Negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul par să fi adus cele mai bune rezultate de până acum. Rusia a anunțat că își reduce drastic ofensiva din două zone fierbinți – Kiev și Cernihov -, pentru a arăta că negociază pacea cu bună-credință.
În plus, dacă până mai ieri Moscova respingea total o întâlnire între Putin și Zelenski, astăzi partea rusă a fost chiar cea care a propus-o.
Adjunctul ministrului Apărării, care a participat la negocieri, a fost cel care a făcut anunțul.
”Având în vedere că negocierile asupra acordului pe neutralitatea Ucrainei, statutul non-nuclear în schimbul garanțiilor de securitate au ajuns într-o etapă practică și luând în considerare principiile discutate la întâlnirea de astăzi, Ministerul Apărării al Federației Ruse a decis să reducă drastic operațiunile de luptă din regiunile Kiev și Cernihiv, pentru a crește încrederea reciprocă și a crea condițiile necesare avansării negocierilor și semnării acordului pe care l-am menționat”, a declarat Alexander Fomin.
Rușii fuseseră alungați sau încercuiți la finalul săptămânii trecute, pe flancurile Kievului pe care le atacaseră. Însă luni trupele ruse s-au regrupat și au încercat un nou atac, căruia ucrainenii i-au ținut piept.
În ce privește Cernihivul, aici rușii încercuiseră orașul, bombardându-l continuu. Chiar astăzi primarul anunțase că situația este gravă și că peste 350 de civili au fost uciși până acum.
Astfel, rămâne de văzut dacă anunțul Rusiei de astăzi este într-adevăr un semn de bună-voință sau o strategie fie prin care Kremlinul să justifice de ce de la ”denazificarea și demilitarizarea Ucrainei” a schimbat obiectivul cu ”eliberarea Donbasului”, fie ca să se regrupeze pentru un atac ulterior.
CNN a stat de vorbă cu înalți oficiali americani care au spus că deja se observă o retragere de trupe din jurul Kievului. Totodată, și din nord, unde e Cernihivul, trupele se retrag spre sud-est, în Donbas.
Oficialii americani cred că rușii își vor acoperi retragerea cu bombardamente aeriene asupra Kievului și avertizează că oricând pot se pot răzgândi și întoarce.
Război în Ucraina, Ziua 34 - Vezi desfășurarea evenimentelor
De cealaltă parte, delegația ucraineană și-a reiterat poziția de la negocierile precedente.
Astfel, Kievul e gata să accepte neutralitate, dacă îi sunt date garanții de securitate. Asta ar însemna că Ucraina nu va adera la NATO sau altă alianță militară și nici nu va găzdui pe teritoriul său baze militare, dar vrea la schimb ca țări cum ar fi Polonia, Israelul, Turcia sau Canada să garanteze că o vor apăra, în cazul în care ar fi atacată.
Ucrainenii au mai propus rușilor o perioadă de 15 ani de consultări în ce privește statului Crimeii.
Reprezentanții Kievului au insistat că acordul poate fi pus în practică doar în cazul unei încetări complete a focului.
La negocierile de la Istanbul a participat astăzi și oligarhul rus Roman Abramovici. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că omul de afaceri este acolo ca mediator, ”să faciliteze contactele între cele două părți”, dar nu e membru al niciuneia dintre delegații.
Peskov a negat și informațiile apărute luni că Abramovici ar fi fost otrăvit, insistând că zvonul face parte din ”planul de sabotaj” al negocierilor de pace.