Rușii, puși pe fugă de ucraineni. Moscova și-a schimbat obiectivul, de la ”denazificarea Ucrainei”, la ”eliberarea Donbasului”

Rușii, puși pe fugă de ucraineni. Moscova și-a schimbat obiectivul, de la ”denazificarea Ucrainei”, la ”eliberarea Donbasului”

Forțele ucrainene au recâștigat controlul în orașele de la est de Kiev cucerite de ruși în încercarea lor de a intra în capitala Ucrainei.

Potrivit informațiilor din teren prezentate vineri de Marea Britanie, rușii se retrag, informează Reuters.

Și dacă acesta nu era un indicator suficient de puternic că forțele ruse sunt tot mai slăbite, iată că Ministerul Apărării de la Moscova vine să prezinte ”atingerea obiectivului principal al operațiunii speciale - eliberarea Donbasului”.

”Potențialul de luptă al forțelor ucrainene a fost redus semnificativ, ceea ce ne permite să ne concentrăm eforturile în atingerea principalului obiectiv - eliberarea Donbasului”, se arată în declarația remisă de minister.

ADVERTISING

Amintim că în momentul declanșării invaziei, Vladimir Putin a anunțat obiectivul său: ”demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”.

Război în Ucraina, Ziua 30 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Acum, Moscova vorbește doar de Donbas, regiunea controlată de separatiștii pro-ruși încă de acum 8 ani, când Putin a anexat Crimeea.

Această schimbare survine pe fondul respingerii în mai multe rânduri a forțelor ruse care încercau să intre în Kiev. Primarul unei suburbii din estul capitalei, Borisenko, a spus că 20.000 de civili au fost anunțați să plece din zonă, înainte ca ucrainenii să înceapă contraofensiva.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, tot vineri, pentru a doua oară de când a început războiul, Moscova a anunțat bilanțul pierderilor sale - 1.351 de soldați. Forțele ucrainene anunțau ieri că până la 15.000 de ruși au fost uciși de când au invadat Ucraina. Amintim că în prima săptămână Kremlinul a negat că ar avea pierderi, deși existau imagini care dovedeau clar că există soldați ruși morți în Ucraina.

Iar luni Komsomolskaia Pravda, un tabloid apropiat de Kremlin, a publicat - cel mai probabil din greșeală - un material de informare despre pierderile suferite de armată rusă în Ucraina vorbind de 9.800 militari uciși, cifre foarte apropiate de cele susținute de armata ucraineană.

ADVERTISING

Rușii, încercuiți în nord-vest

Forțele ruse staționau de săptămâni în apropiere de Kiev, dar de miercuri au început să se retragă. Joi a fost recâștigată și porțiunea dintre orașele Broispol și Brovari.

Ucrainenii au preluat controlul pe o bucată de 35 de kilometri, la est de Kiev, potrivit informațiilor oferite de britanici. Ar fi putut înainta mai mult, dar s-au oprit pentru a nu pune civilii în pericol.

Pe frontul de nord-vest al Kievului, trupele ucrainene avansează de mai multe zile, încercând să-i încercuiască pe ruși în Irpin, Bucha și Hostomel, suburbii ale capitalei distruse total în primele săptămâni.

Iată o hartă de acum două zile, care arată cum ucrainenii i-au prins pe ruși într-o menghină în nord-vestul Kievului. În acest moment, orașele Irpin și Bucha sunt controlate de ucraineni, iar trupele ucrainene din Makariv și Bordeanka au făcut jonțiunea. Rușii au început retragerea prin nord, spre Cernobîl.

harta-incercuire-rusi-kiev


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇