Ziua 37 de război: Lupte puternice lângă Kiev, Erdogan i-a cerut lui Putin să se vadă cu Zelenski, trei rachete ar fi lovit Odesa (Foto & Video)

Ziua 37 de război: Lupte puternice lângă Kiev, Erdogan i-a cerut lui Putin să se vadă cu Zelenski, trei rachete ar fi lovit Odesa  (Foto & Video)

În ziua 37 de război în Ucraina, am avut bătălii uriașe în apropiere de Kiev, iar un înalt oficial al administrației americane a spus că forțele rusești folosesc o biserică din apropierea Kievului pentru a lansa un asalt asupra capitalei ucrainene.

Și primarul din Cernihiv a acuzat Rusia că a bombardat o secție de oncologie a unui spital din orașul din nordul Ucrainei, la doar câteva zile după ce a promis că va „reduce drastic” asaltul militar.

Putin a decis să deschidă azi la Mariupol un coridor umanitar pentru evacuarea civililor şi a cetăţenilor străini și 2.000 de persoane au părăsit orașul. Un convoi al Crucii Roșii nu a reușit însă să ajungă în oraș și va încerca și mâine.

Între timp, liderii UE și cei ai Chinei s-au întâlnit vineri pentru un prim summit în ultimii doi ani. Şi negocierile de pace între Rusia şi Ucraina s-au reluat vineri, prin videoconferinţă. Iar președintele Parlamentului European a fost în Kiev, unde a dat asigurări că sprijinul UE va continua și uniunea va ajuta și la reconstrucția Ucrainei.

Tot astăzi, Putin a avut o discuție cu Erdogan, în care președintele Turciei i-a cerut să se vadă personal cu Volodimir Zelenski.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din 1 aprilie, ziua 37 de război:

23:21 - Secretarul de Stat american Antony Blinken a discutat, vineri, cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro KUleba, despre noi modalităţi de sprijinire a apărării Ucrainei, dar şi despre noi eventuale sancţiuni impuse Rusiei. ”Mulţumesc SUA pentru sprijinul deja oferit. Urmează mai multe lovituri asupra economiei, sistemului financiar şi comerţului Rusiei”, a spus Kuleba.  

ADVERTISING

22:57 - O profesoară din Rusia a fost arestată după ce a fost reclamată la poliție de către elevii săi pentru că a făcut comentarii împotriva războiului, potrivit presei locale, citate de BBC. Adolescenții din Penza, oraș situat în sudul țării, ar fi înregistrat o conversație cu Irina Gen, profesoara lor de limba engleză, pe 18 martie.

22:37 - Teatrul Bolşoi din Moscova a anunţat că un spectacol "eroic" va fi prezentat sâmbătă în sprijinul operaţiunii militare ruseşti din Ucraina, toate încasările din spectacol urmând să fie donate familiilor soldaţilor ruşi ucişi în ofensiva lansată la sfârşitul lunii februarie, anunţă Le Figaro.

22:24 - Bulgaria a anunţat vineri expulzarea primului secretar al ambasadei Rusiei suspectat de implicare într-un caz de spionaj, la două săptămâni după ce a adoptat aceeaşi măsură în cazul altor zece diplomaţi, relatează AFP.

21:51 - Trei rachete trase de ruși ar fi lovit în regiunea Odesa, autoritățile ucrainene spunând că există răniți.

21:36 - Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a afirmat, vineri, că un atac asupra unui reactor nuclear nu este un scenariu probabil în conflictul Rusia – Ucraina, informează cnn.com.

21:27 - Forțele ucrainene au recucerit orașul Bucha, în apropiere de capitala Kiev, a declarat, vineri, primarul Anatolii Fedoruk, potrivit BBC.

21:24 - Ucraina a anunţat vineri că a efectuat un schimb în urma căruia au fost eliberaţi 86 dintre militarii săi, fără a preciza însă numărul ruşilor implicaţi în schimb, relatează AFP.

20:54 - Emmanuel Macron l-a primit vineri la Palatul Elysee pe Ivan Fedorov, primarul orașului ucrainean Melitopol, care a fost răpit de armata rusă la începutul lunii martie. Fedorov a fost eliberat după cinci zile. Potrivit Mediafax, după întâlnire, Macron a scris: „Este greu de imaginat prin ce a trecut primarul din Melitopol, care a fost răpit de armata rusă. Acum este liber și i-am ascultat povestea. Este uluitor. I-am exprimat lui și deputaților din Rada Supremă care au venit cu el toată admirația și sprijinul nostru. Alături de Ucraina, cu hotărâre și până la capăt!”.

ADVERTISING

20:34 - Cel puţin 53 de situri culturale au fost avariate în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse, pe 24 februarie, a anunţat vineri UNESCO, relatează AFP. Printre aceste obiective se află 29 de situri religioase, 16 clădiri istorice, patru muzee şi patru monumente. UNESCO a verificat pagubele prin imagini din satelit şi persoane aflate la faţa locului, a explicat un purtător de cuvânt al organizaţiei, potrivit căruia această listă ''nu este exhaustivă''.

20:31 - Un convoi al Crucii Roşii care se îndrepta spre oraşul asediat Mariupol din Ucraina pentru a-i evacua pe civili a făcut cale întoarsă, întrucât desfăşurarea operaţiunii a devenit imposibilă, relatează Reuters şi AFP. Echipa CICR care a fost nevoită să se întoarcă era formată din nouă persoane şi trei vehicule. O nouă tentativă de a-i evacua pe locuitorii din Mariupol va avea loc sâmbătă.

19:18 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezminţit vineri informaţiile apărute în unele media potrivit cărora preşedintele rus Vladimir Putin, care în luna octombrie va împlini 70 de ani, ar putea suferi de cancer, catalogându-le drept "ficţiune şi minciună", relatează agenţia de presă News.ru.

19:10 - Asaltul rusesc asupra capitalei ucrainene, Kiev, pare să se fi diminuat în prezent, dar luptele continuă să facă ravagii în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, pe fondul unor semnale că aceasta va deveni centrul războiului în următoarele săptămâni, potrivit CNN.

18:00 - Preşedintele Turciei a discutat, vineri după-amiază, cu Vladimir Putin, despre stadiul negocierilor cu Ucraina şi i-a propus din nou organizarea unui summit în Turcia pentru semnarea unui eventual acord de pace. De asemenea, Erdogan i-a cerut lui Putin să se întâlnească personal cu preşedintele Zelenski pentru a ''încorona'' recentele progrese în negocierile ruso-ucrainene, relatează agenţia EFE.

ADVERTISING

17:43 - Uniunea Europeană şi China au convenit că războiul din Ucraina ameninţă securitatea globală, a declarat, vineri, preşedintele Consiliului European, Charles Michel. De asemenea, Michel a avertizat China să nu ajute la războiul Rusiei în Ucraina, relatează Reuters. ”UE şi China am convenit că acest război ameninţă securitatea globală şi economia mondială”, a declarat Charles Michel, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută după primul summit UE-China din ultimii doi ani, în format virtual. ”Vom rămâne, de asemenea, vigilenţi cu privire la orice încercare de a ajuta Rusia financiar sau militar. Cu toate acestea, paşii pozitivi ai Chinei pentru a ajuta la încheierea războiului ar fi salutaţi de toţi europenii şi de comunitatea globală”, a adăugat el.

17:33 - Soldaţii ruşi care au preluat controlul asupra centralei de la Cernobâl şi a zonei de excludere de 30 de km care înconjoară situl dezafectat au fost expuşi unor niveluri de radiaţii "peste cele admise de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)", potrivit consultantului de mediu şi expert în probleme nucleare Carlos Bravo.

17:06 - Guvernul german a permis unei companii cehe să vândă Ucrainei 58 de vehicule de luptă pentru infanterie, care au făcut parte iniţial din echipamentele armatei fostei Republici Democrate Germane.

16:54 - Gerard Depardieu, unul dintre cei mai cunoscuţi actori francezi, l-a acuzat, joi, pe preşedintele rus Vladimir Putin de ”excese nebuneşti, inacceptabile” în Ucraina.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reacţionat la remarca actorului francez şi a precizat că Depardieu probabil nu a înţeles pe deplin situaţia din Ucraina şi s-a oferit să i-o explice chiar el.

16:42 - Forțele ruse folosesc o biserică din apropierea Kievului pentru a lansa un asalt asupra capitalei ucrainene, a afirmat un înalt oficial al administrației americane, citat de Sky News. Biserica folosită s-ar afla la 22 de mile nord-vest de Kiev.

„Personalul militar se află atât în incinta bisericii, și pe terenul acesteia, cât și în zona rezidențială din jur”, a declarat oficialul, sub rezerva anonimatului.

16:35 - Estonia propune redirecționarea plăților pentru energia din Rusia către fondurile de redresare a Ucrainei.

16:26 - Un ofiţer în rezervă al armatei germane a fost inculpat, vineri, pentru presupuse activităţi de spionaj în favoarea Rusiei desfăşurate în urmă cu câţiva ani.

16:12 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a scris pe Twitter că a discutat cu președintele Franței Emmanuel Macron despre coridorul umanitar pentru evacuarea din Mariupol.

15:56 - Grupul rus Gazprom a anunţat că va ieşi din afacerile sale din Germania, din cauza disputelor dintre cele două ţări create de insistenţa Moscovei privind plata în ruble pentru gazele naturale livrate de Rusia.

15:40 - Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a declarat că se duc bătălii „uriașe” în nordul și estul capitalei Ucrainei.

15:21 - Primarul din Cernihiv, Vladislav Atroșenko, a acuzat Rusia că a bombardat o secție de oncologie a unui spital din orașul din nordul Ucrainei, la doar câteva zile după ce a promis că va „reduce drastic” asaltul militar.

15:08 - Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat îndoiala că preşedintele rus Vladimir Putin este informat pe deplin de consilierii săi în legătură cu situaţia din Ucraina.

14:49 - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că nu poate confirma sau infirma presupusa implicare a Ucrainei în atacul de vineri dimineaţa asupra unui depozit de petrol din oraşul rus Belgorod, deoarece nu este la curent cu toate informaţiile militare.

14:32 - Iată o fotografie din orașul Ivankov după ce a fost eliberat de ocupația rusă:

14:27 - Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a discutat azi la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin. Cei doi lideri ar fi vorbit despre relațiile bilaterale dintre cele două țări și despre situația din Ucraina.

Belarus este singura țară europeană care a sprijinit invazia Ucrainei de către Rusia.

14:23 - Aproximativ 2.000 de civili au fost evacuați azi din orașul ucrainean Mariupol asediat de forțele ruse.

14:14 - Ucraina a prezentat noi informații cu privire la pierderile suferite de Rusia de la începutul războiului. Astfel, 17.700 de soldați ruși ar fi fost uciși și 1.751 de vehicule blindate au fost distruse.

14:08 - Discuțiile dintre Ucraina și Rusia s-au reluat în format online, a anunțat biroul prezidențial ucrainean.

13:50 - Gazele ruseşti continuă să fie livrate, vineri, spre Europa, în pofida termenului stabilit de preşedintele Vladimir Putin pentru întreruperea furnizării în cazul în care clienţii nu încep să plătească aprovizionarea cu gaze naturale în ruble.

13:38 - Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că va conduce o misiune la Cernobîl „cât mai curând posibil”.

13:30 - Bombardamentele forţelor ruse au afectat 859 de instituţii de învăţământ din Ucraina, inclusiv 83 care au fost complet distruse.

13:19 - Primarul din Brovarî, Ihor Sapozhko, spune că trupele ruse s-au retras din oraș.

13:01 - Ministerul de Interne al Ucrainei a publicat un videoclip de la Irpin, care se află de câteva zile din nou sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei.

12:51 - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar, în încercarea de a menţine puterile asiatice de partea sa în contextul sancţiunilor occidentale.

Lavrov a spus că Rusia apreciază că India ”priveşte această situaţie în ansamblul faptelor şi nu doar într-un mod unilateral”.

12:45 - Cel puțin șase unități de depozitare a cerealelor au fost avariate de la invazia rusă în Ucraina.

12:33 - Forţele ucrainene au anunţat că au recucerit 11 localităţi din regiunea Herson din sudul Ucrainei în ultimele câteva zile.

12:17 - Militari ruşi se aflau în continuare vineri dimineaţa în "zona de excludere" din jurul centralei nucleare Cernobîl, a anunţat şeful Agenţiei pentru managementul acestei zone.

12:01 - Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina susține că Rusia încearcă „să concentreze" sisteme de rachete în Belarus.

„Inamicul încearcă să le concentreze acolo, aparent din cauza planurilor de a lansa atacuri cu rachete sau de a le folosi ca instrument de șantaj și intimidare. Prin urmare, teritoriul Belarusului continuă să fie folosit în mod activ de Rusia pentru a efectua agresiuni", a spus Hanna Maliar.

11:42 - Ministerul de Interne din Ucraina afirmă că numărul morților din atacul asupra clădirii guvernamentale din Nikolaiev a ajuns la 24.

11:27 - Un convoi al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii a părăsit Zaporijie și se îndreaptă spre Mariupol cu scopul de a încerca să faciliteze evacuarea civililor din oraşul asediat, după ce a primit garanţii de încetare a focului.

11:12 - Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, susține că în privința livrărilor de gaze din Rusia către Europa, contractele nu prevăd plata în ruble. Ca urmare, este imposibil să faci o astfel de plată, a declarat, la RFI, ministrul Bogdan Aurescu.

11:01 - Convoaiele umanitare nu pot transporta medicamente, apă și alimente în unele orașe, afirmă ministrul adjunct al Sănătății din Ucraina.

10:57 - De la începutul războiului din Ucraina 153 de copii au murit și peste 245 au fost răniți, potrivit Parchetului General al Ucrainei. Cei mai mulți sunt în Kiev, Donețk, Harkov și Cernihiv.

10:46 - Letonia a impus o interdicție privind eliberarea permiselor de ședere pentru cetățenii din Rusia și Belarus până la 30 iunie 2023.

10:30 - Zeci de ucraineni care au plecat din România în alte țări și-au abandonat mașinile în parcarea Aeroportului din Suceava, iar autoritățile nu știu dacă aceștia se vor întoarce.

”Sunt foarte multe mașini, în special cu număr de Ucraina, lăsate abandonate de oamenii care au plecat cu avionul. Și multe parcări sunt blocate de mașinile lor.

Trebuie să găsim niște formule să extindem suprafața de parcări în aeroportul de la Suceava, care a devenit neîncăpătoare”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, citat de Monitorul de Suceava.

10:16 - Unul dintre principalii colaboratori ai preşedintelui rus Vladimir Putin a avertizat că Rusia, un important exportator de grâu, şi-ar putea limita livrările doar la ţările ''prietene'', în contextul sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei de forţele ruse.

09:58 - Un consilier al primarului din Mariupol a spus că orașul asediat din sudul Ucrainei a rămas închis pentru oricine încearcă să intre și este „foarte periculos” pentru oricine încearcă să plece.

09:41 - Numai 4.322 de ucraineni au cerut azil în România de la debutul războiului din Ucraina încoace, arată Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), într-un răspuns la o solicitare ZF.

09:28 - Câteva orașe din regiunea Luhansk din estul Ucrainei au fost lovite de bombardamente, a declarat vineri guvernatorul regional. „Două persoane au murit în Severodonetsk, locuitorii din Lysychansk și Toshkivka au fost răniți”, a spus el.

09:02 - Liderii UE și chinezi se vor întâlni, vineri, pentru un prim summit în ultimii doi ani, iar Bruxelles-ul dorește să primească asigurări de la Beijing că nici nu va furniza arme Rusiei și nici nu va ajuta Moscova să eludeze sancțiunile occidentale impuse în urma invaziei Ucrainei.

08:54 - Locuitorii din oraşul rus Belgorod au filmat elicoptere care ar fi atacat un depozit de petrol. În prezent, este imposibil să verificăm autenticitatea acestui videoclip.

08:46 - Un avocat rus a preluat sarcina de a apăra în instanţă un grup de soldaţi care a refuzat să se alăture războiului din Ucraina. „Mulți oameni nu vor să meargă să lupte”, a spus Mihail Beniaş pentru Financial Times, adăugând că aproximativ 1.000 de oameni au luat legătura cu echipa sa. Cei 12 militari care au fost concediați după ce au refuzat să meargă în Ucraina erau membri ai Rosgvardia, o forță militarizată separată de Armată, care a fost înființată în 2016 pentru menținerea ordinii publice și combaterea criminalității, potrivit FT.

Ei fuseseră dislocați înainte de invazie în Crimeea ocupată pentru exerciții militare, potrivit lui Pavel Cikov, șeful Agora, gruparea rusă pentru drepturile omului. Pe 24 februarie, au primit ordin să intre în Ucraina, dar au refuzat.

08:27 - Ucraina recuperează orașele din apropierea Cernihivului, anunţă Ministerul Apărării din Marea Britanie. Raportul de azi arată că forțele ucrainene au recucerit localităţile Sloboda și Lukashivka la sud de Cernihiv și situate de-a lungul uneia dintre principalele rute de aprovizionare dintre oraș și Kiev.

De asemenea, Ucraina a continuat să efectueze contraatacuri de succes, dar limitate, la estul și nord-estul Kievului. Atât Cernihiv, cât și Kiev au fost supuse unor lovituri aeriene și cu rachete, în ciuda pretențiilor Rusiei de reducere a activității în aceste zone.

08:18 - Guvernatorul regional al oraşului rus Belgorod a acuzat elicopterele militare ucrainene că au atacat depozitul de petrol unde a izbucnit un incendiu.

08:11 - Bahamas a identificat active de 1,6 miliarde de dolari în sistemul său financiar legate de entităţi ruseşti sancţionate de naţiunile occidentale.

08:02 - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov urmează să se întâlnească, vineri, la New Delhi, cu prim-ministrul indian Narendra Modi şi cu cu ministrul indian de Externe, S. Jaishankar.

07:56 - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunţă că în ultimele 24 de ore a reușit să respingă 7 atacuri inamice și a distrus 3 tancuri, 2 vehicule blindate și 2 sisteme de artilerie. O dronă a fost doborâtă.

07:44 - Un depozit de petrol a luat foc în Belgorod, localitate din Rusia aflată aproape de graniţa cu Ucraina. „Serviciile de urgență au mers la locul incendiului, se iau măsuri pentru eliminarea acestuia”, a declarat guvernatorul regiunii, pe canalul său Telegram.

Două persoane au fost rănite. Cauza incendiului nu a fost încă precizată. Locuitorii de pe trei străzi din apropiere sunt evacuați.

07:30 - Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina urmează să se reia în această dimineață, prin apel video, concentrându-se pe cadrul de pace prezentat de partea ucraineană în timpul unei întâlniri față în față la Istanbul, la începutul acestei săptămâni.

07:15 - Vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat că toate aeronavele străine închiriate aflate în Rusia după rezilierea contractelor de leasing occidentale au fost înscrise în registrul rus al aeronavelor şi vor rămâne în Rusia.

Firmele de leasing au reziliat contractele cu companiile aeriene ruse pentru mai mult de 500 de avioane, cu o valoare estimată la circa 10 miliarde de dolari. Peste 400 dintre ele sunt încă în Rusia.

07:02 - Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, spune că Vladimir Putin este un "om într-o cuşcă pe care şi-a construit-o singur", el subliniind că Rusia este acum o "ţară mai mică", după invazia din Ucraina.

"Preşedintele Putin nu mai este forţa care obişnuia să fie. Acum este un om într-o cuşcă pe care şi-a construit-o singur. Armata lui este epuizată, a suferit pierderi semnificative. Reputaţia acestei mari armate a Rusiei a fost distrusă. Nu numai că trebuie să trăiască cu consecinţele a ceea ce face Ucrainei, dar trebuie să trăiască şi cu consecinţele a ceea ce a făcut propriei sale armate”, a afirmat Wallace, conform BBC.

06:47 - Soldaţii ruşi ar fi jefuit centrala de la Cernobîl înainte de a pleca.

06:34 - Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a negat categoric zvonurile conform cărora ţara sa ar asigura tranzitul mercenarilor sirieni spre Ucraina.

06:23 - Forțele armate ucrainene au eliberat 11 localităţi din regiunea Herson și au confiscat echipamente militare ruse.

06:12 - Autoritățile franceze au confiscat două elicoptere ale oligarhului Alisher Usmanov cu o valoare totală de 26 de milioane de dolari.

06:01 - Trupele ruse au părăsit centrala nucleară de la Cernobîl pe care o ocupaseră de la 24 februarie, dar au luat şi ostatici ucraineni, nu se ştie câţi.

"În timp ce au plecat de la centrala nucleară de la Cernobîl, ocupanţii ruşi au luat cu ei membri ai Gărzii Naţionale, pe care îi ţineau ostatici din 24 februarie", a anunţat agenţia de stat Enegoatom.

05:45 - Președintele Zelenski a declarat că forțele sale se pregătesc pentru noi atacuri rusești în Donbas, după ce au respins asaltul Rusiei asupra capitalei Kiev. Zelenski a spus că trupele ruse continuă să părăsească țara în nord, dar a descris această mișcare drept o retragere tactică.

Urmărește mai jos clipul video cu preşedintele Ucrainei de pe străzile din Kiev:

Zelenskiy says withdrawal of Russian forces near Kyiv, Chernihiv and Sumy is tactical

05:33 - Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat că va trimite vehicule blindate Bushmaster în Ucraina, după ce Zelenski le-a cerut în mod expres în timpul unui apel video adresat parlamentarilor australieni. Vehiculele vor fi duse cu avioanele de transport Boeing C-17 Globemaster, dar nu se ştie câte vor fi trimise sau când.

05:24 - Zelenski a demis doi oficiali ai serviciilor de securitate, pe care i-a numit "trădători". Cei doi sunt şeful serviciului intern de securitate Andrei Naumov şi şeful serviciului de securitate din Herson, Serghei Krivoruko.

05:05 - Rusia a anunţat că vineri, începând cu ora 10:00 - ora Moscovei, va fi activat la Mariupol un coridor umanitar pentru evacuarea civililor şi a cetăţenilor străini. Ministerul rus al Apărării spune că măsura s-a luat ca urmare a unei solicitări personale a președintelui Macron şi a cancelarului Scholz către Vladimir Putin.

Aşa arată acum zone rezidenţiale din Mariupol.

04:56 - Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a plecat spre Kiev.

https://twitter.com/EP_President/status/1509629896229888006

04:37 - Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, nu are niciun plan de a discuta cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, până când nu va exista o reducere "serioasă" a conflictului din Ucraina, anunţă Kate Bedingfield, un purtător de cuvânt al Casei Albe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇