Culmea cenzurii în Rusia: Arestat pentru niște astericsuri, considerate ofensă la adresa armatei (Foto)

Culmea cenzurii în Rusia: Arestat pentru niște astericsuri, considerate ofensă la adresa armatei (Foto)

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) OVD-Info, care monitorizează protestele din Rusia, a prezentat cazul unui târăr din Ivanovo, arestat pentru că protesta de unul singur.

Deși tot ce a făcut a fost să stea în stradă cu o coală în mână, pe care erau printate doar câteva astericsuri, bărbatul a fost săltat de polițiștii ruși și dus la secție.

Potrivit OVD-Info, el a fost arestat în baza noii legi care pedepsește acțiunile de discreditare a armatei ruse. Astfel, s-a considerat că cele 5 astericsuri de pe foaie erau un mesaj împotriva forțelor ruse.

Protestele în Rusia sunt reprimate și mai mult după invazia Ucrainei și modificarea Codului Penal, astfel încât orice acțiune de contestare a ”operațiunii militare speciale” e pedepsită cu amenzi mari și ani grei de închisoare.

ADVERTISING

În Moscova, polițiștii chiar merg din casă în casă și împart fluturași prin care rușii sunt avertizați să nu încalce noile legi.

Război în Ucraina. Ziua 17 - vezi desfășurarea evenimentelor

Situația creată de noua legislație, în paralel cu efectele sancțiunile resimțite tot mai puternic de cetățenii ruși, îi face chiar și pe cei care nu au protesta până acum să o facă.

”Sunt oameni care protestează acum pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice”, a spus coordonatorul OVD-Info, Leonid Drabkin, pentru Deutsche Welle.

ADVERTISING

Vineri seară, la Moscova doi protestatari au fost arestați în Piața Pușkin pentru că aveau o pancartă cu un citat din Evanghelia după Matei și haștagul #nurăzboiului.

De la începutul invaziei, peste 13.500 de ruși au fost arestați pentru că au protestat față de războiul lui Putin în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇