Putin cere ucrainenilor din Mariupol să capituleze, iar cei mai puternici lideri occidentali fac front comun în fața Rusiei

Putin cere ucrainenilor din Mariupol să capituleze, iar cei mai puternici lideri occidentali fac front comun în fața Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin cere forţelor ucrainene care apără portul strategic Mariupol, asediat de săptămâni de către trupele Moscovei, să capituleze pentru a permite ajutarea civililor din oraş, relatează AFP. În același timp, preşedinţii american şi francez, premierii britanic şi italian şi cancelarul german avertizează împotriva unei ”slăbiri a hotărârii occidentale” împotriva invaziei ruse a Ucrainei, anunţă Guvernul britanic.

”Pentru a găsi o soluţie la situaţia umanitară dificilă din acest oraş, combatanţii naţionalişti trebuie să înceteze să opună rezistenţă, şi să depună armele”, cere Vladimir Putin, anunţă Kremlinul într-un comunicat în care rezumă o discuţie la telefon cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

ADVERTISING

Putin l-a informat pe Macron cu privire la ”măsuri luate de către armata rusă în vederea furnizării unui ajutor umanitar de urgenţă şi asigurării unei evacuări securizate a civililor” în Ucraina.

Kremlinul mai precizează că cei doi lideri au discutat despre negocierile ruso-ucrainene de marţi de la Istanbul şi despre probleme legate de decizia Moscovei de a cere plata în ruble a exporturilor de gaze naturale ruseşti către UE.

Tot azi, Boris Johnson, Joe Biden, Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Mario Draghi ”au convenit că nu poate avea loc nicio slăbire a hotărârii occidentale atât timp cât oroarea la care este supusă Ucraina nu se termină”, anunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al premierului britanic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe de altă parte, Palatul Elysée a anunţat că discuţia la telefon între Emmanuel Macron şi Vladimir Putin era ”în curs”, în timp ce Statele Unite şi Regatul Unit îşi exprimau îndoiala faţă de anunţarea unor progrese în urma unor negocieri între Kiev şi Moscova la Istanbul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇