Ce păţesc rușii care se opun războiului. Hărțuiți și amenințați cu balegă şi capete de porc (Galerie foto)

Ce păţesc rușii care se opun războiului. Hărțuiți și amenințați cu balegă şi capete de porc (Galerie foto)

Activiștii și jurnaliștii ruși care au criticat invazia în Ucraina sunt vizați de atacuri și intimidări.

Pe ușile lor au fost desenate cu graffiti litera ”Z” sau cuvântul ”trădător”, iar în alte cazuri lucrurile au fost duse și mai la extrem, potrivit BBC.

Jurnalistul Alexei Venediktov, care a lucrat o perioadă îndelungată la Ecoul Moscovei înainte ca radioul să fie închis de autorități după primele zile de război, a găsit pe pragul ușii sale un cap de porc cu o perucă, săptămâna trecută, și un sticker cu mesaj antisemit.

Război în Ucraina, Ziua 33 - Vezi desfășurarea evenimentelor

ADVERTISING

Activista Daria Kheikinen a găsit balegă, două zile la rând, la ușa apartamentului său din Sankt Petersburg. Totodată, ușa i-a fost vandalizată, fiind scris cu vopsea roșie cuvântul ”trădător”. Pe ușă erau lipite și mai multe hârtii pe care scria că e ”o trădătoare a patriei mamă”.

Ea s-a pozat în fața ușii arătând degetele din mijloc și a postat imaginea pe Twitter, impreună cu mesajul ”chiar credeți că mă speriați? Astăzi ușa mea a supraviețuit eroic unui al doilea atac, de data aceasta cu vopsea verde”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe hârtii sunt scrise mesaje precum ”O nazistă finlandeză locuiește aici”, ”nazismul e de neiertat” sau ”știm ce ai făcut!!”.

Și Dmitri Ivanov, un activist din Moscova, s-a trezit cu ușa vandalizată. ”Nu-ți trăda țara, Dima”, a fost mesajul de pe ușă, împreună cu litera Z.

Kremlinul a luat măsuri tot mai opresive împotriva celor care au protestat sau și-au exprimat păreri împotriva războiului.

ADVERTISING

Codul Penal a fost schimbat, astfel încât cei care au alte mesaje decât cele ale propagandei ruse și vorbesc de război sau invazie în loc de ”operațiune militară specială” riscă până la 15 ani de închisoare.

Au fost arestați pentru ”defăimarea armatei” și oameni care doar țineau o coală albă în mână.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇