Armand Goșu: Putin cumpără timp, ursul e rănit și cu atât mai periculos. Crește riscul unei lovituri de stat la Moscova, dar va urma traversarea deșertului. România este defazată – Interviu

Armand Goșu: Putin cumpără timp, ursul e rănit și cu atât mai periculos. Crește riscul unei lovituri de stat la Moscova, dar va urma traversarea deșertului. România este defazată – <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>
Foto: arhiva personala Armand Goșu

Ofensiva rusească a eșuat, ursul e rănit și cu atât mai periculos. E momentul să fim mai vigilenți că niciodată. Războiul nu s-a terminat, va merge paralel cu negocierile, va dura luni de zile. Negocierile nu sunt convingătoare. Asistăm la o regrupare a trupelor rusești care să permită refacerea unităților, afirmă conf. univ Armand Goșu, expert în spațiul ex sovietic.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Armand Goșu a comentat rezultatul negocierilor ruso-ucrainene de la Istanbul: „neutralitatea Ucrainei este prea puțin pentru Putin. Procesul de pace depinde de ce se întâmplă pe frontul din Ucraina. Chiar dacă iese slăbit, dar învingător, în Ucraina, Putin va continua să amenințe Occidentul.”

„Putin ’a asigurat’ Rusiei pentru cel puțin o generație ura întregii lumi, nu doar a ucrainenilor", spune Armand Goșu. „O să aibă acasă probleme tot mai mari, crește riscul unei lovituri de stat”, dar o mare problemă este că „regimul politic nu se va schimba odată cu dispariția fizică a lui Putin. Rusia post Putin nu va deveni o democrație. Va fi precum traversarea deșertului de către triburile evreiești după fuga din Egipt”.

Rezultatul negocierilor de marți de la Istanbul înseamnă că se apropie pacea în Ucraina?

Deloc, e momentul să fim mai vigilenți că niciodată. Ofensiva rusească a eșuat, ursul e rănit și cu atât mai periculos. Putin caută soluții pentru a regrupa forțele militare după ce nu și-a atins nici un obiectiv în prima fază a operațiunilor. Soluția e să cumpere timp.

Trupele de la Kiev și Cernihov au intrat după 15 martie într-un război de poziții. Au săpat tranșee. Unitățile rusești sunt decimate.

ADVERTISING

Ucrainenii au început o contra-ofensivă timidă împotriva lor. Rușii vor să se retragă pentru a-și reface unitățile, în spatele frontului, înainte să iasă frunza în codru și la adăpostul ei să înceapă războiul de partizani.

Deci asistăm la o regrupare a trupelor rusești care să permită refacerea unităților care au suferit pierderi mari și concentrarea lor la est de Nipru, cu prioritate în zona Donbas și în sud, pentru a consolida controlul asupra unui coridor terestru care să lege Crimeea de Rusia pe uscat, pe litoralul Mării Azov.

Se vor concentra pe Donețk și Lugansk, nici până acum ocupate în granițele administrative, pe Harkov în nord și Mariupol în sud, orașe care au fost deja transformate în ruină. Rușii încearcă să-și repoziționeze aceste unități din Kiev și Cernihov, fără pierderi prea mari.

După refacerea trupelor decimate de la Kiev și Cernihov, este probabil să-l vedem din nou pe Putin în ofensivă totală în Ucraina? Să o ia de la capăt?

Da, poate cu un plan mai bine făcut, ca să obțină un succes militar și care să-l oblige pe Zelenski la concesii politice majore. Este schema care le-a reușit rușilor în 2014-2015, asta vor încerca și acum.

E însă puțin probabil să și reușească, pentru că li se opune cu totul altă armată ucraineană, mult mai motivată, mai bine antrenată și înarmată.

Putin se poate mulțumi cu ceea ce s-a discutat la Istanbul: neutralitatea Ucrainei, care să primească garanții de securitate?

Nu știu dacă le va primi. Trebuie ca statele occidentale să-i acorde aceste garanții... Asta, pe de o parte.

Pe de altă parte, neutralitatea Ucrainei este prea puțin pentru Putin. El vrea să controleze Ucraina, s-o denazifice, s-o demilitarizeze, să impună limba rusă, să înlăture actuala putere de la Kiev.

ADVERTISING

Deși ar putea să se mulțumească cu orice soluție care să-i permită să închidă războiul din Ucraina, pentru a se putea concentra pe problemele de acasă, în cazul în care acolo o să urmeze un colaps economic și un val de mișcări sociale.

În același timp, în analizele noastre trebuie să luăm în considerare faptul că Putin controlează mediul informațional din Rusia, unde nu există surse alternative de informare. Așa că Putin poate prezenta și o înfrângere drept victorie, ceea ce cu siguranță o să și facă.

Când ar putea veni și pacea?

Mai e mult până acolo. Războiul nu s-a terminat. Să nu vă amăgească aceste negocieri, ele nu sunt convingătoare. Nici măcar nu s-au suspendat luptele.

Negocierile se desfășoară simultan cu bombardarea Liov, Ivano-Frankivsk și altor orașe din vestul Ucrainei. Luptele continuă cu intensitate la Harkov și Mariupol. Pot să imaginez câteva scenarii de încheire a războiului.

Complot la Kremlin în urma căruia Putin este înlăturat, iar războiul este suspendat, revenindu-se la situația de la 23 februarie, dinaintea invaziei. Dacă Putin rămâne la putere, el va face tot posibilul pentru a obține victoria militară.

Undeva în estul Ucrainei, să prindă un corp de armată ucrainean în clește și să-l oblige pe Zelenski să încheie pacea în condițiile impuse de Rusia. Deși obiectivul lui principal este să subjuge Ucraina și să înlăture actuala administrație de la Kiev.

Chiar dacă iese slăbit, dar învingător, în Ucraina, Putin va continua să amenințe Occidentul.

În cazul în care Putin n-o să mai poată mobiliza resurse ca să le trimită pe frontul din Ucraina pentru a forța victoria, iar cifra victimelor umane va fi colosală, poate atunci Rusia va fi mai aproape de pace.

ADVERTISING

Putin va fi obligat să încheie pacea și să accepte compromisuri pe care nu și le-ar fi imaginat pentru asta. Procesul de pace depinde de ce se întâmplă pe frontul din Ucraina.

Cel mai probabil, războiul va merge paralel cu negocierile, va dura luni de zile. Procesul presupune mai multe etape, acordurile cu garanțiile de securitate trebuie să fie aprobate de parlamentele mai multor state.

Rămâne foarte dificil de discutat dosarul Crimeea. Propunerea Kievului, de a îngheța pentru 15 ani statutul și negocierea lui ulterioară, nu cred că e acceptabilă pentru Moscova. Mai e și problema pretinsei independențe a regiunilor Donețk și Lugansk. Pe care probabil Rusia va încerca să le anexeze.

Din punctul de vedere al lui Putin, cel mai important lucru e cum va vinde populației, rușilor de rând, eșecul din Ucraina. Cum va împacheta dezastrul în poleiala succesului.

Și poate vinde ca victorie un final fără nicio palmă de pământ cucerit de la Ucraina?

Poate vinde orice unei populații mancurtizate, care trăiește și se hrănește cu propaganda Kremlinului. Marea problemă pentru Putin este ca nu cumva să apară surse de informații alternative care să dezvăluie ce s-a întâmplat cu adevărat în Ucraina.

Mă gândesc la ce acrobații vor fi nevoiți să facă propagandiștii Kremlinului pentru a prezenta această înfrângere drept victorie. Contorsionism de mare clasă.

În realitate, Putin “a asigurat” Rusiei pentru cel puțin o generație ura întregii lumi, nu doar a ucrainenilor. Ce s–a întâmplat în aceste săptămâni în Ucraina, copii omorâți, case distruse, femei violate, sunt răni care nu se vor vindeca prea curând.

Este oare posibilă blocarea informațiilor în condițiile lumii de azi ? Nici măcar Ceaușescu nu a reușit.

E clar că nu știți ce înseamnă propagandă, minciună și dezinformare rusească. Imaginați-vă Antena 3 din perioada ei “de glorie” înmulțit cu 5. Reușiți?

Dar când se va duce rusul în vacanțe la vară, în Grecia, nu va veni și propaganda cu el și adevărul, inclusiv ura lumii, nu îl va lovi în față?

Nu se mai duce rusul în Grecia prea curând. În cel mai bun caz, se va duce în Crimeea, poate în China, iar elita moscovită, în colonii speciale în sudul Turciei, la Antalya. Uitați de charterele din care coborau la Milano amante de bogătani ruși, care goleau magazinele de modă. Asta va deveni istorie.

Sigur că sunt și oameni educați care înțeleg că-i propagandă și dezinformare. Nu se lasă intoxicați. Însă cea mai mare parte a populației e manipulată de experți în propagandă.

Regimul politic nu se va schimba odată cu dispariția fizică a lui Putin. Rusia post Putin nu va deveni o democrație.

Va fi precum traversarea deșertului de către triburile evreiești după fuga din Egipt. Trebuie să dispară generația care a trăit în robie și să apară una care să gândească cu adevărat liber.

Rusia nu a cunoscut nici măcar o destalinizare reală, doar o combatere a cultului personalității lui Stalin. Că tot vorbește Putin de denazificare, ar trebui să se repete în Rusia ce s-a întâmplat în Germania după 1945.

Mai poate Putin să păstreze puterea?

Da, poate și o va face.

Nu există opoziție, nu există presă alternativă. Din regim autoritar, regimul lui Putin vă deveni o veritabilă dictatură.

Dar foamea?

Rușii rezistă și la foame și la represiune, sute de ani de bătaie, umilințe și privațiuni i-au antrenat.

De la începutul războiului am așteptat totuși o reacție din partea rușilor. Dar reacția nu a venit.

Dimpotrivă am văzut mult sprijin pentru Putin. Mă uitam mai devreme pe niște clipuri cu mame care spun că-și încredințează băieții lui Putin care să-i folosească la apărarea tarii...în Ucraina.

Care pot fi garanțiile de securitate suficient de puternice pentru Ucraina?

Zelenski vrea ca mai multe state occidentale să garanteze securitatea Ucrainei. Delegația ucraineană a enumerat mai multe: SUA, Canada, Marea Britanie, Polonia, Turcia, Israel, Italia, Franța. Ucrainenii cer garanții solide, motiv pentru care acordurile trebuie ratificate de parlamentele statelor respective.

De aceea și spun că procesul va dura luni de zile și finalul războiului nu va fi imediat. El poate fi apropiat dacă Rusia e învinsă pe câmpul de luptă. Sau dacă realizează că nu mai are ce trupe să mobilieze în Ucraina ca să obțină victorii cu care să forțeze încheierea păcii în condițiile dorite de Putin.

Rezultatul războiului se va decide pe câmpul de luptă. Dacă Ucraina nu se bătea eroic cu ajutor de intelligence și armament din partea Occidentului, Putin ar fi fost acum dincolo de granițele de vest ale Ucrainei, amenințând Polonia.

E clar că Putin a urmărit să ocupe întreaga Ucraina, dar nu recunoaște, pentru că a eșuat. Și a eșuat pentru că nu a evaluat corect dorința de revanșă a Ucrainei și reacția Occidentului. 

Și pentru asta a început ceva ce îi e complet tipic, adică să taie capete în FSB și armată?

Nu capete importante. Șeful FSB nu a fost schimbat, ministrul Șoigu a ieșit astăzi în conferință de presă.

Nu știm ce s-a întâmplat cu general colonelul Beseda, care e șeful serviciul 5 din FSB, care se ocupă de fostele republici sovietice, deci și de Ucraina. Deocamdată e reținut la domiciliu sub acuzații grave de corupție.

A început o răfuială între servicii, dar nu sunt amenințați oamenii apropiați lui Putin.

Dacă până la urmă se va ajunge la pace, Putin va mai putea fi vreodată un lider frecventabil?

Nu, nu. S-a terminat. El rămâne un paria care va lupta pentru supraviețuire la Kremlin.

Sigur, depinde și de memoria occidentalilor, să nu fie prea scurtă. Să nu înceapă după câteva luni să spună că, totuși, nu putem fără Rusia, trebuie să o reintegrăm.

Dar relația cu China?

S-a văzut acum că relația Rusia – China nu este atât de solidă.

China nu moare de dragul Rusiei, nu riscă pentru ea sancțiuni din partea Occidentului. Nu a susținut serios Rusia, nici economic, nici militar.

Putin e singur, e izolat. Sigur, mai puțin aliații tradiționali - Belarus, Serbia, Ungaria. O să aibă acasă probleme tot mai mari, crește riscul unei lovituri de stat.

Asta ar însemna să scăpam doar de Putin, nu există nicio garanție de democratizare a regimului. Iar noul lider va veni și va spune occidentalilor: hai să ridicăm sancțiunile!

Sper ca liderii occidentali să fie înțelepți, pentru că altfel și generația copiilor noștri o să fie amenințată de o altă invazie a Rusiei, nu se știe în ce țară. 

Elita politică de la Moscova crede că-i este permis orice. Putin a primit cecuri în alb de când era premier în 1999, iar FSB arunca blocurile în aer ca să isterizeze populația, pe motiv că întărește disciplina, pune ordine în Rusia, iar Occidentul va face acolo afaceri și se va îmbogăți miliarde de dolari.

Nu le-a păsat liderilor occidentali de democrația din Rusia, de libertăți elementare, de asasinarea jurnaliștilor de investigații și a liderului Opoziției, Nemțov. Au fost niște mici emoții de câteva zile... au trecut și apoi business as usual cu Putin.

Sper ca Occidentul să fi învățat ceva din acest război și se va poziționa altfel de acum încolo în relația cu Rusia.

Un semn al schimbării este expulzarea pe bandă rulantă, cu zecile, a diplomaților ruși din țările UE. Oare de ce România nu a expluzat nici măcar unul?

România este defazată, ca tot timpul în ultimii 30 de ani. Când se prăbușea URSS, România încheia cu ea tratat de prietenie. Mai recent, când Rusia anexa Crimeea, Guvernul Ponta pregătea relansarea relației cu Rusia și deschidea Centrul Cultural Rus la București, la 100 de metri de sediul Guvernului.

Iar acum cu războiul declanșat de invazia lui Putin, elita politico-militară a României se pare că a pariat pe Rusia. Uitați-vă pe grupurile cu tineri pensionari din servicii, din Armată sau oameni de afaceri care provin din structurile militarizate. Majoritatea sunt admiratori ai lui Putin.

De altfel, la nivelul MAE, SIE, SRI rușii sunt preferați ucrainenilor care sunt considerați mult mai periculoși. Este felul în care elita de securitate rezultată din aburii lui decembrie 1989 a înțeles să facă politică în fostul spațiu sovietic.

Asta explică de ce Polonia e lider regional, iar România face tandem cu Bulgaria. De ce în Polonia sunt 10.500 de militari străini, iar în România 3.300. De ce Biden merge la Varșovia și nu la București. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇