTISING

Contractele nu prevăd plata în ruble a acestor livrări de gaze, deci este imposibil să faci o astfel de plată, dacă trebuie să respecţi prevederile contractelor respective", a declarat ministrul de Externe, la RFI România.

Război în Ucraina, Ziua 37 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Oficialul precizează că subiectul a fost abordat şi la reuniunea miniştrilor de Externe din statele Formatului Bucureşti 9.

"Am discutat aceste aspecte şi la reuniunea pe care am avut-o ieri la Bratislava, reuniunea miniştrilor de Externe din statele formatului Bucureşti 9, statele aliate de pe flancul estic şi poziţia care a fost exprimată de către toţi colegii mei a fost în acest sens, este foarte complicat să imaginezi, dacă nu aproape imposibil, să imaginezi un mecanism de plată în ruble a acestor livrări de gaze", a precizat Aurescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇