Ziua 34. Rușii nu pleacă din Ucraina, iar Putin joacă tare. Au fost explozii și în Rusia, aproape de graniță. Kremlinul nu se opune aderării Ucrainei la UE (Foto & Video)

Ziua 34. Rușii nu pleacă din Ucraina, iar Putin joacă tare. Au fost explozii și în Rusia, aproape de graniță. Kremlinul nu se opune aderării Ucrainei la UE (Foto & Video)

A 34-a zi de război a adus un optimism precaut, dar ucrainenii știu că rușii nu au de gând să plece fără un acord de pace clar. Vladimir Putin joacă în continuare dur, cerând Occidentului ca plata pentru gaze să fie făcută în ruble. În plus, a cerut ucrainenilor să depună armele în Mariupol pentru a asigura o evacuare a civililor din oraș.

Negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul par să fi adus cele mai bune rezultate de până acum. Rusia a anunțat că își reduce drastic ofensiva din două zone fierbinți – Kiev și Cernihov, pentru a arăta că negociază pacea cu bună-credință.

În plus, dacă până mai ieri Moscova respingea total o întâlnire între Putin și Zelenski, astăzi partea rusă a fost chiar cea care a propus-o. Și tot de la Kremlin a venit și o nuanțare a declarațiilor cu privire la folosirea armelor nucleare.

Pe de altă parte avem declarațiile unuia dintre principalii aliați ai lui Putin, liderul cecen Ramzan Kadîrov, pe care tocmai l-a promovat luni în rang în cadrul armatei ruse. ”Mercenarul din Groznîi” cere să fie oprite negocierile și să se meargă până la capăt cu ”distrugerea banderiștilor, naziștilor și sataniștilor”.

O apariție surpriză a avut-o Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, care nu mai ieșise de două săptămâni în public. El a anunțat că principalele obiective ale ”operațiunii speciale” au fost îndeplinite și acum forțele ruse se pot concentra pe eliberarea Donbasului. El a mai susținut că rușii au omorât sute de mercenari străini și au gonit din Ucraina alte câteva sute. Totodată, a dat vina pe ucraineni pentru faptul că navele civile nu mai sunt în siguranță în Marea Neagră.

ADVERTISING

În cursul serii, Pentagonul a transmis că nu se poate vorbi despre o retragere a trupelor ruse din Kiev, ci despre o repoziționare. Mai mult, s-au auzit explozii și din Rusia, în apropierea graniței cu Ucraina, de unde se pare că ar fi venit un proiectil ce ar fi lovit o bază militară, iar cel puțin patru militari ruși ar fi fost răniți.

În plan diplomatic, NATO a invitat Ucraina la summitul care va avea loc săptămâna viitoare, miercuri și joi, la Bruxelles, iar Rusia a transmis că nu are nicio obiecție față de intențiile Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană. Totodată, cei mai importanți lideri occidentali își mențin deciziile privind sancțiunile aplicate Rusiei, în ciuda tuturor semnalelor primite din partea rusă în ultimele 24 de ore.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din a 34-a zi de război:

22:40 - Pentagonul a transmis că un număr mic de militari ruși au fost retrași din Kiev, dar că este vorba despre o redesfășurare de forțe, nu despre o retragere.

22:30 - Se aud primele explozii și în Rusia. Rezidenții din orașul Belgorod au raportat explozii în apropierea satului Oktiabrski, care se află la 12 kilometri de granița cu Ucraina. Guvernatorul regiunii a confirmat exploziile, dar fără a preciza ce s-a întâmplat. Se pare că un proiectil a lovit o tabără militară, iar patru militari ar fi fost răniți, nu și civili.

Cel mai apropiat oraș important al Ucrainei este Harkov.

21:40 - Statele Unite pregătesc o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei. De data asta, vor viza aprovizionarea armatei ruse și subminarea industriei apărării a țării.

21:30 - Continuă luptele în suburbiile Kievului, în ciuda scăderii dramatice a atacurilor, anunțată de Moscova, relatează CNN.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

21:26 - Au fost găsite trupurile a 12 persoane sub ruinele unei clădiri administrative din Mikolaiv, care a fost distrusă parțial marți dimineață, într-un atac cu rachete.

21:15 - Macron i-a transmis lui Putin că este imposibil ca Occidentul să plătească gazul rusesc cu ruble, așa cum ceruse Kremlinul. Aceasta era principala condiție pentru continuarea furnizării gazului în Europa.

20:45 - Condiţiile unei lansări, în zilele următoare, a unei operaţiuni umanitare de salvare a locuitorilor oraşului Mariupol, asediat de către armata rusă, ”nu sunt reunite în acest stadiu”, anunţă Palatul Elysée. Concluzia vine ca urmare a discuțiilor dintre Macron și Putin.

20:30 - Guvernul polonez a adoptat un proiect de lege care interzice importul de cărbune rusesc.

20:15 - Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut forţelor ucrainene care apără portul strategic Mariupol, asediat de săptămâni de zile de către trupele Moscovei, să capituleze pentru a permite ajutarea civililor din oraş.

20:10 - Preşedinţii american Joe Biden şi francez Emmanuel Macron, premierii britanic Boris Johnson şi italian Mario Draghi şi cancelarul german Olaf Scholz avertizează marţi împotriva unei ”slăbiri a hotărârii occidentale” împotriva invaziei ruse a Ucrainei, anunţă Guvernul britanic, relatează AFP, potrivit News.ro.

19:30 - Orice mişcare a forţelor ruse din jurul Kievului ar constitui o "redesfăşurare, nu o retragere", a declarat marţi un oficial american, după ce Rusia a promis să reducă radical amploarea operaţiunilor militare din apropierea capitalei ucrainene, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

ADVERTISING

"Credem că orice mişcare a forţelor ruse din jurul Kievului este o redesfăşurare, nu o retragere. Iar lumea ar trebui să fie pregătită pentru ofensive majore continue împotriva altor zone din Ucraina", a spus oficialul american citat.

19:15 - Secretarul de stat american, Antony Blinken, a cerut Rusiei să pună capăt imediat războiului în Ucraina, să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean şi să treacă la negocieri

18:50 - Cel puțin 9 persoane au fost ucise și 22 rănite în urma atacului cu rachetă asupra clădirii administraţiei regionale din Mikolaiv, sud-vestul Ucrainei, informează Mediafax.

18:26 - Belgia, Olanda, Irlanda și Cehia au anunțat marți că au expulzat un total de peste 40 de diplomați.

18:25 - Vladimir Medinski avertizează că o reducere drastică a atacurilor ruse în Ucraina nu înseamnă totuși o încetare a focului.

18:19 - NATO a invitat Ucraina la summitul care va avea loc săptămâna viitoare, miercuri și joi, la Bruxelles. Alte țări invitate care nu sunt membre sunt Georgia, Finlanda, Suedia, Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Coreea de Sud.

18:12 - Vladimir Medinski, șeful delegației ruse din timpul negocierilor de pace cu Ucraina, a spus azi că țara sa nu are nicio obiecție față de intențiile Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană.

18:10 - Trupele ruse au atacat un aerodrom din Starokosteantîniv.

17:55 - Sunt peste 1.100 de prizonieri politici în Belarus.

17:42 - Hackerii au distrus toate documentele, fișierele, emailurile și datele companiei aviatice Rosaviation, însemnând aproximativ 65 de terabiți.

17:40 - Ucraina vrea ca SUA, Regatul Unit, Turcia, Franţa şi Germania să fie garanţi ai unui posibil acord de pace cu Rusia, a declarat marţi un consilier al preşedintelui ucrainean.

17:23 - Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, şi ministrul chinez de Externe Wang Yi au subliniat marţi necesitatea imperativă ca pacea să revină cât mai repede posibil în Europa, relatează EFE, potrivit Agerpres.

17:15 - Ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, a salutat marţi "progresele cele mai semnificative" de la începutul războiului înregistrate în cadrul negocierilor dintre Rusia şi Ucraina de la Istanbul, precizând că acestea nu vor fi reluate miercuri, relatează AFP, potrivit Agerpres.

17:03 - Președintele american Joe Biden a avut convorbiri cu liderii europeni după negocierile de la Istanbul. El a vorbit cu liderii Franței, Germaniei, Italiei și Marii Britanii.

16:53 - Johnson & Johnson anunță că suspendă furnizarea produselor sale de îngrijire personală în Rusia, alăturându-se astfel unei serii de alte companii care s-au distanțat de Rusia ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina.

Producătorul de medicamente a precizat că va continua să furnizeze medicamente și dispozitive medicale în regiune, anunță Reuters.

16:47 - Acţiunile din Europa înregistrau creşteri semnificative în după-amiaza zilei de marţi, pe fondul discuţiilor dintre Rusia şi Ucraina.

Indicii FTSE 100, CAC 40 şi DAX 30 creşteau cu 1,3%, 3,2%, 3,5%. La Milano, FTSE-MIB afişa un avans de 3,1%. Stoxx 600 era pe plus cu 2,1%, iar BET se aprecia la București cu 2,8%.

16:35 - După anunțul de la negocieri privind reducerea ofensivei ruse, CNN a stat de vorbă cu înalți oficiali americani care au spus că deja se observă o retragere de trupe din jurul Kievului. Totodată, și din nord, unde e Cernihivul, trupele se retrag spre sud-est, în Donbas.

Oficialii americani cred că rușii își vor acoperi retragerea cu bombardamente aeriene asupra Kievului și avertizează că oricând pot se pot răzgândi și întoarce.

16:04 - Consilierul prezidențial al lui Zelenski Mikhailo Podoliac a subliniat într-o conferință de presă că orice acord va fi stabilit cu Rusia va trebui obligatoriu să treacă la un referendum.

16:00 - Ucraina e gata să accepte neutralitate, dacă îi sunt date garanții de securitate. Asta ar însemna că Ucraina nu va adera la NATO sau altă alianță militară și nici nu va găzdui pe teritoriul său baze militare, dar vrea la schimb ca țări cum ar fi Polonia, Israelul, Turcia sau Canada să garanteze că o vor apăra în cazul în care ar fi atacată.

Ucrainenii au mai propus rușilor o perioadă de 15 ani de consultări în ce privește statului Crimeii.

Reprezintanții Kievului au insistat că acordul poate fi pus în practică doar în cazul unei încetări complete a focului.

15:28 - Adjunctul ministrului Apărării a anunțat că Rusia va ”reduce drastic” activitatea militară de la periferia Kievului și Cernihivului.

Rușii fuseseră alungați sau încercuiți la finalul săptămânii trecute, pe flancurile Kievului pe care le atacaseră. Însă luni trupele ruse s-au regrupat și au încercat un nou atac, căruia ucrainenii i-au ținut piept. În ce privește Cernihivul, aici rușii încercuiseră orașul, bombardându-l continuu. Chiar astăzi primarul anunțase că situația este gravă și că peste 350 de civili au fost uciși până acum.

15:11 - Consilierul lui Putin Vladimir Medinski a anunțat, după încheierea negocierilor de la Istanbul, că discuțiile au fost constructive și că propunerile ucrainenilor îi vor fi prezentate lui Putin.

Medinski a confirmat că s-a discutat despre o întâlnire Putin-Zelenski și a spus că propunerea a fost a Moscovei.

14:45 - Oficialii turci au anunțat că negocierile s-au încheiat. Potrivit unor declarații ale ucrainenilor, s-au făcut progrese pentru întâlnire Putin-Zelenski. Rămâne să vedem dacă și partea rusă va confirma, and în vedere că zilele trecute Kremlinul excludea această posibilitate.

14:38 - Guvernul Marii Britannii a ordonat marți reținerea super-iahtului Phi, deținut de un oligarh rus, aceasta fiind prima reținere a unui iaht al miliardarilor ruși în apele britanice, potrivit CNN.

Potrivit Guvernului Marii Britanii, iahtul valorează 38 de milioane de lire sterline.

14:34 - Decathlon își suspendă activitatea în cele 57 de magazine pe care le deschisese în Rusia.

14:30 - Rusia a expulzat 7 diplomați din Lituania, Letonia și Estonia, după ce statele baltice au expulzat 10 diplomați ruși.

14:23 - 7 oameni au fost uciși și 22 răniți marți, la Nikolaev, unde a fost bombardat sediul administrației regionale.

14:16 - Pe fațada Teatrului Oleg Tabakov din Moscova a fost montată o uriașă literă Z. Directorul artistic al teatrului este actorul Vladimir Mașkov, un susținător activ al invaziei Ucrainei.

Z-teatru-msocoa
Foto: captură video Telegram Roman Super

14:11 - Atât partea rusă, cât și cea ucraineană, au anunțat cum decurg negocierile de la Istanbul.

Consilierul prezidențial al lui Zelenski, Mikhailo Podoliak, a spus că principalul subiect este ajungerea la un acord internațional pentru garanții de securitate pentru Ucraina.

Al doilea punct vizează încetarea focului astfel încât să fie rezolvate crizele umanitare.

”Altă problemă este acutizare continuă a discursului bazat pe ură și escaladarea încălcărilor regulilor de război, nu doar pe câmpul de luptă. Sunt apeluri de a distruge o națiune sau alta și asta duce la conflicte, la cruzime față de prizonieri”, a spus Podoliak.

Din partea rușilor a vorbit tot un consilier prezidențial, Vladimir Medinski.

”Spre ca în câteva ore să facem declarații despre concluziile negocierilor. Până acum ne-am arătat dezacordul cu publicarea de imagini cu soldați ruși capturați și abuzați. Partea ucraineană ne-a acceptat protestul și a promis că ia măsuri urgente”, a spus Medinski.

13:51 - Ministrul Apărării Serghei Șoigu a susținut o declarație de presă în care a anunțat că principalele obiective ale ”operațiunii speciale” au fost îndeplinite și acum forțele ruse se pot concentra pe principalul obiectiv ”eliberarea Donbasului”.

Șoigu a spus că din cauza ucrainenilor navele civile din Marea Neagră nu mai sunt în siguranță.

Ministrul a mai susținut că rușii au ucis peste 600 de ”mercenari străini” în Ucraina și că peste 500 ar fi fugit din țară.

Șoigu lipsise din spațiul public aproape două săptămâni, existând zvonuri că ar fi picat din grațiile lui Putin sau că a suferit un infarct.

13:42 - Maksim Kagal, campion mondial la kickboxing, a murit la Mariupol. El făcea parte din Batalionul Azov.

13:40 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a explicat de ce e Roman Abramovici la Istanbul, la negocierile ruso-ucrainene.

”Roman Abramovici ajută la securizarea anumitor contacte între delegațiile rusă și ucraineană. Nu este un membru oficial al niciuneia dintre delegații. Informațiile că ar fi fost otrăvit nu sunt adevărate. Este o informație menită să saboteze negocierile”, a spus Peskov.

13:33 - Autoritățile din Cernihiv au anunțat că peste 350 de civili au murit de la începutul războiului.

12:44 - Ambasada Rusiei în Polonia a fost ținta protestelor, pe fațada ei fiind aruncată vopsea roșie. În weekend, un protest similar a avut loc la Praga.

12:23 - The Economist scrie că ucrainenii au bruiat comunicațiile rușilor, punându-le muzică havy metal. Anterior, The New York Times scrisese că rușii folosesc frecvențe radio necriptate și asta le dă oportunitatea chiar și amatorilor să le intercepteze comunicațiile.

11:49 - Liderul cecen Ramzan Kadîrov spune că negocierile pentru pace ar trebui oprite.

”Opinia mea e că nu au niciun rost aceste negocieri. Cred că trebuie să terminăm ce am început. Să distrugem banderiștii, naziștii și sataniștii. Abia atunci e nevoie să decidem ce facem mai departe”, a spus nemilosul lider cecen, acuzat de nenumărate atrocități.

Kadîrov tocmai a fost avansat luni în rang de locotenent-general al Armatei Ruse.

11:40 - Separatiștii pro-ruși din Donbas anunță că în ultimele 40 de zile, forțele ucrainene ar fi ucis 67 de civili și ar fi rănit alți 742.

11:32 - O familie din Ucraina și-a găsit adăpost în mănăstirea de călugări Sihăstria, trăind printre ei până când, într-o zi, se va putea întoarce acasă. Irina a venit din Harkiv împreună cu cea mai bună prietenă, cu copiii lor, și cu soacra. La Sihăstria se roagă pentru Putin și a încetat să îl urască.

11:27 - În Harkov, angajații administrației și localnicii s-au mobilizat să facă curat după un bombardament al rușilor.

11:20 - Irina Șcerbak, șefa Departamentului pentru Educație din Melitopol a fost răpită de ruși, a anunțat primarul Ivan Fedorov. Anterior, acesta făcuse public faptul că ocupanții ruși îi forțează pe profesori să predea în limba rusă.

11:09 - V-am prezentat ieri mai multe cazuri din Rusia unde jurnaliștii și activiștii care se opun războiului sunt hărțuiți și amenințați. Iată că astăzi se adaugă și cazul lui Oleg Orlov, angajat al Memorial, cea mai veche organizație de apărare a drepturilor omului din Rusia, pe care Kremlinul a declarat-o ilegală în decembrie anul trecut. Orlov s-a trezit cu ușa vandalizată, pe ea fiind scrisă cu graffiti litera Z.

Ce păţesc rușii care se opun războiului. Hărțuiți și amenințați cu balegă şi capete de porc (Galerie foto)

10:42 - Momentul în care un tanc rusesc e distrus în Mariupol.

10:35 - Rușii se pare că au fost alungați din orașul Trostianeț, din regiunea Sumî.

10:14 - Erdogan a cerut azi în cadrul negocierilor dintre Rusia și Ucraina o încetare imediată a focului și a declarat că oprirea tragediei depinde de ambele părți.

„Într-un moment atât de critic, suntem încântați să contribuim la eforturile dumneavoastră de a stabili pacea. Îmi doresc ca aceste discuții să se dovedească a fi de bun augur pentru țările voastre și întreaga omenire", a declarat Erdogan.

10:10 - Clădirea administrației regionale de stat din Nikolaiev a fost atacată cu rachete de către ocupanții ruși.

10:07 - Ucraina speră să deschidă astăzi trei coridoare umanitare pentru a evacua civilii din orașele asediate, a declarat vicepremierul Irina Vereșciuk.

10:02 - Rusia nu intenţionează să se angajeze în activităţi de ”caritate” şi să furnizeze gaze gratuit Europei dacă statele membre ale Uniunii Europene refuză să plătească livrările de gaze în ruble, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

09:54 - Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a sosit la negocierile dintre Rusia și Ucraina. Din delegația Rusiei face parte și Roman Abramovici.

09:52 - Poliţia de Frontieră anunţă că 7.625 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară luni, în scădere cu 1,9% faţă de ziua precedentă. De la declanşarea acestei crize și până acum au intrat în România 570.567 cetăţeni ucraineni.

09:45 - Ministerul Apărării din Ucraina a transmis că forțele Kremlinului reprezintă în continuare o „amenințare semnificativă” pentru capitala Kiev.

09:34 - Autoritățile din Ucraina au postat noi imagini din Irpin, oraș recent eliberat de ocupația rusă.

09:20 - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut statelor din întreaga lume să încrimineze folosirea simbolului „Z”.

09:08 - Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a cerut acţiuni pentru instituirea unui armistiţiu umanitar general în Ucraina.

08:47 - Peste 60 de biserici și clădiri religioase ucrainene au fost distruse și 733 de instituții de învățământ au fost avariate de forțele ruse de la începutul invaziei.

08:32 - Statul Major General al Forțelor Armate din Ucraina afirmă că forțele ruse continuă să lanseze raiduri cu rachete asupra cartierelor rezidențiale din întreaga țară, concentrându-se pe compartimentele de depozitare a combustibilului.

08:16 - Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Extene, a avertizat oamenii să nu „mănânce sau să bea” atunci când negociază cu Rusia, în contextul discuțiilor despre posibila otrăvire chimică a miliardarului rus Roman Abramovici.

07:58 - Șeful Comunității Teritoriale din orașul Balakliia, regiunea Harkov, Ivan Stolbovoy, este acuzat că cooperează cu ocupanții ruși. El riscă până la 15 ani de închisoare.

07:44 - Ministrul energiei şi infrastructurii din Emiratele Arabe Unite a insistat luni că Rusia va face întotdeauna parte din OPEC+, chiar dacă guverne de pe tot globul ocolesc exportatorul de petrol şi gaze din cauza războiului său din Ucraina.

07:30 - Bloomberg își suspendă operațiunile în Rusia și Belarus.

07:18 - Forțele armate ale Ucrainei din regiunile Donețk și Lugansk au respins 7 atacuri ale rușilor în 24 de ore. Soldații au distrus 12 tancuri și 10 vehicule de luptă.

07:05 - Trupele ruse au filmat un videoclip de propagandă care sugerează că Melitopol nu mai face parte din Ucraina.

06:43 - Zelenski le-a cerut liderilor unor naţiuni partenere, inclusiv premierului britanic, Boris Johnson, şi cancelarului german, Olaf Scholz, să intensifice presiunile internaţionale asupra Rusiei prin noi sancţiuni.

06:29 - Delegaţia ucraineană a sosit la Istanbul, Turcia, pentru discuţii de pace cu omologii lor ruşi. Delegaţia este condusă de ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, precum şi de Mihail Podolyak, şeful biroului preşedintelui.

06:17 - Sean Penn îi va ajuta pe ucraineni .Actorul și regizorul american a venit la Liov împreună cu directorul general al organizației caritabile CORE Ann Lee și a anunțat că va cumpăra și va livra provizii orașului.

06:10 - Rusia ar folosi arme nucleare doar atunci când există o ameninţare la adresa existenţei ţării – şi nu ca urmare a războiului în curs din Ucraina, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

06:02 - Compania de telecomunicaţii de stat a Ucrainei, Ukrtelecom, a suferit luni o întrerupere a serviciului de internet după un atac cibernetic puternic, potrivit oficialilor guvernului ucrainean şi reprezentanţilor companiei.

05:57 - Membrii delegaţiei ucrainene la negocierile de pace cu Rusia menite să pună capăt războiului au negat informaţiile conform cărora ar fi fost victime ale unui atac cu arme chimice.

Toţi membrii delegaţiei s-au simţit bine, a declarat luni negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, potrivit presei locale.

05:41 - Forţele lui Vladimir Putin răpesc politicieni, activişti şi jurnalişti ucraineni deoarece Rusia nu îşi îndeplineşte obiectivele militare, a declarat luni ministrul britanic de externe Liz Truss.

05:30 - Primarul din Mariupol a declarat că aproximativ 160.000 de oameni se află astăzi în oraşul asediat Mariupol, unde este imposibil să locuieşti pentru că nu există apă, electricitate, căldură. Acesta a arătat că coridoarele de evacuare au intrat în mare parte sub controlul forţelor ruse.

05:15 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, luni noaptea, într-un mesaj, că Irpin a fost eliberat, dar că trupele ruse controlează nordul Kievului.

El mai afirmă că în regiunile Cernihiv, Sumi, Harkov, Donbas, sudul Ucrainei, situaţia rămâne peste tot tensionată, foarte dificilă, iar până astăzi, se ştie că 143 de copii au murit. Mariupol rămâne blocat, mai afirmă preşedintele Zelenski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇